kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop kijelzőLaptop kijelző vibrálás, mik lehetnek az okai?

Laptop kijelző vibrálás, mik lehetnek az okai?

Miért villog a képernyő?

A laptop kijelzőjének egyes meghibásodásai következtében vibrálhat a megjelenített kép. Ha a villogás vagy vibrálás gyakori és erős, akkor a laptop használata lehetetlenné válik. Veszélyes és egészségtelen úgy használni a laptopot, ha a kijelzője vibrál, de még „épp elviselhető”, mert ilyenkor tudtunkon kívül sokat romolhat a látásunk, jobb esetben csupán gyorsabban fáradunk és megfájdul a fejünk. Ne hagyd, hogy a laptop kijelzője tönkretegye a látásodat, fordulj inkább azonnal szakemberhez, aki rövid időn belül megjavítja a hibás kijelzőt.

Mi az oka a kijelző vibrálásának?

  • Elképzelhető, hogy a videokártya okozza a villogást, vibrálást, mivel túlmelegszik használat közben. Ilyenkor a szervizben gyorsan megjavíthatják a laptopodat.
  • Előfordul, hogy megsérül a laptop kijelző csatlakozó szalagkábelje és az instabil tápellátás miatt vibrál a kép.
  • A kijelző megvilágításának hibája is okozhat vibrálást: elromlott az inverter, meghibásodott a lámpa vagy a LED.
  • Nem kizárt, hogy rosszul választottuk meg a laptop kijelző frissítési gyakoriság beállítását.

A négy lehetséges hiba közül csak a legutolsót tudjuk saját kezűleg, otthon orvosolni, kijavítani.

TIPP: A laptop indításakor lépjünk be a BIOS menübe és nézzük meg továbbra is vibrál, villog-e a kijelző. Ha jól működik, akkor kíséreljük meg újratelepíteni a videokártya és kijelző illesztő programjait, drájverjeit – hátha szerencsénk van, és ezzel megoldódik a hiba. Megpróbálhatjuk a képernyő felbontásai menüpont alatt megváltoztatni a felbontást, ill automatikus üzemmódra átállítani azt.

A videokártya meghibásodása miatt villog a laptop kijelző

Ha a beállítások és driverek jól vannak beállítva, sajnos a videokártyával lesz a gond. Az első lépés, amit a szervizben a szakemberek is elvégeznek, a laptop hőmérsékletének tesztelése, ugyanis a villogást nagy valószínűséggel túlmelegedés okozza. Mivel otthoni körülmények között nem tudunk teljes értékű diagnosztikát lefuttatni, mindenképpen érdemes a laptophardware szervizbe behozni a gépet, hiszen itt a szakemberek rövid idő alatt diagnosztizálják a laptop és a kijelző hibáját.

A videokártya meghibásodása gyakran egyéb hibák jele is lehet, ezért is érdemes szakember segítségét kérni, aki szükség esetén kitisztítja a hűtési rendszert és újrapasztázza a hűtőbordákat. Ha annyira súlyos a helyzet, hogy cserélni kell a videokártyát vagy a kijelző alkatrészeit, a legtöbb esetben az alkatrész árában már benne van a munka ára is, nem mellékesen garanciálisan.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások