kedd, október 10, 2023
KezdőlapMemóriaMennyi az ideális memória méret egy laptopban?

Mennyi az ideális memória méret egy laptopban?

Laptop vásárláskor sokan a memória méretét tartják a legfontosabbnak, sokan pedig elhanyagolják, mert nem számolnak az egyre kevésbé optimalizált programokkal.

Ha vásárlás előtt állsz, vagy kevésnek találod a gépedben a RAM-ot, akkor most segítünk eldönteni, hogy mennyi az ideális memória terület számodra.

Korunkban egyre nagyobb a programok memória étvágya, szinte minden területen arányosan növekszik, így ez alól nem kivételek az operációs rendszerek, az irodai programok, játékok, és a böngészők sem. Egy korszerű operációs rendszer futtatásához, például Windows 7, 8.1, 10 futtatásához már minimum 2GB amire szükségünk lesz, és ekkor még nem zökkenőmentes a használatuk (megjegyzés: Linux esetén ez lehet kevesebb, ablakkezelőtől függően). Ha kíváncsi vagy, hogy jelenleg mennyit használ a géped, akkor azt legegyszerűbben a feladatkezelőben ( CTRL+SHIFT+ESC ) tudod megnézni.

Most sávokra bontjuk, hogy mennyi memória milyen felhasználási területekre elég például egy mostani Windows esetében:

2GB RAM már elegendő, hogy a rendszer életképes legyen, és mellette korszerű böngészővel 1-4 lapot megnyithassunk, Full HD filmet nézhessünk, vagy épp este az ágyunkba streamelhessünk az erősebb számítógépünkről egy altató játékot, például a nemrég megjelent Doomot. Sajnos ennyi RAM mellett sem a böngészés nem lesz zökkenőmentes, de egy újabb Office alkalmazás futtatásához sem feltétlenül ideális, emiatt azt javasoljuk, hogy ha friss szoftvereket szeretnél használni, akkor memória bővítés szükséges.

3GB RAM már elegendő az előző pontban felsorolt dolgokhoz.

4GB RAM mellett már értelmet nyer a Windowsba beépített Superfetch, amely a gyakran használt programok memóriahasználati szokásait tárolja el (a memóriába) így gyorsítani tudja kedvenc programjaink betöltődését, ez a beépített funkció igyekszik minél több dolgot eltárolni, így minél több memóriánk van annál hatásosabban működik. Ennyi memóriával már esélyünk van frissebb játékok futtatására is, nagyjából a 2014 év előtt megjelentekhez még elegendő, ha van hozzá megfelelő videokártya és processzor a notebookunkban.

8GB memória már megfelel a mai játékoknak (2016), komolyabb képszerkesztő futtatásához, videó vágáshoz és 3D tervezéshez is elegendő lehet, ha netán erre a célra szeretnénk notebookot vásárolni, akkor érdemes lehet valami konkrétan ilyen célra kitaláltat keresni, amiben FirePro vagy Quadro videokártya található, a legtöbb grafikai (nem játék) szoftver ezeket a speciális kártyákat támogatja, és a hozzávaló driverek is ilyen célra vannak optimalizálva.

16GB vagy annál több memóriát csak a játékra tervezett laptopokba, vagy komoly munkaállomásokba javasolnánk, jelenleg ha ilyen célra tervezel notebookot vásárolni, akkor még nem valószínű, hogy profitálnál 32GB memóriából.

Laptop café - Memória
Mennyi az ideális memória méret egy laptopban? 1

Fontos figyelembe venni, hogy nem feltétlenül elegendő bővítenünk a memóriát, mivel a 32bites operációs rendszerek architektúrájukból adódóan csak 4GB-ig képesek megcímezni (felismerni, kezelni) azt, amibe (ha van) a dedikált videokártyánk memóriája is beleszámít, ezért ilyenkor szükséges 64bites oprendszerre váltanunk, hogy gépünk kezelni tudja a 4GB-nál több memóriát. Fontos megemlíteni, hogy nem csak a videokártya vagy beépített grafikus mag, hanem más hardware-ek is ezt a címtartományt használják, így a rendszer számára használható memóriát ezek is befolyásolják 32bit esetén.

Windows esetében maga a rendszer is ránk erőltet egy limitet, ami a következőképpen alakul Win 10 esetében:

KiadásMennyiség
Windows 10 Home 32 bit4 GB
Windows 10 Home 64 bit128 GB
Windows 10 Pro 32 bit4 GB
Windows 10 Pro 64 bit512 GB
Windows 10 Enterprise/Education 32 bit4 GB
Windows 10 Enterprise/Education 64 bit512 GB

Jól látható, hogy 64bit esetén még a Home kiadás is elegendő, hacsak nem rengeteg memóriában tárolt adattal szeretnénk szervergépnek használni a laptopunkat 🙂

Amennyiben nagyon régi laptopunk van, akkor érdemes lehet még utánanézni a benne lévő processzornak is, mivel ha 32bit felépítésű, akkor ugyan ilyen 4GB-os memória limit fog fellépni, ha szerencsénk van akkor a processzor támogatja a PAE-t, amivel képes több memóriát használni a gépünk, ezt hivatalosan csak a Windows Server kiadások támogatják, de különböző nem hivatalos patchekkel a többi Windows is. Mindenesetre amennyiben ilyen régi géppel rendelkezel, szerintünk nem a memóriát kéne fejleszteni, valószínűleg nem az a szűk keresztmetszet a laptopodban.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások