kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopLassú a Wifi? Így tudod felerősíteni a jelet

Lassú a Wifi? Így tudod felerősíteni a jelet

A lassú laptop Wifi mindenki számára fusztráló jelenség és hamar felébredhet bennünk a késztetés, hogy kárt tegyünk a routerünkben. Pedig sok esetben nem is feltétlen a jelelosztó a hibás. Legújabb cikkünkben adunk néhány hasznos tippet arra az esetre, ha a Wifi hálózat nem megfelelően, vagy az átlagosnál lényegesen gyengébben működne. Vannak olyan lehetőségek, amiket néhány perc alatt elvégezhetünk a probléma megoldása érdekében, máskor bizony mélyebb kivizsgálás szükséges.

Érdemes mindig az egyszerűbbeket gyorsan elvégezni, majd utána haladni a komplexebb feladatok felé.

Íme néhány tipp, hogyan indulj neki a hibakeresésnek, ha probléma adódna a Wifi-vel

Internet sebessége

Talán az első és legfontosabb az, hogy beazonosítsd, hogy nem-e egyszerűen az internet sebességgel van a probléma. Ebben egy gyors online mérés fog segíteni. Az sem árt, ha felhívod a szolgáltatót és megkérdezed, hogy van-e jelenleg bármi fennakadás, vagy tervezett karbantartás a szolgáltatásban. Sokszor hajlamosak vagyunk a saját eszközeinket hibáztatni alaptalanul.

Wifi Driverek frissítése

Szintén az első lépések között kell, hogy szerepeljen ez az opció is. Egy elavult Wifi illesztőprogram bármikor előidézhet problémát. Ahhoz, hogy frissítsd a Wifi drivert az alábbi lépéseket érdemes megtenned:

  • Írd be a Windows keresőbe, hogy “eszközkezelő”
  • Keresd meg a “hálózati kártyák” menüpontot.
  • Válaszd a Wireless Driver-t.
  • Jobb klikk és illesztőprogram frissítése
  • Ezt követően indítsd újra a laptopot
  • Ellenőrizd végül a Wifi sebességet

Azoknak, akik külső Wifi adatpert használnak szintén fontos, hogy mindig ügyeljenek arra, hogy frissítve legyen.

Energiatakarékos mód

Érdemes letesztelni, hogy milyen módban fut épp a laptopunk, mert a fent említett energitakarékos mód visszafoghatja a Wifi hálózat erősségét. Ez minden laptopnál más és más módon történik, de könnyen megtalálod, ha beírod a laptop típusát, majd utána az “energiatakarékos vagy eco mód kikapcsolás” kulcsszavakat.

Wifi hőtérkép

Azt is fontos felmérni, hogy pontosan hol erős és hol gyenge wifi ahhoz, hogy lássuk pontosan mi lehet a probléma forrása. Erre remek eszköz a Wifi Heatmap applikáció mely segít identifikálni a wifi jelerősséget az adott helyiségen belül. Segítségével a nagyobb irodákban is jól tudjuk lokalizálni a Wifi hálózattal kapcsolatos problémákat.

Router újraindítása

Bár túl egyszerűnek tűnik ez a probléma megoldási javaslat, mindazonáltal meglepően hatékony tud lenni bizonyos esetekben. Ez megint egy olyan apró trükk, amely csodákra képes és néhány másodperc alatt meg tudjuk oldani. Érdemes tehát kipróbálni probléma esetén.

Törekedj a legújabb Wifi technológiák használatára

Vannak olyan routerek, amelyek már elavult Wifi technológiát használnak és könnyen előfordulhat, hogy pont ennek köszönhető, hogy akadozik, vagy gyenge a jel. Az új routerek már 5GHZ-es frekvenciát használnak, mely lényegesen gyorsabb elődjeinél.

A router elhelyezése

Kulcsfontosságú a Wifi hálózat szempontjából a router elhelyezése. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy központi helyre kerüljön és ne legyen elé rakva lehetőség szerint semmilyen tárgy, ami árnyékolhatná a jelet. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a laptopot kell közelebb vinni a készülékhez, ha a Wifi jel gyengülne.

Külső Wifi Adapterek

Törekedjünk rá, hogy ne használjunk külső wifi adaptereket, inkább a laptopban lévő Wifit használjuk. Ha mégis rákényszerülünk, akkor mindenképpen érdemes jó minőségű wifi adaptert használni, mert ezeknél az eszközöknél nem ritka, hogy nem megfelelő erősségű jelet bocsájtanak ki magukból.

Eco mód kikapcsolása a routeren

A modern routerekben eleve van beépített energiatakarékos mód, amely nem ritka, hogy alapértelmezetten be van kapcsolva. Ez pedig könnyen korlátozhatja az eszköz teljesítményét.

Laptop belső tisztítás

Ahogy a laptop teljesítményére is rossz hatással van, ha nincs megfelelően karbantartva, úgy a Wifi működését is befolyásolhatja, ha el van porosodva a készülék. Ha a Wifi-n kívül másban is megmutatkozik a lassulás, vagy lefagyás, akkor érdemes elvinned egy laptopszervizbe az eszközt. Egy alapos belső tisztítás egyébként évente egyszer amúgy sem árt a gépednek.

Wifi felhasználók szűrése

Természetesen az is fontos, hogy egy Wifi hálózatra hányan csatlakoznak, illetve hány laptop használja. Érdemes tehát néha szűrni a csatlakozók számát, különös tekintettel az illetéktelen felhasználókra. A legjobb,ha csinálunk egy vendég wifit is külön és megfelelő erősségű jelszóval levédjük a fő hálózatunkat.

Bluetooth kikapcsolása

A Wifi és a Bluetooth ugyanazt az antennát használja, ezért nem feltétlen tanácsos egyszerre működtetni mindkettőt. A legjobb megoldás ha külső USB bluetooth-t használsz, így nem fog bezavarni a Wifi-be.

Külső Firmware használata

A firmware alapvetően az elektronikai eszközök vezérlésére készült program. Ezek az okos kis applikációk sokat segítenek a Wifi hálózat optimalizálásában is. Sokat segíthet abban, hogy gyorsabb és biztonságosabb legyen. Ilyen programok például a OpenWrt, Tomato és a DD-WRT.

Új csatlakozási pont létehozása

Ennek többféle módja is van és alapvetően mindegyik a Wifi hálózat megerősítését használja. A régi jól bevált módszer, amikor az alap hálózatot kibővítve elsődleges csatlakozási pontként egy régi ( vagy éppen új ) routerrel bővítjük ki a hálózatot. Ez akkor működik jól, amikor például észleled, hogy bizonyos helyiségben elég erős a Wifi, míg a másikban gyenge a távolságből adódóan. Ilyen esetekben összekötöd vezetékkel az A routert ( amely a forrás ) és a B routert. Így két különálló hálózatot hozhatsz részre.

wifi Lassú a Wifi? Így tudod felerősíteni a jelet
Lassú a Wifi? Így tudod felerősíteni a jelet 5

Ennek a továbbfejlesztett verziója a mesh rendszer, amely sokkal konstansabb és erősebb Wifi hálózat kibővítését teszi lehetővé.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások