szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopFontos kérdések és válaszok processzorválasztás előtt

Fontos kérdések és válaszok processzorválasztás előtt

Éppenséggel fontolgatod a processzorváltást a laptopodon, de még nem jutottál dűlőre a választást illetően? Akkor ez a bejegyzés remélhetőleg segíteni fog, hiszen összeszedtük a processzorválasztással kapcsolatos szempontokat.

Szó lesz a processzor szerepéről, a választás szempontjairól, a szóba jöhető kategóriákról és márkákról, no és persze a magok és szálak szerepéről is.

Miért lehet fontos kérdés a számodra a processzorválasztás?

Leginkább azért, mert döntően befolyásolja a gép teljesítményét. Egy korszerű és kellően fejlett processzorral akár úgy is tűnhet, mintha a laptop új erőre kapott volna. Tegyük hozzá persze azt is, hogy a processzor a laptopod egyik legdrágább része. Emiatt is fontos megfelelő körültekintéssel választanod, utána pedig rendeltetésszerűen használnod.

Mire fogod elsősorban használni a laptopot?

Leginkább ezt a kérdést kell feltenned magadnak, mielőtt belecsapnál a processzorválasztás és -beszerzés projektjébe. Nem mindegy ugyanis, hogy sorozatok nézéséhez, blogoláshoz, adott esetben videóvágáshoz vagy a legmodernebb játékokhoz akarod majd használni a gépet.

Minél komolyabb dolgokra szeretnéd alkalmazni magát a laptopot, annál inkább emelkedni fognak majd az elvárások a processzorra vonatkozóan is. Az olyan egyszerűbb dolgokra, mint a Word vagy az Excel használata vagy a filmnézés, tökéletesen megfelelhet a gyengébb processzor is.

De ha a gépet erőteljesen igénybe vevő feladatokat szeretnél megoldani, akkor nincs mese, komoly szerepe lesz a processzor képességeinek.

Intel vagy AMD processzort érdemes-e inkább választanod?

Hogyha a világ vezető processzorgyártóit kellene csípőből felsorolni, akkor a legtöbbünknek az Intel vagy az AMD ugrik be elsőként. Sőt, igazából ezt is továbbszűkíthetjük, mert az itthon használatos laptopok nagy többsége Intel processzorral fut.

Persze semmi nem tiltja, hogy AMD modellben gondolkodj. Viszont a racionalitás mindenképp azt fogja indokolni, hogy válaszd az Intelt. Minél többen használják, annál kiforrottabb technológiának számít, így neked is kevesebb gondod lesz majd vele.

Mit jelentenek a magok és szálak a processzoroknál?

A processzormag elsődleges szerepe utasításokat végrehajtani vagy olvasni. Néhány évvel ezelőtt már a kétmagos modellek is óriási szenzációt jelentettek, majd pedig akár 4, 6, 8 vagy akár 10 magos processzorra is szert tudsz tenni. Lebutítva: minél több mag található a processzorban, annál magasabb teljesítményt várhatsz tőle.

Fontos még tisztázni a szálak szerepét is. Ezeknek a mennyisége ugyanis azt mutatja, hogy az eszköz hány folyamatot tud egymással párhuzamosan futtatni. Ezzel is számolj tehát, amikor sor kerül a processzorválasztásra.

Mikor, melyik processzor választása lehet az optimális döntés?

Úgymond a belépő szintet jelenti manapság az Intel Core i3, amivel a laptopod gond nélkül tudja majd teljesíteni az egyszerűbb feladatokat. A középkategória az Intel Core i5, amivel a tarsolyban belemehetsz az összetettebb, nagyobb teljesítményt igénylő munkákba vagy játékokba is.

Ha pedig komolyabban szeretnéd tolni a laptopon futtatott programokat, akkor a webáruházunkban kapható Intel Core i7 vagy az annál magasabb kategória felé lesz érdemes tendálnod.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások