Mentés laptopról Google felhőbe

Google Drive laptopra
A Google Drive Felhő szolgáltatása

Mit tegyek, ha kevés a hely a merevlemezen?

Az információs technológia fejlődésének köszönhetően egyre több adat keletkezik, egyre több digitális adatot termelünk. Az adattárolás problémája manapság a hétköznapokba is begyűrűzött:

  • Hogyan tároljam a videókat?
  • Hol tároljam a fényképeimet?
  • Hogyan érhetem el a fontos dokumentumokat otthon, a munkahelyemen és külföldön is?

A laptop elterjedése bizonyos szempontból megkönnyítette az adathordozást, hiszen bármikor bárhová magunkkal vihetjük a mobil számítógépet. Az okos kütyük megjelenésével azonban új igények jelentek meg, emellett a több gigabyte helyet foglaló filmek és fényképek tárolása is komoly probléma.

Flash, DVD, külső lemezegység, laptop vagy felhő

Az otthoni használatra szánt tárolóegységek mindegyikének megvannak a maga korlátjai. A DVD lemezek kezelése manapság egyre problémásabb, hiszen mind nehezebb eszközt találni, mely olvassa és írja őket. A külső lemezegység és a Flash memória jó megoldás, de mobilitás szempontjából ott a veszély, hogy elveszítjük vagy tönkremegy utazás közben, a laptop merevlemeze pedig nem korlátlan adattároló kapacitású, nem beszélve arról, hogy az idő múlásával ennek élettartama is csökken.

A Google által kínált felhőszolgáltatás előnyei:

  • bárhol és bármikor hozzáférhető
  • megosztható másokkal
  • a redundáns felhőszerver kialakítás miatt elképzelhetetlen az adatvesztés.
  • a szükséges méretű, mennyiségű tárhelyet kell csak kifizetni.

Hogyan használd a Google felhőszerverét, a Google Drive-ot?

A Google Drive bárhol és bármikor elérhető, többféle módon. Az egyik legegyszerűbb módja az adatok feltöltésének, ha telepíted a Googe Chrome böngészőt, mely a konkurens böngészőkhöz képest nagyobb lehetőségekkel rendelkezik a tárhelykezelés tekintetében. A Chrome segítségével mappákat is feltölthetsz, míg ha más gyártó internetes böngészőjét használod, akkor csak egyesével tölthetsz fel fájlokat.

A Google.hu vagy Google.com weboldalak betöltődése után a jobb felső sarokban regisztrálhatsz, létrehozhatod Google Profilodat, ha még nem rendelkezel ilyennel. Ez azért jó megoldás, mert ennek köszönhetően az Android rendszerű okostelefonról is gyorsan és hatékonyan elérheted a felhős tárhelyedet. A bejelentkezés után a jobb felső sarokban lenyíló menüben találod a Google Drive ikont. A Google 15 GB ingyenes tárhelyet ad minden regisztráló ügyfélnek, ez természetesen havidíj fejében bővíthető.

Mennyibe kerül a Google Drive? Mi az ára?

Ha megelégszünk a 15 GB-nyi tárhellyel, akkor teljesen ingyen használhatjuk. Ha beleegyezel abba, hogy a Google fénykép-alkalmazásai között tárolod a fényképeket, akkor az általuk megszabott formátumban az is ingyenes. A Youtube-on tárolt családi videók szintén ingyenesen tárolhatók, még nem publikus formában is. Ha a legtöbb helyet foglaló fényképek és videók tárolását megoldottuk, akkor a maradék 15 GB már több mint bőségesen elég.

Figyelem: ha szerzői jogokat sértő tartalmakat tárolsz a Google Drive-on, azt a rendszer eltávolíthatja, illetve nem tudod másokkal megosztani az ilyen fájlokat.

Akinek mégis kevés lenne a 15 GB, mindössze havi 2 dollárért bérelhet 100 GB-ot, nem egészen 10 dollárért 1 Terabyte-ot, vagy a 2 TB és 10 TB után a legdrágább 20 TB-os csomagot is választhatod, amely ára nem éri el az 50 ezer forintot.


Mentsed laptopról Google felhőbe értékes adataidat és információidat, a Google Drive olcsó és biztonságos, mindenhol elérhető adattároló felhő szerver, melyet ajánlunk minden laptop tulajdonosnak külső merevlemez mellett, ha fontos az állományok és fájlok biztonságos tárolása  hardvertől függetlenül. Olvasd tovább az általunk ajánlott posztot: szakszerű adatbiztonság, Google Drive szolgáltatás, laptop szerviz, tanácsok ötletek számítógép használathoz, adatmentés laptopról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.