szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopHogyan vásároljak használt notebookot?

Hogyan vásároljak használt notebookot?

Hasznos ötletek a szervizesektől

A mobil számítógépek hardverének piaca folyamatosan változik és fejlődik. A divattal lépést tartók számára fontos, hogy mindig a legújabb notebook modell lapuljon a táskájukban, de a legtöbb feladatra bőségesen megfelelhet egy régebbi konfiguráció is. Használt laptop vásárlásának több oka is lehet: alacsony a költségkeret, elegendő a gyengébb hardver, rövidtávú használatra szánjuk.

Jellemzően a 2-3 éve vásárolt laptopokat cseréli le a legtöbb gamer és „divatvásárló”. Az ilyen gépel teljesítménye irodai használatra tökéletesen megfelel, kompromisszumok nélkül alkalmazható szövegszerkesztésre, multimédiás tartalmak megjelenítésére és internethasználatra.

Felmerül a kérdés, hogy miképpen tudunk úgy használt eszközhöz jutni, hogy ne kelljen attól tartani, hogy egy roncshalmazt sóznak a nyakunkba. Az egyértelmű tanács az lenne, hogy vásároljál szervizből használt notebookot, hiszen itt a legtöbb gépre és alkatrészre garanciát is vállalnak. Ha magánszemélytől vásárolsz, kérd meg, hogy az üzlet lebonyolítása előtt elvégezzetek egy diagnosztikát valamelyik szervizben.

Ha nincs lehetőséged szakember tanácsát kikérni, ezeket a szempontokat és tippeket vedd figyelembe.

Nem minden a külső, de nagyon fontos

Használt laptop vásárlásakor minden esetben nézd át jó alaposan a hardvert. Ne dőlj be annak, ha a kütyüt áruló siettetni próbál, esetleg azzal próbál fizetésre ösztönözni, hogy más már ajánlatot tett. Mindig lesz eladó notebook, ezért nem kell az első gépet azonnal megvásárolni. Alapszabály, hogy ami túl jónak tűnik, az általában rejt 1-2 csapdát.

Laptop café - Laptop
Használt notebook minden mennyiségben.

Az első és legfontosabb a laptop külseje, kinézete. Ha számodra nem is fontos a gép esztétikai megjelenése, az sokat elárul a géppel történt korábbi balesetekről. A ledörzsölt, lekopott burkolat a használat jele, nem jelent komolyabb problémát. A törések és repedések viszont fizikai hatás eredményei. Ha a gép teljesen újszerűnek tűnik, „mindössze” néhány nagyobb törés vagy repedés van rajta, akkor mindenképpen számításba kell venni a merevlemez meghibásodásának lehetőségét. Ütésnél, esésnél a HDD sérülhet. Az ilyen meghibásodás nem jelentkezik azonnal, de a hardver élettartama és megbízhatósága jelentősen csökken. Ha az a gyanú támadna, hogy a mobil számítógép leesett, mindenképpen érdemes egy szervizes véleményét kikérni, esetleg a merevlemez csere árát belekalkulálni a vásárlás végösszegébe.

A kijelző a laptop tükre

A hardver gyorsasága és megbízhatósága mellett a hétköznapi használatban a kijelző a legfontosabb része a gépnek. A nyilvánvaló sérülések mellett az esetleges pixelhibákat kell alaposan megvizsgálni. Ha néhány sötét vagy folyamatosan világító képpontot találunk a kijelzőn, az normálisnak mondható, ha azonban egy csoportban több hibás pixelt is látunk, akkor ez egy meghibásodási folyamat kezdetét is jelentheti.

A laptop kijelzőjének cseréje a laptopszervizben rutinmunka, bármikor gyorsan elvégzik a szakemberek. Egy ilyen csere ára azonban a legtöbb esetben jelentős összegbe kerül, ezért a használt gép vásárlásakor fontos meggyőződni a kifogástalan működéséről.

Tanács: A bekapcsolt laptop fedelét néhányszor nyissuk ki és zárjuk be. Ha a kijelzőn megjelenő kép villog, vagy vibrál, az a csatlakozó meghibásodását jelenti.

A laptop akkumulátora

Laptop café - Laptop
A kijelzőre külön figyeljünk

A legrövidebb élettartama a mobil számítógépek akkumulátorának van. Ne lepődjünk meg azon, ha az eladásra felkínált eszköz csak töltőről működik. Amennyiben olyan feladatra keresünk használt gépet, amiben éppen az akkumulátor nyújtotta mobilitást szeretnénk kihasználni, mindenképpen olyan eszközt vásároljunk, mely az átvétel pillanatában legalább minimális szinten működik a beépített telepről, illetve egyértelműen tölthető. Előfordulhat, hogy nem csak az akkumulátor hibásodott meg, hanem a notebook akkumulátortöltő áramköre is az alaplapon.

Ennek javítása nem olcsó, ezért győződjünk meg épségéről.

Alaplap, processzor és memória

Ezek a hardveregységek a mobil számítógépek legmegbízhatóbb részei. Amennyiben vásárláskor sikerül bekapcsolni és használni az eszközt, majdnem biztos, hogy megfelelően működnek, van azonban néhány dolog, amire oda kell figyelni.

A memória esetleges meghibásodását egy egyszerű memtest lefuttatásával ellenőrizheted. A processzor esetében a műanyag burkolat melegedése lehet intő jel, az alaplap meghibásodására a lógó, széttrancsírozott töltőcsatlakozó, a rozsdás USB csatlakozók utalhatnak.

Tanács: Semmi esetre se vásárolj olyan gépet, melyről azt gyanítod, hogy elázott, folyadék ömlött bele. Az ilyen laptopot csak szakszerű tisztítással lehet megmenteni, de még így is jelentősen csökkenhet az élettartama.

A használt laptop olcsó, mégis megbízható munkatárs lehet, ha körültekintően vásárolsz. A legjobb megoldás, ha laptopszervizben vásárolsz, de ha ezt nem teheted, akkor mindenképpen kérj egy diagnosztikát mielőtt kifizeted az árát.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások