kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop akkumulátorMelyik laptop akkumulátor bírja tovább?

Melyik laptop akkumulátor bírja tovább?

Az akku üzemidejét is figyelembe veszik a vásárlók

Lenovo akkumulátorok üzemideje
Lenovo laptop akkumulátor

A laptop egy hordozható, mobil számítógép, melynek hordozhatóságát az autonóm áramforrás biztosítja. A bárhol használható energiaforrás a notebook esetében a beépített akkumulátor, mely a hardver fogyasztása és saját kapacitása függvényében meghatározott ideig képes működtetni a készüléket, ezt az időt nevezzük az akkumulátor üzemidejének. A gyártók megpróbálnak olyan eszközöket tervezni és gyártani, melyek minél több órán keresztül képesek a felhasználó szolgálatára állni.

Hogyan lehet biztosítani a hosszú üzemidőt?

A gyártók különféle trükkökkel és módszerekkel csökkentik gyártmányaik energiafogyasztását, hiszen az akkumulátor mérete és súlya nem növelhető a végtelenségig (ellenkezőleg: egyre vékonyabb és könnyebb gépek felé haladunk). A laptop processzorának teljesítménye például éppen ezért jelentősen le van csökkentve a hasonló, asztali gépekben használt processzorokhoz képest, ennek köszönhetően kevesebb áramot fogyaszt és kevesebb hőt termel. Az alacsony hőtermelés plusz árammegtakarítást jelent, hiszen a hűtőventilátorok is árammal működnek.

Minden gyártó feltünteti termékei leírásában, hogy azok mennyi ideig képesek akkumulátorról működni, azonban tudnunk kell azt, hogy ez csak egy hozzávetőleges szám, hiszen a gép fogyasztása függ a futtatott programok által igényelt hardverteljesítménytől is. A nagy grafikai igényű játékok sokkal több áramot fogyasztanak, mint amennyire az irodai programoknak van szükségük. A gyártók által megadott információk alapján lássunk néhány olyan laptopot, melynek akkumulátora valóban hosszú ideig bírja a strapát.

Lenovo ThinkPad T470

A Lenovo folyamatosan szélesíti termékpalettáját, az otthoni használatra szánt olcsóbb gépek mellett munkavégzésre szánt eszközöket és nagy teljesítményű gamer notebookokat is kínálnak. A LenovoThink Pad T47 egy 14 hüvelykes kijelzővel szerelt gép, amely 16 órán keresztül képes akkumulátorról üzemelni, ha az alap 6 cellás telepet használjuk. A töltéshez használhatjuk a hagyományos laptoptöltő csatlakozót vagy pedig Thunderbolt 3-as portot is.

A Lenovo ThinkPad T470 hardvere: Intel Core i5-7200U processzor, 8GB RAM, mely 32 GB-ig bővíthető, 256 GB SSD meghajtó. Az alig több mint 1,5 kg-os gépet többféle hardverkonfigurációban is megvásárolhatjuk, természetesen ehhez viszonyítva változik az akkumulátor üzemideje is.

Akkumulátor csere
Lenovo laptop akkumulátor cseréje

Dell XPS 13 9360

A Dell XPS rendkívül vékony keretű kijelzővel szerelt notebookjának képátlója mindössze 13 hüvelyk, talán ennek is köszönhető, hogy a laptop akkumulátora majdnem 16 órás üzemidővel rendelkezik.

A hardver specifikációja széles skálán mozoghat, választhatjuk a 8. generációs Core i5 vagy i7-es processzorral szerelve, az alacsony fogyasztásról a különféle méretekben kérhető PCIe SSD is gondoskodik. A 13-as kijelzővel szerelt készülék súlya el sem éri az 1,3 kg-ot.

Acer Aspire E 15

A Dell és Lenovo modellek mellett találhatunk Acert is, mely akkumulátorának üzemideje kitart egy átlagos munkanap elejétől a végéig. Az Aspire E15-ös notebook majdnem 10 órán keresztül képes a beépített telep segítségével működni. A 15,6 hüvelykes kijelzővel szerelt gép Core i5-7200U processzort kapott, általában 8GB RAM-mal és 256GB SSD meghajtóval kínálják. A versenytársakhoz képest az Acer gépe nagy árat fizet a hosszú üzemidőért, a súlya valamivel több mint 2 kg.

Vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott laptop akkumulátorának üzemideje a névleges értékhez képest meddig bírja átlagos használat mellett. A fórumokban vagy a webshopokban a hozzászólásokat böngészve szerezhetünk erről értékes információkat, de ha nem vagy biztos a dolgodban, a laptop szerviz szakembereinek a segítségét is kérheted.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások