szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopEzért hagyd tabletezni a gyereket!

Ezért hagyd tabletezni a gyereket!

A tablet jelenleg az egyik legnépszerűbb kütyü a gyerekek körében hiszen a rengeteg őket körülvevő eszköz közül ezt tudják legkönnyebben használni többféle platformon játékra, mesenézésre vagy akár arra, hogy Youtube videókat nézzenek rajta. De hogy álljunk a tablethez szülőként? Mit tegyünk, ha a gyerek rákattan? Hagyjuk, vagy ne hagyjuk tabizni?  

Kellenek a szabályok

Fontos, hogy a gyerek tabletezésének legyenek szabályai és ennek a kereteit neked kell meghoznod. Kötheted időhöz, mondhatod azt, hogy napi egy órát használhatja. Vagy akár tartalomhoz is, hiszen ellenőrizheted mit néz rajta. Lehetnek tiltott zónák és tiltott időpontok: például megszokott, hogy „alvás előtt már nincs tabizás” vagy azt is, hogy „evés közben nincs tabizás”.

Van azonban amit semmiképpen nem javaslunk: a teljes tiltást. Íme néhány ok, hogy miért hagyd a gyerekedet tablettel játszani.

A fejlesztő játékok miatt

A táblagép számos szórakozási lehetőséget kínál a gyerekeknek, többek között játékokat, animációs tévéműsorokat, zenét, filmeket, könyveket és egyéb hasznos alkalmazásokat, mint a különböző memóriajátékok, színezők, építőjátékok, logikai játékok. Ezek segítik a gyereked fejlődését és megismertetnek velük új dolgokat. Persze arra vigyázni kell, hogy a különböző skillek és karakterek és fejlődésugrások ne kerüljenek számodra extra költségbe.

A tablet, mint a közösség ereje

Érdemes belehallgatni egy óvodás csoport beszélgetésébe. Lenyűgöző, hogy mennyire tisztában vannak bizonyos fogalmakkal, az ahogy ragadnak rájuk az angol kifejezések, és az is, ahogy megbeszélik, melyik a legmenőbb játék, program. Lehet, hogy felnőttként számodra fura, de a gyerek kirekesztődik, ha nem tud ezekben a beszélgetésekben részt venni. Pedig nem ördögtől való ez, te ugyanígy voltál gyerekkorodban a mozifilmekkel, a Barbikkal, a hős GI Joe katonákkal, a Pokémonokkal, Tazokkal, biciklis kalandokkal, egy-egy másfajta élménnyel. Mondhatod, persze, hogy az jobb volt, de nem volt az. Más volt.

A tablet, mint kommunikációs csatorna

A tablet éppen olyan kommunikációs csatorna a gyereknek, mint amilyen neked a telefon. Ha még nem tud írni, akkor letölt rá olyan alkalmazásokat, amikkel tud a társaival beszélni. (Nálunk Szofi, aki 5 éves úgy videotelefonál Bálinttal a csoporttárssal, hogy elkérik a szülők telefonjait és Messengeren keresztül még az ovin kívül napi 1 órát legalább beszélgetnek). Később – amikor már írásban is tudnak majd kommunikálni, úgy fognak.

Segítenek a fejlődésben, a megértésben

A kisebb gyermekek, például a csecsemők és a kisgyermekek úgy tanulnak, hogy felfedezik az őket körülvevő világot. A rengeteg játék és alkalmazás segítségével egy kisgyermek megtanulja, hogyan reagáljon a dolgokra, mire mi a helyes reakció, hogyan használják az érzékszerveiket, a kezüket, amivel javulnak a motoros készségek. Az animációs filmek és játékok élénk és színes képi világot nyújtanak a gyerekeknek és megismertetik őket szituációkkal állatokkal, azok tulajdonságaival, a helyes társadalmi normákkal.

Relatív olcsó

A tablet tehát egyesíti más eszközök számos előnyét és funkcióját. Lehet rajta tanulni, játszani, kommunikálni (egyes tabletekkel még telefonálni is) pont úgy ahogy a telefonoddal. Csak olcsóbb, nagyobb a kijelzője.

És hát be kell vallanunk magunknak azt is, hogy a tabletezés egy kevés olyan időt enged meg nekünk amikor „elvan egyedül” a gyerek, nem kell rá figyelnünk. És legtöbbször ilyenkor mi is nyomkodunk….

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások