szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopMacBook Air, vagy Windows-os ultrabook?

MacBook Air, vagy Windows-os ultrabook?

Amikor 2008-ban debütált a MacBook Air, a PC gyártókat teljesen váratlanul érte a dolog: ez a gép minden kétséget kizáróan áttörés volt a vékony laptopok területén. Mivel akkoriban romokban hevert a gazdasági élet, évek kellettek ahhoz, hogy a többi gyártó is felzárkózzon.

Mi a helyzet 2016-ban? Ha az operációs rendszerrel nem foglalkozunk, megéri-e egy MacBook Air beszerzése, vagy jobban járunk egy Windows-os ultrabookkal?

A legtöbb komoly számítógép felhasználó három dolgot vár el a laptopjától: erő, hordozhatóság és minőség. Ez a három tulajdonság meglepően ritkán találkozik egyetlen gépben. Az elkötelezett MacBook Air rajongók azt állítják, ebben a gépben minden megvan, ami kell. Valóban, az egy kilós tömeg, a kevesebb, mint két centis vastagság, az alumínium ház, ami annyira iriggyé tette a többi gyártót, hogy utánozni kezdték, nem akármekkora mérnöki teljesítmény. Sokan vannak viszont, akik szívesebben használnának valami mást, és meg is tehetik: a szuper vékony, de erős ultrabook kategóriában egyre több gép küzd a vásárlók kegyeiért. A MacBook Airnek komoly kihívói akadtak.

Nem árt tudni, hogy a MacBook Air és egy Windows ultrabook belsejében is ugyanaz a motor fut, valamilyen (erősebb vagy gyengébb) Intel® Core™ processzor formájában. A körítés viszont nagyon is különbözhet.

Laptop café - Laptop
MacBook Air, vagy Windows-os ultrabook? 1

A forma

Évek óta nem történtek komoly változások a MacBook Air dizájnját illetően, de miért is kéne változtatni valamin, ami ennyire jól sikerült? Elég ránézni egy unibody kialakítású MacBookra és egy átlagos, színes műanyagból készült laptopra, a különbség világosan látszik. Az Apple-nél hagyományosan nagyon odafigyelnek az elegáns, letisztult formatervezésre, így a Macbook Air is figyelemre méltó kialakítást kapott.

Laptop café - Laptop
MacBook Air, vagy Windows-os ultrabook? 2

A kihívók

Ha valami nagyon jól sikerül, annak az a hátulütője, hogy sokan elkezdik utánozni. Viszont amíg például az iPodra emlékeztető MP3 lejátszóra ránézve egyből látszik, hogy ez nem az, csak egy olcsóbb, és talán rosszabb utánzat, egy notebook esetében már kevésbé kockázatos, ha hasonlít a gép egy konkurensére – csak jól kell csinálni.

A Toshiba Kirabook gépei hasonlítanak talán a leginkább. Stabil, de könnyű a kialakításuk, elegáns fémes felszínük valószínűleg mindenkinek tetszeni fog, akiknek megakadt a szeme a MacBook Air dizájnján.

A kijelző

A 13 colos MacBook Air 1440×900 pixeles felbontással érkezik, ami manapság már egyáltalán nem számít soknak. Ezzel a felbontással kétségkívül hátrányban van a hasonló ár kategóriájú gépekhez képest.

A kihívók

A Lenovo Yoga 900 360 fokban hajlítható kijelzője például 3200 x 1800-as felbontással kényezteti a szemeket, de a kategória átlagos gépei is többnyire 1920×1080 pixeles felbontású kijelzőkkel érkeznek.

Laptop café - Laptop
MacBook Air, vagy Windows-os ultrabook? 3

Az akkumulátor

Laptopot azért vesz az ember, mert nem csak a konnektor közvetlen közelében, az íróasztalnál szeretné használni. Fontos szempont tehát, hogy meddig bírja az akkumulátor. A MacBook Air akkuja például sokáig: bekapcsolt wifi és folyamatos netes böngészés mellett pontosan 14 órán keresztül volt használható egy év eleji teszten.

A kihívók

A 14 órás üzemidő is rendkívül jónak számít, de tudunk még jobbat! A Lenovo ThinkPad X260 például az előbb említett teszten 17 óra 14 perces eredménnyel zárt – ez 23%-kal jobb teljesítmény.

Mi a tanulság?

Ha egy MacBook Air a vágyad, még véletlenül se hagyd magad lebeszélni róla, hiszen 2016-os mércével mérve is egy nagyon jó, értékálló gépről van szó. Ha viszont csak egy-egy tulajdonsága miatt gondolkodtál el a MacBook Air beszerzésén, érdemes sokkal alaposabban körülnézni a piacon: jó esélyed van rá, hogy találsz olyan ultrabookot, ami az adott területen hasonlóan még jobban teljesít, de lehet, hogy sokkal kevesebbet kell érte fizetned.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások