szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptop töltőMi a különbség a gyári és az utángyártott / helyettesítő laptop töltők...

Mi a különbség a gyári és az utángyártott / helyettesítő laptop töltők között?

Bizonyára mindenki hallotta már az utángyártott, gyári, helyettesítő, univerzális kifejezéseket laptop töltőkkel kapcsolatban. Na, oszlassunk el egy-két tévhitet!

Amikor megveszünk egy új laptopot a tartozékok között találhatunk hozzá egy töltőt, ami az egyik legfontosabb alkatrésze a laptopnak, hiszen adapter nélkül gyakorlatilag használhatatlan minden hordozható számítógép. Idővel az eredeti töltő elromolhat, megsérülhet, eltűnhet, kábelét megrágja valami állatka. Ebben a pillanatban érezzük csak igazán, hogy milyen fontos lenne szerezni gyorsan egy másikat helyette. Amikor nekilátunk a keresgélésnek, láthatjuk, hogy sok fajta töltőt lehet találni és még annál is több féle áron. Joggal érzi magát a legtöbb felhasználó ebben a helyzetben elveszve, rakjuk tehát kicsit tisztába a dolgokat!

Gyári töltő:

A laptop gyártó logójával (legtöbb esetben) ellátott, jó minőségű adapter, mely biztosan tökéletes működést fog biztosítani a laptop számára. Sajnos sok hamisítvány, gyárinak látszó töltő is kapható, melyek rosszabb minőségűek, de nagyobb és megbízható szaküzletekben biztosan nem ilyet fogunk kapni. Az áruk teljesítménytől és modelltől függően általában 9-13.000Ft között mozog, de vannak drágább, akár 20.000Ft-os töltők is.

Laptop café - Laptop töltő
Gyári Dell töltő
Utángyártott / helyettesítő töltő:

Ezek a töltők széles választékban kaphatók a „piacon” és sajnos van közöttük rosszabb minőségű is. Valószínűleg ezek miatt terjedt el, hogy „nem szabad” utángyártott / helyettesítő töltőt venni, mert „tönkre teszi a laptopot”, „felgyullad” sőt még talán maga az ördög is megszáll minket, annyira rossz. Valóban léteznek gyenge minőségű utángyártott / helyettesítő töltők, de olyat megbízható, több éve sikeresen működő vállalkozás biztosan nem fog értékesíteni, főleg nem 1 év vagy annál több garanciával. Ezeket hozzáértés nélkül úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha nem vásárolunk töltőt nem megbízható forrásból („sufniszerviz”, apróhirdetés, aukciós oldalak), csak és kizárólag komoly múlttal és hírnévvel rendelkező, megbízható szaküzletekben, ahol biztosan megfelelőt kapunk, számlával és garanciával. A jó minőségű és megbízhatóan működő utángyártott / helyettesítő töltők ára 5-8.000Ft körül mozog. Ami ennél sokkal olcsóbb, ott valami olyan kompromisszum van, amit biztos, hogy nem érdemes megkockáztatni.

Laptop café - Laptop töltő
Utángyártott / helyettesítő Dell töltő
Univerzális laptop töltő:

Olyan adapter, amelyen állítható a kimeneti feszültség valamint cserélhető csatlakozó fejei vannak, így több laptop típushoz is jó lehet. Na, ez az a kategória, amit semmiképp nem javasolnék. Általános igazság, hogy az olyan dolgok amik egyszerre sok mindenhez akarnak jók lenni, igazán nem jók semmihez. Ez pontosan így van az univerzális laptop töltők esetében is. Nagyon jónak tűnik, hogy állítható a feszültség rajtuk és cserélhetők a fejek, de igazából sok bonyodalmat és kárt tudnak okozni. Ha valaki nem ért hozzá, nem állítja be jól a megfelelő feszültséget, vagy rossz csatlakozó fejet erőltet bele a laptopjába, esetleg fordított polaritással, a laptop semmiképp nem fog örülni ennek és annak a pénznek amit megspóroltunk, sokszorosát költhetjük utána javításra. Célszerű tehát mindig az adott laptopnak megfelelő töltőt megvenni, legyen az gyári vagy helyettesítő, de semmiképp nem univerzális.

Laptop café - Laptop töltő
Univerzális laptop töltő

Végre derüljön ki, hogy mi a különbség a gyári és egy jó minőségű helyettesítő töltő között a kinézetén kívül:

Nagyjából semmi! Ha kinyitnánk a burkolatát egy gyári és egy jó minőségű helyettesítő töltőnek, túl sok eltérést még a szakavatott szemek sem vennének észre. Nem győzöm kihangsúlyozni, hogy itt kizárólag a jó minőségű helyettesítő töltőkről van szó, sajnos rengeteg olcsóbb és rosszabb minőségű töltő kapható hazánkban, amikről ez nem mondható el. Nem megyek bele a szakmai részletekbe, a lényeg, hogy ezekből a töltőkből rengeteg fontos alkatrészt kihagynak, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy tartósan és biztonságosan tudjuk használni a töltőt hosszú évekig és ne tegyenek kárt a laptopunkban. Ezzel szemben a jó minőségű helyettesítő töltők ugyanolyan felépítésűek, mint a gyári töltők, minden szükséges alkatrészt tartalmaznak, mindezeket legalább olyan jó minőségben, mint az eredeti megfelelőjük.

Asus töltő, Dell töltő, HP töltő, Lenovo töltő, Toshiba töltő.. tényleg ennyi töltő gyár van?

Nem! A világon 2-3 nagy adapter gyártó cég van, akik kiszolgálják az összes laptop gyártó cég töltő igényét. Ha jól megfigyeljük a gyári töltőkön szereplő feliratokat, észrevehetjük rajtuk a gyártó cég nevét (Delta, LiteOn, HiPro, Chicony). Ezek a vállatok gyártják le a laptop adaptereket megrendelésre a laptop gyártó cégeknek.

Akkor most melyiket is válasszam?

Alapvetően minden laptophoz nyugodt szívvel tudom ajánlani a jó minőségű helyettesítő töltőket, hiszen lényegi, működési különbség nincsen a gyári töltőkhöz viszonyítva. Persze mindig lesznek olyanok, akik nem bíznak ezekben a megoldásokban és ragaszkodnak a gyári töltőkhöz, ez is érthető, hiszen a kínálat sajnos valóban tele van olcsó és rossz minőségű utángyártott töltőkkel.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások