Laptop használata asztali gépként

El kell távolítani az akkumulátort, vagy maradhat a gépben?

Laptop akkumulátor szerviz
A laptop akkumulátorának eltávolítása

Az utóbbi években több laptopot vásárolnak, mint asztali számítógépet, otthoni használatra és irodai munkára is a notebookot alkalmazzák. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi történjen a laptop akkumulátorával, hagyjuk a gépben, vagy távolítsuk el belőle, ha hosszabb időn keresztül a laptop töltőjéről működik a gép.

Néhány szempont a laptop akkumulátorának használatával kapcsolatban.

A laptop akkumulátorát csak akkor tölti a gép, ha a töltöttségi szint 95% alá esik, egyébként az elektronika lekapcsolja a töltést.

A legújabb laptopakkumulátorokat nagyszámú töltési ciklusra tervezték a gyártók.

  • A laptop akkumulátora szünetmentes tápként is funkcionál, ha megszűnik az áramellátás, a gép akkumulátorra kapcsol, így az adatai és fájljai mindig biztonságban vannak, még akkor is, ha nem mentette el őket.
  • Ha a laptop akkumulátora a gépben van, folyamatos üzemkész állapotban lehet. Ha a gépből kivéve tároljuk, és szükségünk van rá, használat előtt mindenképpen fel kell tölteni, hiszen a legmodernebb akkumulátoroknak is van bizonyos mértékű önkisülésük.
  • Ha gyakran használod a laptopot áramforrás nélkül, eleve fölösleges az akkumulátort ki-be rakosgatni.
  • Mivel a most kapható laptopok lítiumion-akkumulátorral vannak felszerelve, ezért bármikor könnyet, részlegesen is feltöltheted, nem kell tartani a memóriaeffektustól.

Memória effektus

A memóriaeffektus a Ni-Cd és Ni-Mh akkumulátorokra jellemző. Ha ezt az akkumulátortípust nem teljes mértékben meríted le, a következő töltés során kevesebb töltést vesz fel, mivel úgy „emlékszik”, hogy a kapacitása kisebb, vagyis a korábbi merítés kapacitásával egyenlő.

Akkumulátor nélkül nincs laptop

Ha a te laptopod az év 365 napjából 360 napon keresztül töltőről működik, természetesen ésszerűbb kivenni belőle az akkumulátort. Ugyanakkor az akkumulátor nélküli laptop elveszíti lényegét, így érdemes még a gép megvásárlása előtt eldönteni, hogy valóban laptopra van-e szükséged, vagy inkább egy asztali gépet vásárolsz.

Ha a túlzott használat következtében tönkremegy a laptopod akkumulátora, Budapesten a Laptophardware szervizben bármikor vásárolhatsz új telepet, melyet a helyszínen beszerelnek – és még garanciát is vállalnak rá.


Laptop használata asztali gépként is lehetséges, de vajon kell-e változtatni a gép hardveres összetételén? A laptop akkumulátor használatának szabályai, ha asztali gépként szeretnéd használni a mobil számítógépet és nem szeretnéd az akkumulátor miatt gyakran szervizbe vinni. További témák, melyek olvasása ajánlott: laptop akkumulátor, töltő, szerviz budapest, akkumulátor, laptop, meghibásodás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.