kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop billentyűzetA laptop billentyűzet sajátossága

A laptop billentyűzet sajátossága

A laptop billentyűzet billentyűi

A kijelző után a billentyűzet a laptopon látható legnagyobb felület. Segítségével nem egyszerűen a szövegbevitelt, gépelést végezhetjük, hanem a laptop operációs rendszere számára adhatunk utasításokat, parancsokat. A laptop szervizben gyakran kell tisztítani és cserélni a laptop billentyűzetet vagy egyes billentyűket. Ha elromlik a laptop billentyűzete, ideiglenes megoldásként külső klaviatúrát is csatlakoztathatunk hozzá, ez a hardver azonban lényegesen rontja a gép mobilitását, hordozhatóságát.

Miben mások a laptop billentyűzetének billentyűi?

A kezdő felhasználók számára is azonnal feltűnik, hogy a laptop billentyűzete eltér a megszokott asztali gépek billentyűzetétől.  Egyrészt helytakarékossági okokból nincs kiterjesztett numerikus billentyűzet, másrészt az egyes billentyűk plusz funkciókat kaptak, mely funkciók csak a hordozható számítógépekre jellemzőek.

Az összes laptop típus billentyűzetén, gyártótól függetlenül a legfelső sorban láthatjuk az F1-F12 funkcióbillentyűket, emellett a laptop klaviatúra alsó sarkában, általában a CTRL billentyű mellett találjuk az Fn funkcióbillentyűt is.

Laptop café - Laptop billentyűzet
Laptop billentyűzet csere.

Az Fn billentyű feladata, hogy segítségével aktiválhassuk a laptop billentyűzeten látható kiegészítő funkciókat. Ezek a funkciók és parancsok egyes géptípusoknál nélkülözhetetlenek lehetnek, ezért érdemes a meghibásodott billentyűzetet a laptop hardware szervizben javíttatni, vagy cserélni.

A funkció billentyűk aktiválásának módja, hogy egyszerre nyomjuk le az Fn+F1-F12 billentyűt a laptop billentyűzetén. Ha a laptopodon Windows 7-es operációs rendszer van, akkor egyes funkciók aktiválásához kiegészítő driver telepítésére is szükség lehet. Ezzel kapcsolatban a gép használati utasításában találhatsz információkat.

Az Asus laptop funkcióbillentyűi

Az egyik legelterjedtebb laptop típus az Asus, ezért most ennek a típusnak a billentyűzet funkcióival ismerkedhetünk meg. Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a legtöbb laptop fajtánál hasonló billentyűkkel találkozhatunk.

  • Fn+F1 – alvó üzemmód illetve visszatérés alvó üzemmódból.
  • Fn+F2 – WiFi kártya be- kikapcsolása.
  • Fn+F5 – Laptop kijelző fényerejének csökkentése.
  • Fn+F6 – Laptop kijelző fényerejének növelése.
  • Fn+F7 – Laptop kijelző kikapcsolása.
  • Fn+F8 – Átkapcsol a laptop kijelzőről a laptop csatlakoztatott kijelzőjére. Akkor hasznos, ha mindkét kijelzőt egyszerre szeretnénk használni, vagy az egyiket le szeretnénk kapcsolni.
  • Fn+F9 – Kikapcsolja a laptop érintőpaneljét, touchpad-ját.

Az utolsó három billentyű a hangerő vezérlésére alkalmas:

  • Fn+F10 – Elnémítja a hangot.
  • Fn+F11 – Csökkenti a hangerőt.
  • Fn+F12 – Növeli a hangerőt.

A laptop billentyűzet tehát sokrétű feladatokat és funkciókat lát el, ezért meghibásodása esetén érdemes azonnal a laptophardware szervizhez fordulni Budapesten, ahol a szakemberek egyes billentyűket is ki tudnak cserélni, de szükség esetén az egész billentyűzetet újra cserélheted.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások