Mennyi memória kell a laptopba?

Hogyan fejlesszem a notebookot?

Laptop memória
Laptop memória bővítése

Amikor laptopot választunk, szeretnénk olyat venni, melynek hardvere hosszú időn keresztül kielégíti az igényeinket. A laptop processzorának sebessége mellett a merevlemez és a memória mérete határozza meg a futtatható programok számát és típusát. Vajon mennyi memória kell a laptopba és mennyit pakolnak be a gyártók?

Memóriatípusok

Mielőtt rátérnénk a laptop memóriaméretére, szót kell ejtenünk a memóriák típusairól. Erre azért is van szükség, mert nem mindegy, hogy milyen memóriamodulból van a laptopban 4, 8 vagy 16 GB-nyi.

A jelenleg elterjedt és használt memóriatípus a DDR, melyről manapság a negyedik generációt használják a legtöbben. Használt laptopot még vásárolhatunk DDR2-es memóriával, de az újabb notebookokban már DDR3 vagy DDR4-es memóriamodulokat találhatunk.

Tudnunk kell még, hogy kétféle form-faktorban gyártják a memóriákat, a DIMM formátum az asztali számítógépek számára készül, míg a SO-DIMM a laptopokban található memóriamodulok megjelölése.

Az utóbbi időben egy új típusú memóriával is találkozhatunk, ilyen a DDR3L, melyet ultrabookok és netbookok számára fejlesztettek ki. Ez annyiban különbözik a DDR3-tól, hogy 1,5V helyett 1,35V-ot használ, így értelemszerűen kevésbé is melegedik és takarékosabb is.

Memória típusok összehasonlítása
Laptop memória típusok összehasonlítása.

A DDR4-2400-as memória ötven százalékkal gyorsabb a DDR3-1600-nál?

A modern memóriamodulok fejlesztése a frekvencia növelése mentén folyik elsősorban. Azonban a sebességnövekedés összességében nem ilyen egyértelmű, hiszen a memória tehetetlensége is megnő, tehát az írás és olvasás közötti várakozási idő miatt a valós sebességnövekedés, ha DDR3-ról DDR4-re váltunk valójában mindössze 10 százalék, tehát laptop vásárlásakor nem kell, hogy elsődleges szempont legyen a DDR4-es memóriatípus.

Laptop memória DDR3, DDR3L, DDR4, 2GB, 4GB, 8GB, 16GBLaptop memória DDR3, DDR3L, DDR4, 2GB, 4GB, 8GB, 16GB
Laptop memória DDR3, DDR3L, DDR4, 2GB, 4GB, 8GB, 16GB

Mennyi memória kell a laptopba?

A memória mennyiségére az alapvető szabály az, hogy minél több, annál jobb. Természetesen vannak határok, mely fölött már csak pénzkidobás a nagyobb memóriamodul vásárlása.

Bár elméletben a minimális Windows 10-es operációs rendszer 2 GB memóriával is elketyeg, a laptop minimális konfigurációja nem lehet kevesebb 4GB RAM-nál. Ez elegendő arra, hogy megfelelően fusson az operációs rendszer, hibátlanul működnek az irodai alkalmazások, és diszkrét videokártyával szerelt laptopok esetében még a játékok is egészen jól muzsikálnak. De ha ezeknél az alapkövetelményeknél kicsit is többet várunk gépünktől, akkor érdemes ráduplázni.

Magasabb elvárások esetében lényegében 2018-ban 8GB-nál kezdődik a vásárolt laptop memóriaigénye. Ezzel már a legtöbb frissen fejlesztett játék is megelégszik és a vírusirtó sem foglalja le az összes erőforrásunkat.

Mikor kell 16 GB?

A laptop memóriáját bármikor gyorsan és könnyen fejleszthetjük nagyobbra. A 8GB-tal vásárolt notebookba a budapesti laptopszervizben vásárolhatunk plusz memóriát, melyet ingyen beszerelnek azonnal. (Amennyiben a laptop alaplapja támogatja ezt a memóriaméretet.)

Mivel a memória utólag is bővíthető, ezért csak az vásároljon eleve 16 GB RAM-os gépet, aki

videoszerkesztésre, komputergrafika készítésére vagy professzionális játékra használja a laptopját,

illetve akkor vegyünk ennyi RAM-ot, ha megengedhetjük magunkat. Az idő múlásával a számítógépes programok egyre több memóriát igényelnek, tehát nem fog jöl jön az előre medvásárolt tartalék, de ha csak internetezésre, szövegszerkesztésre és filmnézésre szeretnénk használni a hordozható számítógépünket, a 8GB memória tökéletesen elegendő.

Összesítve:

  • 4GB – abszolút minimum
  • 8GB – standard megoldás, a legtöbb program és alkalmazás normális működése biztosítható
  • 16GB – nagy memóriaigényű, speciális munkák elvégzéséhez szükséges, gamerek számára ajánlott
  • 32GB és feljebb – szakemberek számára szükséges, speciális feladatokhoz.
Laptop memória DDR3, DDR3L, DDR4, 2GB, 4GB, 8GB, 16GBLaptop memória DDR3, DDR3L, DDR4, 2GB, 4GB, 8GB, 16GB
Laptop memória DDR3, DDR3L, DDR4, 2GB, 4GB, 8GB, 16GB


Mennyi és milyen méretű memória kell a laptopba, hordozható számítógépbe? A laptop memória bővítése a budapesti laptop szervizben gyorsan és könnyen megy, csak azt kell eldönteni, hogy mennyi RAM-ra van szükséged a notebookod használatakor. Néhány további témaajánlat, melyet olvasóink számára ajánlunk: laptop szerviz Budapesten, memória csere, memória bővítés gyorsan, laptop memória vásárlás, ddr2 ram típusa, ddr3 ram bővítés, ddr4 ram kiválasztása, ddr ram cseréje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.