kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop tartozékMi az a laptop dokkoló?

Mi az a laptop dokkoló?

Teljes értékű PC-t egy laptopból?

Mi az a dokkoló, a laptop dokkoló állomás? A hordozható, mobil számítógépek számára kifejlesztett, azok képességeit bővítő eszköz, melyet alapvetően azért fejlesztettek ki, hogy a hozzájuk csatlakoztatott szerkezet asztali PC-ként funkcionálhasson. A dokkoló tartalmazhat: állandó tápegységet, akkumulátort, csatlakozókat, hálózati kártyát, videokártyát, optikai meghajtót, merevlemezt és még sok mást.

Az utóbbi években a dokkolók használata háttérbe szorult, hiszen Bluetooth vagy Wifi kapcsolat segítségével szinte bármilyen eszköz csatlakoztatható a hordozható számítógépekhez. Korábban az üzleti és irodai célra készített laptopokhoz kínáltak a gyártók meglehetősen ormótlan kiegészítőket, dokkolókat, manapság például a Samsung kínál a Galaxy 8-as okostelefonhoz egy egészen apró kiegészítőt, mely segítségével asztali számítógép üzemmódban használhatjuk a mobiltelefont.

A dokkolók születése

A korai laptopokat a tervezők igyekeztek ellátni az asztali gépekhez hasonló felszereltséggel, mégsem sikerült mindig a maximális szolgáltatást nyújtani. Az első dokkoló állomások (DockStation) egy-egy konkrét laptoptípushoz készültek, és kizárólag a speciálisan kialakított csatlakozók segítségével lehetett a laptopot „bedokkolni”, ilyen volt például a Dell Latitude E7270 és E7470-es modellhez gyártott dokkoló.

A dokkoló állomásokba igyekeztek minden olyan funkciót bepakolni, amire egy asztali gép tulajdonosa vágyhatott, ezért a 90-es években a dokkoló ára elérte, néha meg is haladta a laptop árát. A dokkolók által nyújtott szolgáltatások között voltak kifejezetten hasznosak is: DVI, VGA vagy S-Vide csatlakozók a monitor számára, PCMCIA vagy ExpressCard csatlakozófelület a bővítőkártyák részére és LPT, COM portok.

Dokkolók ma

A laptop fejlődésével a dokkolóegységek az eredeti formájukban értelmetlenné váltak, a nagyszámú és különböző típus miatt pedig a dedikált csatlakozók beépítése gazdaságtalanná tette a típusspecifikus gyártást. A csatlakozók fejlődésével az új dokkolók Thunderbolt 3 vagy USB 3.0-ás felületen kapcsolódhatnak a gépekhez.

Az ultravékony laptopok oldalán egyre kevesebb csatlakozót találunk, ezért szükség lehet néha a fizikai csatlakoztatásra. Mivel a Bluetooth és Wifi kapcsolat átviteli sebessége korlátozott, ezért általában a kiegészítő, nagy felbontású monitorok csatlakoztatásához van szükség ezekre az eszközökre.

  • A StarTech Thunderbolt 3 Dual-4K Docking Station segítségével akár két nagy felbontású tévékészüléket vagy monitort is csatlakoztathatunk a laptophoz.
  • A Targus USB 3.0 Dual Video Docking Station már hordozható kivitelben készült, és amennyiben a laptop energiaigénye 90W alatt marad, akár tölthetjük is róla a gépet, hiszen helyet kapott benne egy nagy teljesítményű akkumulátor is.

A ThinkPad Mini Dock Series 3 dokkolót a Laptophardware boltjában is megvásárolhatod akciósan, ez az eszköz az IBM Lenovo ThinkPad X220, X230, T420-as modelleket ruházza fel extra szolgáltatásokkal. Nincs szükséged külön laptoptöltőre és a géped 6 db. USB porttal, 1 DVI, 1 VGA, DisplayPort, Headphone, Microphone, és LAN portokkal gazdagodik.


Mi az a laptop dokkoló és mire lehet használni manapság? A laptop dokkoló több laptop típusnál is segíthet, ha asztali gépként szeretnéd használni a mobil számítógépet és bővíteni szeretnéd a csatlakozók számát vagy kiegészítő akkumulátort szeretnél hozzákapcsolni.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások