Kijelzők gyártási technológiája

laptop kijelző
Új technológiák a laptop kijelző gyártásában.

Milyen technológiákkal találkozhatunk a legújabb monitorokban

Mindenki számára egyértelmű, hogy a laptop kijelző minősége és mérete alapvetően meghatározza a gép használhatóságát. A multimédiás tartalmak megjelenítése szempontjából a nagyméretű kijelző javallott, míg hordozhatóság szempontjából a kisebb, a könnyebb. A gyártók folyamatosan fejlesztik a meglévő modelleket és új technológiákon is dolgoznak annak érdekében, hogy strapabíró, nagyméretű, jó minőségű és lehetőleg költséghatékony megjelenítőkkel lépjenek piacra. A hagyományos típusok mellett sok érdekes kijelző fajtával kísérleteznek, melyek között vannak kifejezetten a statikus használatra szánt hardverek és hordozható egységek is. A hagyományostól eltérő technológiák közül mutatunk be most néhányat, melyek nem most jelentek meg, azonban kevésbé ismertek széles körben.

Laptop kijelző csere! Ingyenes és Megvárható beszereléssel!
Laptop kijelző csere! Ingyenes és Megvárható beszereléssel!

OLED kijelző

Az OLED (Organic Light-Emmited Diode) egy szerves fénykibocsátó dióda. A hagyományos diódától eltérően tehát a fénykibocsátásért felelős réteget szerves vegyület alkotja. A két elektróda között található anyag áram hatására világít. A fény zavartalan kijutása érdekében az egyik elektróda átlátszó anyagból készül. Az AMOLED kijelzőknél az egyes LED-ek irányítását a hátlapon elhelyezkedő tranzisztorréteg végzi, ezért nagy felbontás és kijelzőméret érhető el. A technológia előnye, hogy nincs szükség külön megvilágításra, ezért a fekete szín élethűbb, ezzel javul a kontrasztarány. A felhasznált anyagok gyenge hővezetési tulajdonságai miatt azonban csak kisebb fényerősség érhető el, emellett a szerves anyagok felhasználása miatt az élettartama is rövidebb.

Érdekessége, hogy amennyiben mindkét elektróda átlátszó anyagból készül és a képpontokat passzív irányítással kapcsoljuk össze, akár 70%-ig átlátszó paneleket is készíthetünk.

OLED laptop kijelző
OLED és LED kijelző közötti különbség.

OLET

Az OLET (Organic Light-Emitting Transistor) egy tranzisztortípus, mely fénykibocsátásra képes. Az OLET technológiának köszönhetően digitális kijelzők integrálhatók szilícium, üveg vagy akár papír eszközökbe, hagyományos mikroelektronikai technikákkal. Az OLET abban tér el az OLED-től, hogy mivel a tranzisztor bocsátja ki a fényt, nincs szükség kapcsolóelemekkel történő kombinációjukra.

Laptop kijelző csere! Azonnal, raktárról!
Laptop kijelző csere! Azonnal, raktárról!

SED és FED kijelző

A SED (surface-conduction electron-emitter display) lényegében a hagyományos katódsugárcsöves kijelző továbbfejlesztett változata, azzal a különbséggel, hogy képpontonként alkalmaz egy 70-250 nanométeres „elektronágyút”. A SED kijelzőben tehát a CRT-k magas kontrasztaránya, a remek képminőség ötvözhető a vékony, könnyen kezelhető panelek előnyeivel. A jó képminőség mellett a hosszú élettartam sem elhanyagolható, azonban a képpontok besülésének lehetősége és az egyé technológiák gyors fejlődése részben értelmetlenné tette a fejlesztését.

A FED (field emission display – téremissziós kijelző) a leginkább a SED kijelzőkre hasonlít, csak itt minden pixelre jut egy katód.

SED kijelző
SED és CRT kijelző működési technológiája.

Kvantumpontos kijelző

A kvantumpontos kijelzők lényege, hogy olyan réteget integrálnak a hagyományos LED háttér-világítású LCD panelekbe, mely fénykibocsátásra alkalmas nanokristályokat tartalmaz, amelyek képesek elnyelni bizonyos hullámhosszúságú fényeket, átalakítani azokat másikká.

A technológia előnye, hogy olcsón bevezethető a már meglévő gyártósorokra, az így elkészült kijelzők pedig szélesebb spektrumú fehér fényt képesek kibocsátani. A kvantumpontos kijelzők ár és minőség tekintetében a hagyományos LED-es kijelzők és az OLED panelek közé pozicionálhatók.

Laptop kijelző bármilyen laptophoz! Azonnal, raktárról!
Laptop kijelző bármilyen laptophoz! Azonnal, raktárról!

Telescopic pixel display – teleszkópos képpont kijelző

A TDP technológia ötvözi a folyadékkristályos és a projektorokban használt digitális mikro-tükrös megjelenítők előnyeit. A rendszer lényege, hogy az egyes képpontokat mikro-tükrök alkotják, melyek a háttérvilágítás fényét elfordulással visszatükrözik vagy pedig blokkolják. A technológia előnye, hogy lényegesen gyorsabb a válaszideje a konkurens technológiákhoz viszonyítva, emellett energiatakarékosabb is. Hátránya, hogy rendkívül alacsony a kontrasztaránya, mely remélhetőleg a technológia fejlődésével javulhat.


Új típusú kijelzők gyártási technológiája, egyszerűen bemutatva. A laptop kijelzők gyártása és tervezése során a fejlesztők megpróbálják az optimális megjelenítőket és monitorokat, vetítőket kidolgozni, hogy minimális kompromisszumra legyen szükség a kijelző minősége, súlya és ára között, ezzel megkönnyítve a vásárlók dolgát. A hagyományos monitorok mellett rengeteg érdekes technológiát fejlesztettek ki a hardver gyártók, melyek nem mindig sikeresek. Néhány további érdekesnek tűnő téma: energiatakarékos számítógép, laptop szerviz, kijelző típus, OLED panel, LED világítás, display diagnosztika.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.