Kijelzők gyártási technológiája

laptop kijelző
Új technológiák a laptop kijelző gyártásában.

Milyen technológiákkal találkozhatunk a legújabb monitorokban

Mindenki számára egyértelmű, hogy a laptop kijelző minősége és mérete alapvetően meghatározza a gép használhatóságát. A multimédiás tartalmak megjelenítése szempontjából a nagyméretű kijelző javallott, míg hordozhatóság szempontjából a kisebb, a könnyebb. A gyártók folyamatosan fejlesztik a meglévő modelleket és új technológiákon is dolgoznak annak érdekében, hogy strapabíró, nagyméretű, jó minőségű és lehetőleg költséghatékony megjelenítőkkel lépjenek piacra. A hagyományos típusok mellett sok érdekes kijelző fajtával kísérleteznek, melyek között vannak kifejezetten a statikus használatra szánt hardverek és hordozható egységek is. A hagyományostól eltérő technológiák közül mutatunk be most néhányat, melyek nem most jelentek meg, azonban kevésbé ismertek széles körben.

OLED kijelző

Az OLED (Organic Light-Emmited Diode) egy szerves fénykibocsátó dióda. A hagyományos diódától eltérően tehát a fénykibocsátásért felelős réteget szerves vegyület alkotja. A két elektróda között található anyag áram hatására világít. A fény zavartalan kijutása érdekében az egyik elektróda átlátszó anyagból készül. Az AMOLED kijelzőknél az egyes LED-ek irányítását a hátlapon elhelyezkedő tranzisztorréteg végzi, ezért nagy felbontás és kijelzőméret érhető el. A technológia előnye, hogy nincs szükség külön megvilágításra, ezért a fekete szín élethűbb, ezzel javul a kontrasztarány. A felhasznált anyagok gyenge hővezetési tulajdonságai miatt azonban csak kisebb fényerősség érhető el, emellett a szerves anyagok felhasználása miatt az élettartama is rövidebb.

Érdekessége, hogy amennyiben mindkét elektróda átlátszó anyagból készül és a képpontokat passzív irányítással kapcsoljuk össze, akár 70%-ig átlátszó paneleket is készíthetünk.

OLED laptop kijelző
OLED és LED kijelző közötti különbség.

OLET

Az OLET (Organic Light-Emitting Transistor) egy tranzisztortípus, mely fénykibocsátásra képes. Az OLET technológiának köszönhetően digitális kijelzők integrálhatók szilícium, üveg vagy akár papír eszközökbe, hagyományos mikroelektronikai technikákkal. Az OLET abban tér el az OLED-től, hogy mivel a tranzisztor bocsátja ki a fényt, nincs szükség kapcsolóelemekkel történő kombinációjukra.

SED és FED kijelző

A SED (surface-conduction electron-emitter display) lényegében a hagyományos katódsugárcsöves kijelző továbbfejlesztett változata, azzal a különbséggel, hogy képpontonként alkalmaz egy 70-250 nanométeres „elektronágyút”. A SED kijelzőben tehát a CRT-k magas kontrasztaránya, a remek képminőség ötvözhető a vékony, könnyen kezelhető panelek előnyeivel. A jó képminőség mellett a hosszú élettartam sem elhanyagolható, azonban a képpontok besülésének lehetősége és az egyé technológiák gyors fejlődése részben értelmetlenné tette a fejlesztését.

A FED (field emission display – téremissziós kijelző) a leginkább a SED kijelzőkre hasonlít, csak itt minden pixelre jut egy katód.

SED kijelző
SED és CRT kijelző működési technológiája.

Kvantumpontos kijelző

A kvantumpontos kijelzők lényege, hogy olyan réteget integrálnak a hagyományos LED háttér-világítású LCD panelekbe, mely fénykibocsátásra alkalmas nanokristályokat tartalmaz, amelyek képesek elnyelni bizonyos hullámhosszúságú fényeket, átalakítani azokat másikká.

A technológia előnye, hogy olcsón bevezethető a már meglévő gyártósorokra, az így elkészült kijelzők pedig szélesebb spektrumú fehér fényt képesek kibocsátani. A kvantumpontos kijelzők ár és minőség tekintetében a hagyományos LED-es kijelzők és az OLED panelek közé pozicionálhatók.

Telescopic pixel display – teleszkópos képpont kijelző

A TDP technológia ötvözi a folyadékkristályos és a projektorokban használt digitális mikro-tükrös megjelenítők előnyeit. A rendszer lényege, hogy az egyes képpontokat mikro-tükrök alkotják, melyek a háttérvilágítás fényét elfordulással visszatükrözik vagy pedig blokkolják. A technológia előnye, hogy lényegesen gyorsabb a válaszideje a konkurens technológiákhoz viszonyítva, emellett energiatakarékosabb is. Hátránya, hogy rendkívül alacsony a kontrasztaránya, mely remélhetőleg a technológia fejlődésével javulhat.


Új típusú kijelzők gyártási technológiája, egyszerűen bemutatva. A laptop kijelzők gyártása és tervezése során a fejlesztők megpróbálják az optimális megjelenítőket és monitorokat, vetítőket kidolgozni, hogy minimális kompromisszumra legyen szükség a kijelző minősége, súlya és ára között, ezzel megkönnyítve a vásárlók dolgát. A hagyományos monitorok mellett rengeteg érdekes technológiát fejlesztettek ki a hardver gyártók, melyek nem mindig sikeresek. Néhány további érdekesnek tűnő téma: energiatakarékos számítógép, laptop szerviz, kijelző típus, OLED panel, LED világítás, display diagnosztika.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.