kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopLaptop Akkumulátor Élettartam Növelés 4 Pontban

Laptop Akkumulátor Élettartam Növelés 4 Pontban

Sok különböző nézet van arról, hogy hogyan kell feltölteni a laptop akkumulátorát, mikor kell tölteni, vagy hol kell tölteni. Egyértelmű, hogy a laptopunk akkumulátora eredetéből fogva nem fog örökké tartani. Azonban vannak olyan tippek és trükkök, amelyek segítségével elérheted, hogy tovább bírja a megszokottnál. Legújabb cikkünkben ezeket a trükköket fogjuk megosztani veletek és reméljünk, hogy segítünk abban, hogy tovább bírja a készüléketek.

Tudjátok ti is, hogy az IT szektorban, ha probléma van, akkor bizony az nagy gondot jelent és általában nem a legjobb alkalmakat választják eszközeink a meghibásodásra. Megelőzve a bajt, mi mindenképpen javasoljuk, hogy vegyetek egy pót laptop akksit, amely mindig kéznél van, ha bármi probléma lenne a jelenlegivel. Ezzel máris felkészültebbek lesztek, ha beütni a baj.

1.Tisztítsd legalább évente egyszer a laptopodat

Az első és legfontosabb tényező és ez nem csak a laptop akkumulátor élettartama szempontjából kulcsfontosságú. A laptopod mindig legyen tiszta ezzel a készülék élettartamát is növelni tudod. 

Sokan nem foglalkoznak vele, pedig évente 1 tisztítás szó szerint csodákra képes. A poros, koszos laptop folyamatosan nagyobb energiaforrást igényel, hiszen a ventillátoron keresztül a processzoron át szinte minden komponens nagyobb teljesítménnyel kényszerül működni a megszokottnál. 

A szennyeződések a laptop felmelegedéséhez vezetnek. A tiszta laptop az akkumulátor élettartamát is növelheti. Egyszerűen azért, mert egy folyamatosan meleg akkumulátor hamarabb elveszti a minőségét, mint egy olyan, amelyik megfelelő hőmérsékleten van tartva. 

Laptop café - Laptop, Laptop akkumulátor
Laptop Akkumulátor Élettartam Növelés 4 Pontban 1

A legjobb, ha a meleg helyektől távol tartod a laptopodat, de ugyanolyan fontos, ha a laptop megfelelő tárolása is. A Battery University szerint az akkumulátor tárolásának legjobb módja a hűvös hőmérsékleten való tárolás. Amennyiben  32-55 fokos hőmérsékleten tárolod a laptopodat, és minden nap használod, akkor az akkumulátor csak 4% -ot veszít az általános töltéséből 3 hónap után.

Csak szemléltetésképpen, amennyiben 80-100 fokos hőmérsékleten tárolod a laptopodat, miközben minden nap használod, akkor az akkumulátor 20-30% -át veszíti el az általános töltéséből. Ezeket a sávokat vizsgálta a publikáció, de könnyen ki tudod következtetni, hogy mit tesz a gépeddel, ha közvetlenül teszed ki a napfénynek, például a kertben. Hajlamosak vagyunk ott hagyni, pedig alapvetően ezzel teszünk a legrosszabbat a gépnek. 

Emlékezz: Nem hagynád a kutyádat vagy a gyereket egy forró autóban, igaz? Ne tedd ezt a laptopoddal sem.

2.Lehetőleg ne töltsd fel teljesen

Hallottál már a 40/80 szabályról?

A nikkel-alapú akkumulátorokra vonatkozik, és azt javasolja, hogy a töltést 40% és 80% között tartsd. Bár ez a szabály nem igazán alkalmazható az újabb lítium-ion akkumulátorokra, mégis remek irányelv. Ha lehetséges, tartsd a töltöttséget ebben a tartományban, hogy minél tovább meghosszabbítsd az akkumulátor élettartamát.

3.Ha mégis feltöltöd 100%-ra, NE HAGYD BEKAPCSOLVA.

Tipikusan egy olyan dolog, amit a legtöbben megtesznek, de ez is rombolja az akkumulátor egészségét.

4. Ne merítsd le teljesen

A „shallow discharges” kifejezés a laptop akkumulátorának esetében arra utalhat, hogy a felhasználó csak részlegesen meríti le az akkumulátort, anélkül hogy teljesen kiürítené azt.

A lítium-ion akkumulátorok legjobban akkor teljesítenek, ha csak kicsit merülnek le, majd kicsit feltöltődnek. A Battery University tanulmánya szerint a 50% -os kisülések jobbak az akkumulátor hosszú távú élettartama szempontjából, mint a kisebb kisülések 90% -ra vagy a nagy kisülések 0% -ra (mivel a 50% -os kisülések a legjobb arányt biztosítják a ciklusok és a használat között).

Laptop café - Laptop, Laptop akkumulátor
Laptop Akkumulátor Élettartam Növelés 4 Pontban 2

Ez a megközelítés segíthet meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát, különösen akkor, ha a laptopot gyakran használják hálózatról is, és csak időnként van szükség az akkumulátorról való működésre. Azonban fontos megjegyezni, hogy az optimális használat és töltési gyakorlatokra gyártóktól eltérően különböző típusú akkumulátorok esetében eltérő ajánlások lehetnek.

Remléljük, hogy sikerült a fenti tippekkel értékes tanácsokat adunk a laptop akkumulátor élettartam növelésére vonatkozóan. Ha bármi kérdésetek felmerülne, nyugodtan írjatok a komment szekcióba és igyekszünk válaszolni.

Amennyiben szeretnétek bejelentkezni a szervizbe egy alapos átnézésre, vagy tisztításra, itt tudjátok megtenni:

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások