szerda, október 11, 2023
KezdőlapIT biztonságMelyik vírusirtó a legmegfelelőbb?

Melyik vírusirtó a legmegfelelőbb?

Vírusirtó minden internetre csatlakozó gépre kell, ez manapság remélhetőleg nem is kérdés. (Linuxos és Apple MacBook számítógépet használók esetleg kivételt képezhetnek, de nekik sem árt, ha van.) Józan ész nélkül persze a vírusirtó sem sokat ér, de a leggyakorlottabb felhasználóval is történhetnek balesetek.

 „Vajon milyen vírusirtót válasszak?” – ezt a kérdést viszont már mindenkinek érdemes feltenni. A kínálat hatalmas, a döntés nehéz, és végső soron teljesen szubjektív.

Kicsit hasonlít a dolog a párválasztáshoz: ne a tökéleteset keresd, hanem a számodra legjobbat! Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segíteni fog a választásban.

1. A vírusirtó ára

Mennyit tudsz vagy szeretnél rászánni a vírusvédelemre? Otthoni, személyes célokra használt gépeken tökéletesen elegendő lehet egy ingyenes változat, céges, munkára használt, fontos adatokat tartalmazó eszközökre viszont javasolt egy fizetős, terméktámogatással együtt kínált változat beszerzése.

Laptop café - IT biztonság

Fontos! Az ingyenes még véletlenül sem feltörtet jelent, a kalóz vírusirtók egy jelentős része ugyanis önmagában egy vírus. Vírusirtót, víruskeresőt mindig csak megbízható helyről szerezz be!

2. A gép teljesítménye és a vírusirtó

Hiába szuper megbízható a víruskeresőd, hiába rendelkezik 10 féle háttérszolgáltatással és extra védelemmel, ha érezhetően visszafogja a gépedet. Ilyenkor a kísértés is nagyobb, hogy az ember időről-időre kikapcsolja az antivírus programot  (ne tedd!), akkor sem, ha fölöslegesen idegesít a működése.  Az ősz hajszálak szaporodásának elkerülése végett régebbi, gyengébb gépeknél mielőtt döntenél egy program mellett, mindig nézz utána, mennyit is „eszik”.

3.  Objektív vizsgálódás vírusirtó segítségével

A folyamatosan mutálódó számítógépes vírusok elleni harcban a vírusirtók is állandóan alakulnak. Az, hogy éppen melyik a „legjobb” szinte hétről hétre változik. Ha sosem jelez a vírusirtó az éppúgy jelenthet jót is, mint rosszat, az antivírus tipikusan olyan szoftver, aminek nehéz ellenőrizni a működését.

Honnan lehet akkor tudni, melyik a leghatékonyabb? Mégis ki az, aki képes lenne szándékosan telerakni a gépét mindenféle vírussal és féreggel, hogy aztán tesztelje velük a vírusirtója működését? És ki az, aki a piacon elérhető több tucat programmal végigcsinálná ugyanezt, hogy össze tudja hasonlítani az egyes programokat?

Laptop café - IT biztonság
Melyik vírusirtó a legmegfelelőbb? 1

Nos, a független AV-Test Intézet pontosan ezeket teszi, így neked már nem kell teszteléssel foglalkoznod. Három szempont (védelem, teljesítmény, használhatóság) alapján hasonlítják össze hónapról hónapra a különböző antivírus szoftvereket többféle platformon is, és teszik közzé eredményeiket honlapjukon.

A legutóbbi, 2016 áprilisi eredményeiket Windows 10 operációs rendszeren például ide kattintva érheted el.

4.  Végül egy jó tanács vírusirtó kapcsán

Semmiképpen se telepíts fel vagy futtass a gépeden egyszerre több vírusirtót, mert összeakadhatnak, és nagyon be tudják lassítani a laptopodat!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások