szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopKikapcsold, vagy ne kapcsold ki éjjelre a laptopot?

Kikapcsold, vagy ne kapcsold ki éjjelre a laptopot?

Eltérően gondolkodunk, mert vannak, akik szerint nem érdemes éjszakára kikapcsolni a laptopodat, mások amellett érvelnek, hogy semmiképpen ne hagyd bekapcsolva még akkor sem ha kényelmes. Mi az igazság és a jó megoldás? Összegyűjtöttük az érveket és az ellenérveket is.

Van-e értelme egyáltalán erről beszélgetni?

Annyira egyértelmű, nem? Hacsak nem dolgozol rajta éjjel, vagy nem szerver, kikapcsolod a gépedet mert spórolni akarsz az árammal.
De ez nem ilyen egyszerű: bár széles körben elfogadott, hogy minden számítógépet és laptopot minden este ki kell kapcsolni, van néhány érv, amely arra utal, hogy a napi kikapcsolás nem szükséges. És van még itt egy különös szokás: az emberek mindössze 40%-a kapcsolja ki minden estre a gépet.

A számítógép/laptop korától, a használattól, az elhasználódással kapcsolatos aggodalmaktól, a telepített vírusirtó szoftvertől és az automatizált feladatoktól függően előfordulhat, hogy nem az a legjobb az eszköz számára, amit az emberek többsége tesz ezért elmondjuk az érveket és az ellenérveket is.

Érvek a kikapcsolás mellett

Kétségtelen tény, hogy a laptopodnak, és minden számítógépeknek jót tesz egy időnkénti újraindítás, de nem mindig szükséges minden este kikapcsolni. A helyes döntést a számítógép használata és a hosszú élettartammal kapcsolatos aggályok határozzák meg. Összegyűjtöttük mikor kapcsold ki.

  • Nyilvános helyen vagy/és nem biztonságos hálózaton vagy a gépeddel akkor inkább kapcsold ki.
  • Kicsit spórolni szeretnél az áram- vagy villanyszámlán akkor is mindenképp kapcsold ki.
  • Ha egy szobában van veled és nem szeretnéd, hogy zavarják az értesítések, vagy zaja, vagy a világító képernyő (bár ezt laptopoknál egyszerűen le is hajthatod), akkor is érdemes kikapcsolni.
  • Lassítani szeretnéd az alkatrészek, például a hűtőventilátor és a merevlemez kopását.
  • Érzékeny adatokat tárolsz / félsz a kibertámadásoktól (persze a jelszóval is védheted) akkor is jobb kikapcsolni.
  • Vihar esetén ne csak kapcsold ki, hanem a laptop töltőjét húzd is ki a konnektorból. Ez megvéd az esetleges áramingadozásoktól és a villámlás okozta túlfeszültségtől. A többi műszaki cikkel is megteheted mindezt, ha meg akarod őket óvni.

Érvek, hogy hagyd bekapcsolva

Fura, de ha nem kapcsolgatod ki és be a gépedet, akkor az meghosszabbíthatja az élettartamát: ezért sokan döntenek úgy, hogy inkább bekapcsolva tartják. Íme mikor ne kapcsold ki.

  • Ha szerverként is üzemel (de akkor tilos is).
  • Új számítógéped/laptopod van van, és szeretnéd megtalálni a hibás hardvereket, garanciaidő alatt.
  • Ha szeretnél távolról is hozzáférni a számítógéphez. (távoli asztal kapcsolaton keresztül)
  • Ha háttérben szeretnél éjjel frissítéseket, víruskeresést, biztonsági mentést vagy más tevékenységeket futtatni, úgy, hogy közben nem lassul a géped és nem használod.
  • Nincs kedved reggelente arra várni, hogy a géped 1-2 perc alatt bebootoljon, újra induljon.
  • Régi számítógéped/laptopod van, és szeretnéd meghosszabbítani az élettartamát (esetleg félsz, hogy másnap nem lehet bekapcsolni).
  • Régi operációs rendszert futtatsz olyat, ami egy „örökkévalóság míg feláll”.

Persze, lehetnek más racionális okaid is, dönthetsz bármiért úgy, hogy bekapcsolva hagyod (vagy épp mindig kikapcsolod) a gépedet, nincs mindent felülíró jó megoldás, és rossz sem.

Ha szeretnél éppen most laptopot venni kattints és nézz szét a kínálatunkban.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások