szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopLaptop árak – Hogyan változott az idők folyamán?

Laptop árak – Hogyan változott az idők folyamán?

2020. Berobbant a globális járvány, teljes lockdown alakult ki, szinte mindenki élete megváltozott. Standard lett a home office munkavégzés, emiatt egyre inkább mobilisakká váltunk. Ez volt az az év, amire azt mondtuk, vészeljük túl, és a következő már jobb lesz.

2021. A covid továbbra is itt maradt köztünk és nem csak a covid, de a lockdown is vissza-vissza tért. A nyár már elkezdett hasonlítani arra, amit még 2019-ben átélhettünk kisebb-nagyobb megkötésekkel. Sajnos a covid által generált globális válság is tovább jött velünk erre az évre is. Nagyon sokan maradtak és maradhattak home officeban. Az életünk azonban továbbra is korlátozásokkal volt teli, főleg a téli időszakot nézve. Ez az év is nagy nehezen elmúlt és bíztunk abban, hogy 2022 valóban egy egészen olyan év lehet, ami közelít a 2019-hez.

2022. Elindult az év, a covid életünket formáló jelenléte egyre kevésbé volt domináns, haladtunk a tavasz felé. Ekkor következett be az, amire a szakértők többsége nem fogadott volna, mégpedig az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez a történés, pedig ismét elindított egy lavinát magával, ami azért is volt és még mindig azért is kellemetlen, mert az amúgy se stabil globális gazdaság – ami továbbra se heverte ki a covid időszak alatt elszenvedett károkat – egy újabb rúgást kapott.

Így 2022 végéhez közeledve egy átfogó cikkben szeretnénk Nektek megmutatni a laptopok és úgy egészében a számítástechnika árainak alakulását. Korábbi cikkünkben már megemlítettünk több árakat befolyásoló tényezőt is. Ezeket ismét terítékre vesszük, megpróbáljuk őket jobban ki is bontani a teljes rálátás érdekében.

Gazdasági hatások a laptop árak változásában

Mint minden termék, ami kézzel fogható és legyártanak, a meghatározott utat jár be. Először ki kell termelni a hozzá szükséges alapanyagokat, azokat fel kell dolgozni, a feldolgozott komponensek eljutnak a gyárakba és összeszerelő üzemekbe. A legyártott termékek, amennyiben már végleges cikkekről beszélünk a logisztika kapcsán különféle szállítási útvonalakon eljutnak a kereskedőkhöz. Sok esetben először nagykerhez, majd utána a kiskerhez.

Láthatjuk tehát, hogy még leírva is egy bonyolult hálózaton keresztül jutunk el, a kitermelt alapanyagoktól odáig, hogy egy laptopot kézbe vehessünk és használhassuk.

Az árak és ezen belül is a laptop árak alakulását az előbb felsorolt lánc állomásain keresztül fogjuk végigvenni.

Alapanyag

Mint minden fizikai termékhez, a laptopoknak az elkészítéséhez is szükség van alapanyagokra. Mivel Földünk véges nyersanyag készlettel rendelkezik, így ebből kifolyólag a ritkább – leginkább fémek – kibányászása egyre nehezebb lesz. A leginkább kevés előfordulással rendelkező fémeket soroljuk a ritkaföldfémek kategóriájába. Ezen ritkaföldfémek sárgolyónkon különféle helyeken lelhetőek fel, azonban Kína abban a szerencsés helyzetben van, hogy az országa területén viszonylag nagy az előfordulásuk.

Ez a természeti adottságuk jelentős előnybe helyezi őket, mivel így az alapanyagok árának alakulásában jelentős beleszólásuk van. Fontos megemlítenünk azt is, hogy Kína gazdasága óriási, ezért is vannak a top 3 gazdasági jelentőségű ország között. Ez azért is fontos, mert míg egyes afrikai országokban (Botswana, Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola, illetve Dél-afrikai Köztársaság) jelentős a gyémántkitermelés, de ezen országokban viszonylag szerényebb az ipar. A kitermelt gyémántok feldolgozás rendszerint más országokban történik.

Ezzel szemben a kínai gazdaság akkora, hogy nyersanyagfelszívó képessége hihetetlen mértékű. Azonban Kína rá van kényszerülve, hogy exportálja is ezen ritka nyersanyagokat, mivel bizonyos termékeket ő maga is importál más országokból. Tehát a kialakul és meglévő globális nyersanyagáramlást fenn kell tartani, annak érdekében, hogy a globális gyártás is fennmaradhasson.

Ez volt az első tényező, nézzük meg a továbbiakat.

Covid hatása a laptop árakra és a kereskedelemre

2020-as covid okozta világjárvány teljesen új helyzetek elé állította az embereket, vállalatokat. Nyugodtan mondhatjuk, hogy szinte mindenkit. Leginkább azért is, mert ilyen jellegű megbetegedéssel korunk embere nem igazán találkozott. Leginkább csak a spanyolnáthát tudjuk ide sorolni, ami 1918-19-ben tombolt, ami a Föld teljes lakosságának 3-5%-ának halálozásához járult hozzá. A 3-5 százalék a kevésbé pontos és összehangolt statisztikai adatokból ered. A legtöbb áldozattal járó járvány a 14. századi pestisjárvány volt. A spanyolnátha az USA-ból indult, azon belül is Kansasből, egy katonai táborból. Az utaztatott amerikai csapatok juttatták el a betegséget a tengeren túlra. A semleges spanyol sajtóban megjelent híreket vették át más országok újságjai, innen ragadt az elnevezés a megbetegedésre, hogy spanyolnátha.

Tehát láthatjuk, hogy mindkét múltbéli pandémia teljesen eltérő korszakokban volt. A covid a spanyolnáthát nézve viszonylag „közeli” időpontban következett be. Azonban ne felejtsük el, hogy a kettő közt lévő 100 év hihetetlen mértékű technológiai és tudományos fejlődést is magában foglal. Nem beszélve a globális kereskedelmi és értékesítési láncok kialakulásáról. Továbbá figyelembe kell vennünk a megnövekedett populációt és annak szabad és gyors áramlását is.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy jelen korunk, ilyen jellegű kihívással nem nézett még szembe. Ebből kifolyólag nem is rendelkeztünk ilyen tapasztalatokkal, valamint ilyen helyzetekre kialakított protokollal.

Mindezek együttes hatása okozta azt, hogy nagyon rövid idő alatt sikerült a világon mindenhol felütnie a covidnak a fejét.

Mivel a kiindulópont Kína volt, ami mind kitermelésben, feldolgozóiparban és gyártásban is hatalmas volumennel bír, így a dominó effektus onnan indult és pont emiatt borult a leggyorsabban.

Mivel a nyersanyagkitermelés, azok feldolgozása és a gyártás is egyidejűleg állt meg, ebből következően maximum a már meglévő készletek tudták elhagyni a régiót. Emlékezhetünk arra is, hogy hány konténerhajó vesztegelt a tengereken, mivel a fedélzeten időközben kialakult covid miatt, nem engedték azokat kikötni.

A meglévő kereskedelmi útvonalak kis ideig megszűntek, leginkább a kontinensek közöttiek. Kontinensen és országokon belül természetesen nem, vagy csak korlátozva, hisz a lakosságot másnem élelmiszerrel, gyógyszerekkel, üzemanyaggal el kellett látni.

Ez az ellátási probléma és lassúság 2020 végén is jelen volt. Utolsó negyedévben jelentek meg a jelenleg legújabb konzolok (Xbox Series S / X, illetve a PlayStation 5), amiket sok esetben, hogy legyen megjelenéskor mit odaadni az előrendelőknek, illetve párat kirakni a polcokra is, légi áruszállítással juttatták el a célországokba. (A sokkal lassabb és olcsóbb vízi áruszállítás helyett.)

Lakossági változások

Nemcsak a már fent említett szereplők helyzete változott meg, hanem a lakosságnak is teljesen új helyzettel kellett szembenézniük. Ilyen volt a home office is, ami ugyan nem egy teljesen ismeretlen munkavégzési forma volt, de nem igazán beszélhettünk annak általános elterjedéséről. A lezárások azonban ezen is változtattak és aki a munkáját el tudta otthonról végezni, az átállt erre a megoldásra. Nyilván, azok, akiknek munkavégzése nem volt megoldható távmunkával, azoknak csak az otthon tartózkodás maradt.

Nem csak a munkaerő szembesült új helyzettel, hanem az oktatásban résztvevők is, hiszen bevezetésre került a távoktatás.

Ezen eseményekre nem lehetett felkészülni és nem csak a helyzet volt új, hanem az eszközök hiánya is ilyenkor ütközött ki. Ugyanis mindenki, aki otthonról dolgozott, illetve tanult, külön eszközzel kellett rendelkeznie. Hisz a diákok reggel 8-tól kezdenek el tanulni, a munkaerő pedig jellemzően 8-9-10 órától dolgozni, tehát mindkét csoport „munkaideje” egy időintervallumba esett. Nyilván gyermekek esetén, hamarabb véget érő munkaidőről beszélhetünk.

Tehát minden távmunkás és tanulni akaró személynek külön eszközre volt szüksége, hogy munkáját elláthassa. Ez az 1 gyermekes családok esetén sokkal inkább elképzelhetőbb volt, hogy extra eszközvásárlás nélkül meg tudják oldani, az új helyzetre történő átállást. Minél több tanulókorú gyermek volt otthon, ez annál kisebb eséllyel volt kivitelezhető.

Rengetegen kényszerültek ezért, vagy meglévő gépük fejlesztésére, vagy használt és új laptop beszerzésére.

Abban az időszakban, gyakorlatilag majdnem minden árkategóriába tartozó laptop eladható volt a kereslet ugrásszerű megnövekedése miatt.

Mivel nagyon sokan megváltozott anyagi körülménnyel rendelkeztek, így laptop drágulásról kevésbé beszélhetünk, de kedvezményekkel is óvatosabban éltek az értékesítők. Leginkább a beragadt és nehezen eladhatóak kerültek csak akciózásra.

Ne felejtsük el azt sem, hogy 2020 volt az első olyan év, ahol a korlátozások miatt, a Black Friday se tudott igazán kiteljesedni. A bizonytalan gazdasági helyzet miatt, egyre jobban árérzékenyebbé váltak az emberek. Emiatt pedig az olcsóbb megoldások váltak egyre népszerűbbé.

Geopolitikai problémák a laptop árak alakulásában

2022. február 24-én támadta meg Oroszország Ukrajnát. Ennek hatásai leginkább az élelmiszerárakban, illetve az energiaárakban okoztak hihetetlen mértékű növekedést. Azonban van egy szintén régóta húzódó folyamat, ami sokkal inkább hatással van az elektronikai eszközök piacára, azon belül is a laptopokéra.

A chipgyártás és félvezetőgyártás jelentős része, az ázsiai régióban található. Azon belül is Tajvanon, noha Kína, Dél-Korea és Japán is meghatározó. Tajvanban található a TSMC vállalat, ami a világ legnagyobb félvezetőgyártásával rendelkezik, a globális kínálat 54%-át képviseli.

Kína Tajvant saját területéhez tartozónak kezeli, annak ellenére, hogy Tajvan igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy egyéni, autonóm entitásként legyenek kezelve. Tajvant egyébként a világ túlnyomó része nem ismeri el önálló államként. (Az USA se.)

Hogy miért is fontos ez? Ha az orosz-ukrán háború árnyékában Kína is katonai lépésre szánná magát, abban az esetben kínai kézben lenne a félvezetőgyártás jelentős része. Ez mind USA, mind pedig Európa számára jelentős érvágás lenne. A helyzetet felismerve USA már konkrét terveket igyekszik megvalósítani, míg az EU is már elkezdte ezen lehetséges probléma elkerülése érdekében saját tervezetét megfogalmazni.

Hogy még inkább rávilágítsunk a kínai IT piac jelentőségére és növekedésére, vessünk egy pillantást a Steam játékplatform 2022-es szeptemberi adataira.

A legtöbbet használt nyelv az angol 36,71%-os aránnyal, ami -0,51%-os csökkenést jelent, az előző méréshez képest. A második helyen a kínai van 26,49%-os részesedéssel, ami +2,70%-os növekedést mutat. Egyedüli növekedésben az ukrán van még (+0,02%), illetve a vietnámi (+0,07%). Láthatjuk tehát, hogy a kínai piac nagyon erős, mind kitermelésben, feldolgozásban, gyártásban és felhasználói bázisban is. Egy olyan piacról beszélünk tehát, ami még jelenleg is növekvő pályán van.

Laptop árakra és kínálatra gyakorolt hatások következményei

Az eddigi információkat összegezve, kaptunk egy rálátást megannyi nem várt esemény gazdaságformáló hatásairól.

De nézzük meg, hogy a laptop árakra és azok kínálatára milyen hatást gyakoroltak. A home office és távoktatás miatt, nagyon sok laptopra lett hirtelen igény és a továbbiakban is népszerű megoldások maradtak a laptopok. Azonban történtek változások a termékkínálatot megfigyelve. Eddig a laptop kijelzők méretében a 13, 14, 15, 16 és 17 colos megoldások voltak a jellemzőek. A megváltozott fogyasztói igények miatt, a kereslet is átalakult. A jól használható, de nem túl nagy megoldások lettek a legnépszerűbbek.

Ez azt hozta magával, hogy a 13 és 17 colos kategória sokkal kisebbre zsugorodott. Míg előbbi a hosszú távú használhatóság miatti problémák miatt (sokan nem szívesen néznek egy 13-as kijelzőt napi 8-9 órában), illetve utóbbi esetében pedig leginkább az ár, mivel a 17 colos kategória általában az erősebb és drágább gamer és tartalomgyártásra kihegyezett laptopokat foglalja magába.

Mivel a magánszemélyek árérzékenysége nagyon megugrott, a laptopok árai kulcsfontosságúak lettek az elmúlt években.

A kereslet is teljesen megváltozott.

A fogyasztók jelentős része a minél költséghatékonyabb megoldást preferálja. Az ilyen gépekkel az egyszerű munkafolyamatok (szövegszerkesztés, táblázatkezelés) megoldhatóak, illetve a távoktatás is. Ide tartoznak a kibővítésre váró laptopok, illetve a felújított laptopok. 

Kibővítés – a legkedvezőbb laptop ár

Amikor laptop bővítésről beszélünk, akkor már rendelkezünk egy működő géppel, aminek fejlesztésével nagyobb teljesítményt szeretnénk elérni, mely vélhetőleg elegendő lesz az eszköz további gondmentes használatához. A laptop fejlesztést érdemes egy laptop szervizes kollégára bízni, illetve kikérni a segítségét annak érdekében, hogy a bővítést maximalizáljuk.

Az esetek többségében 2 komponens cseréjével tudunk nagyobb teljesítményt és simább felhasználói élményt elérni. A memóriáról és a háttértárról beszélünk.

Egy laptop áránál ezek a tételek viszonylag olcsóbbak, köszönhető ez annak is, hogy cserélhetőek. Míg egy processzor, illetve egy dedikált videókártya lényegesen drágább és nem is cserélhetőek.

Amennyiben fejlesztést szeretnénk végrehajtani, a laptop szervizes kollégának mondjuk el miket tapasztalunk a laptopunkkal kapcsolatban. Hogyan működik, mi az, amit lassúnak érzünk.

Annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb teljesítménybeli növekedést elérjük nagy eséllyel kell majd egy notebook tisztítás is. Ahogy azt Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője is elmondta a vele készült podcastban. A rendszeres laptop tisztítással évekkel tudjuk meghosszabbítani az eszköz életciklusát. Ezáltal hosszabb időközönként kell csak másik laptopot beszereznünk, így pedig az arra fordított pénzmennyiség több évre oszlik szét, tehát éves szintre lebontva kevesebb anyagi ráfordítással kell számolnunk.

A podcast írásos kivonata itt, míg a teljes hanganyag itt érhető el.

Maradva a laptop árak és a felújítási árak alakulásánál. Amennyiben memóriát és háttértárat is cserélünk, akkor nagyjából olyan 50.000 Forintos összegben kell gondolkoznunk. Emellé érdemes még választani a tisztítást.

A több memóriának köszönhetően több munkafolyamatot tudunk egyszerre elvégezni, az újfajta háttértárolónak (SSD) pedig a betöltési sebességben fogjuk majd megtapasztalni jótékony hatását.

Ezeket elvégezve a laptop felújítás komponensbeli részét ki is merítettük.

Felújított laptop árak

Amennyiben meglévő laptopunkon egy felújítás se segítene, abban az esetben a következő alternatíva lehet egy felújított laptop, a laptop árakat figyelembe véve. Ilyen laptop vásárlásával egy irodai munka ellátására maximálisan elegendő géppel lesztek gazdagabbak. Azt kell tudni a Laptophardware.hu kínálatában megtalálható laptopokról, hogy legalább 8 GB memóriával rendelkeznek és biztosan SSD-s a háttértárolójuk. Programerőforrás igénytől függően, egyszerűbb grafikai munkák elvégzésére is alkalmasak. Mindemellett fontos kiemelni, hogy ezen laptopok egy diagnosztikán is átesnek, illetve operációs rendszerrel együtt kerülnek értékesítésre. Persze megtalálhatóak a kínálatban sokkal erősebb laptopok is, melyek komolyabb grafikai munkára, vagy játékra is alkalmasak. De egyedi elképzelés esetén is fordulhattok hozzánk.

Ezeket figyelembe véve, biztosak lehetünk benne, hogy olyan eszközt kapunk, ami megbízható és hosszú ideig társunk lesz majd. Ha ezen érvek nem lennének épp eléggé meggyőzőek, akkor a laptopokhoz tartozó 1, vagy 2 év garancia biztos, hogy minden kétkedést megszűntet.

Így olyan megfizethető laptop árakkal kalkulálhatunk, amik nem terhelik meg túlságosan a pénztárcánkat, ugyanakkor mégis egy elismert márkát és jól szervizelhető laptopot jelentenek.

Ár-érték arány

Fontos még megemlítenünk a laptop árakkal kapcsolatban, hogy időközönként nagy áruházláncok is kínálatukba vesznek laptopokat. Ezen laptopok árai rendszerint nagyon kedvezőek. Emiatt pedig sokan elcsábulnak és ilyen eszközbe invesztálnak. A gép használatának kezdetén jó eséllyel még semmilyen problémával nem találkozik a felhasználó, de az idő előre haladtával ez az állapot sokat romolhat.

Tapasztalataink

Laptophardware-es tapasztalataink azok, hogy az esetek többségében egy noname márkás laptop kerül értékesítésre. Ami azt hordozza magával, hogy jó eséllyel a felhasznált anyagok minősége, illetve összeszerelése nem a legjobb. Ezek használattól függően fognak csak előjönni.

Gondolunk itt a zsanér minőségére például. A rendszeres kinyitástól és visszazárástól a zsanér megrepedhet és eltörhet. Lehetséges, hogy fizikai behatás éri az eszközt és megsérül a burkolat valahol. Mindkét esetben az esetek többségében nem lesz lehetséges a javítás, mivel pont a noname-ségből eredően, lehetetlen lesz a laptophoz cserealkatrészt beszerezni.

És itt fog visszaütközni a hihetetlenül olcsó laptop ár, illetve az ilyen eszközök hosszú távú használhatósága. Sajnos ilyen eseteknél abszolút érvényes az „olcsó húsnak híg a leve” megállapítás.

Egy laptopot hosszú távra vásárolunk, több évi használattal tervezve. Ez azonban egy nevenincs megoldással majdnem teljes mértékben elérhetetlen. És itt fejlesztési lehetőségünk is sok esetben limitált, mert olyan az összeszerelésük ezeknek a laptopoknak, hogy szervizes megbontás után, már lehetetlen az eredeti összeszerelési állapotot visszaállítanunk.

Ebből is látszik, hogy az árérzékenység, az ez által kialakul kereslet és az erre adott kínálati válasz tud olyan megoldásokat szülni, amiket saját érdekünkben jobban tesszük, ha elkerülünk.

Felújított laptop árak alakulása specifikáció függvényében

A felújított laptopok spektruma is egyre szélesebb. Azaz ugyan úgy megtaláljuk az olcsó, középkategóriás, illetve abszolút top megoldásokat is, akár csak az újak között.

A laptopok árának alakulásában rengeteg befolyásol, hogy milyen processzor és videókártya van benne. Nyilvánvalóan minél erősebb megoldást kínálnak, annál inkább a drágább árcédula fog bennünket várni.

Nem utolsó szempont egy notebook áránál a kijelző típusa. Hisz míg egy TN paneles (ami a legrégebbi és emiatt legjobban kiforrott technológia) gép olcsóbb lesz, addig egy IPS, vagy OLED kijelzős laptop ára már sokkal magasabb kategóriába fog esni. Különösen OLED esetén.

A jobb paneleknek persze megvannak a maguk előnyeik (és hátrányaik). Általánosságban elmondható, hogy grafikus munkákhoz, illetve ahol a színmélység minél nagyobb megjelenítése egy fontos tényező, abban az esetben IPS, illetve OLED megoldásokban keresgéljünk.

Amennyiben játékra is szeretnénk használ, akkor a TN panel is elég lehet, köszönhetően a válaszidejének és képfrissítési tulajdonságának.

Természetesen találunk IPS-ben és OLED-ben is TN panel tulajdonságai felé közelítő megoldásokat, de ezek ára magasabb is.

Új laptopok árképzése

Eddig a fejlesztés lehetőségeit, illetve a felújított laptopok árának tényezőit néztük meg alaposabban.

Tekintsünk most a leginkább zsebbe nyúlós megoldásokra, azaz az új laptopokra. Mint minden elektronikai eszköz kategóriában az új megoldások a legdrágábbak. Természetesen itt is vannak belépő, közép és felsőkategóriák. Ám ezek ára jóval borsosabb, mint az előbb említett két alternatíva.

Egyrészt meg kell fizetni az új megoldások kifejlesztését, a legújabb technológiának elsőként történő használatát, a designt, márkanevet és még sokáig sorolhatnánk ezt. Akár csak az autópiacon. Sok esetben a legújabb terméket megvásárlók, amikor még újabbat vásárolnak, az addig használt gépüket eladják. Ezen gépek sokszor egy felújításon esnek át és ismét bekerülnek a laptop értékesítés körforgásába. Így már egy kedvezőbb áron azok számára is elérhető az eszköz, akik újonnani árát nem lettek volna hajlandóak kifizetni.

Gyártói szinten is folyamatosan új megoldásokról beszélünk, egyre több processzormag, egyre nagyobb GHz-en üzemel. Még erősebb videókártyák izzadnak a minél komolyabb grafikai munkák, vagy játékok problémamentes futtatásáért. Ez a növekedés nem csak gyártói oldalról érkezik, de a programok növekvő erőforrásigénye is állandóan generálja a nagyobb számítási teljesítmény iránti igényt.

Operációs rendszer szinten is jelentkezhet, hardware-es minimum igény. Ez történt a Windows 11 megjelenésével is, amihez konkrétan megadták a minimum rendszerigényt. Ez is egyfajta teljesítménybeli ugrást kikövetelő lépés, amivel a laptop gyártókat tolják az újabb és újabb megoldások beszerzése felé.

Korábban már említettük Krajnyák Tamással készült podcast-et, erre most ismét hivatkozni fogunk. 2022-es év a rengeteg negatív gazdasági esemény hatására megmutatta, milyen az, amikor globális szinten beszélünk a korábbi évekhez képest jelentős inflációról. Ez az amúgy se biztos lábakon álló társadalmat további megszorításokra sarkallta. Még jobban megnézik, hogy mire és mennyit költenek.

Az árak elszabadulása leginkább az élelmiszerárakon észrevehető, de az autóipart is ide sorolhatjuk. Sok elektronikai kategória is már magán viseli az áremelkedést, de a laptopok eddig nagyjából megúszták ezt. Jelenleg laptop készletekkel jól el vannak látva a kereskedők. Idén talán végre normális Black Friday is lehet, hogy lesz. A jelenlegi készleteket biztosan ki szeretnék söpörni majd a kereskedők, főleg azokat a gépeket, amik már nem támogatják a Windows 11-et. (Windows 10 támogatást egyébként a tervek szerint még 2025. október 14-ig tervezik folytatni.) Ezek kapcsán is várható még idén az utolsó negyedévben olyan időszak, amikor jó áron vásárolhatunk laptopokat, legyenek azok felújítottak, illetve újak. Az egyre inkább látható előjelekből azonban arra következtetünk, hogy 2023-ban minimum 20%-os áremelkedés várható a laptopok piacán.

Ez nem csak a készletkisöprés miatt alakul így, hanem azért is, mert jönnek az új generációk is, amik biztosan magasabb nyitóárral jönnek majd.

Intel fronton 2022 októberében várjuk a Raptor Lake megjelenését. Mind asztali, mind pedig mobil szekcióban kínál majd új megoldásokat.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások