szerda, október 11, 2023
KezdőlapUncategorizedMennyi memória kell a laptopba?

Mennyi memória kell a laptopba?

Hogyan fejlesszem a notebookot?

Laptop café - Uncategorized
Laptop memória bővítése

Amikor laptopot választunk, szeretnénk olyat venni, melynek hardvere hosszú időn keresztül kielégíti az igényeinket. A laptop processzorának sebessége mellett a merevlemez és a memória mérete határozza meg a futtatható programok számát és típusát. Vajon mennyi memória kell a laptopba és mennyit pakolnak be a gyártók?

Memóriatípusok

Mielőtt rátérnénk a laptop memóriaméretére, szót kell ejtenünk a memóriák típusairól. Erre azért is van szükség, mert nem mindegy, hogy milyen memóriamodulból van a laptopban 4, 8 vagy 16 GB-nyi.

A jelenleg elterjedt és használt memóriatípus a DDR, melyről manapság a negyedik generációt használják a legtöbben. Használt laptopot még vásárolhatunk DDR2-es memóriával, de az újabb notebookokban már DDR3 vagy DDR4-es memóriamodulokat találhatunk.

Tudnunk kell még, hogy kétféle form-faktorban gyártják a memóriákat, a DIMM formátum az asztali számítógépek számára készül, míg a SO-DIMM a laptopokban található memóriamodulok megjelölése.

Az utóbbi időben egy új típusú memóriával is találkozhatunk, ilyen a DDR3L, melyet ultrabookok és netbookok számára fejlesztettek ki. Ez annyiban különbözik a DDR3-tól, hogy 1,5V helyett 1,35V-ot használ, így értelemszerűen kevésbé is melegedik és takarékosabb is.

A DDR4-2400-as memória ötven százalékkal gyorsabb a DDR3-1600-nál?

A modern memóriamodulok fejlesztése a frekvencia növelése mentén folyik elsősorban. Azonban a sebességnövekedés összességében nem ilyen egyértelmű, hiszen a memória tehetetlensége is megnő, tehát az írás és olvasás közötti várakozási idő miatt a valós sebességnövekedés, ha DDR3-ról DDR4-re váltunk valójában mindössze 10 százalék, tehát laptop vásárlásakor nem kell, hogy elsődleges szempont legyen a DDR4-es memóriatípus.

Mennyi memória kell a laptopba?

A memória mennyiségére az alapvető szabály az, hogy minél több, annál jobb. Természetesen vannak határok, mely fölött már csak pénzkidobás a nagyobb memóriamodul vásárlása.

Bár elméletben a minimális Windows 10-es operációs rendszer 2 GB memóriával is elketyeg, a laptop minimális konfigurációja nem lehet kevesebb 4GB RAM-nál. Ez elegendő arra, hogy megfelelően fusson az operációs rendszer, hibátlanul működnek az irodai alkalmazások, és diszkrét videokártyával szerelt laptopok esetében még a játékok is egészen jól muzsikálnak. De ha ezeknél az alapkövetelményeknél kicsit is többet várunk gépünktől, akkor érdemes ráduplázni.

Magasabb elvárások esetében lényegében 2018-ban 8GB-nál kezdődik a vásárolt laptop memóriaigénye. Ezzel már a legtöbb frissen fejlesztett játék is megelégszik és a vírusirtó sem foglalja le az összes erőforrásunkat.

Laptop café - Uncategorized
Mennyi memória kell a laptopba? 1

Mikor kell 16 GB?

A laptop memóriáját bármikor gyorsan és könnyen fejleszthetjük nagyobbra. A 8GB-tal vásárolt notebookba a budapesti laptopszervizben vásárolhatunk plusz memóriát, melyet ingyen beszerelnek azonnal. (Amennyiben a laptop alaplapja támogatja ezt a memóriaméretet.)

Mivel a memória utólag is bővíthető, ezért csak az vásároljon eleve 16 GB RAM-os gépet, aki

videoszerkesztésre, komputergrafika készítésére vagy professzionális játékra használja a laptopját,

illetve akkor vegyünk ennyi RAM-ot, ha megengedhetjük magunkat. Az idő múlásával a számítógépes programok egyre több memóriát igényelnek, tehát jól fog jönni az előre megvásárolt tartalék, de ha csak internetezésre, szövegszerkesztésre és filmnézésre szeretnénk használni a hordozható számítógépünket, a 8GB memória tökéletesen elegendő.

Összesítve:

  • 4GB – abszolút minimum
  • 8GB – standard megoldás, a legtöbb program és alkalmazás normális működése biztosítható
  • 16GB – nagy memóriaigényű, speciális munkák elvégzéséhez szükséges, gamerek számára ajánlott
  • 32GB és feljebb – szakemberek számára szükséges, speciális feladatokhoz.
TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások