kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop hűtőventilátorMiért zúg és megy egyfolytában a laptopban a hűtő ventilátor?

Miért zúg és megy egyfolytában a laptopban a hűtő ventilátor?

Itt a kánikula és kedvenc laptopunk hűtésre szorul. Erre szolgál a ventilátor, de mi van, ha az is szorul?

Általánosságban is szükség van a hűtésre, ha meg a környezet hőmérséklete is emelkedik, akkor még inkább. Sokan jönnek hozzánk nyáron, hogy eddig semmi baja nem volt a laptopnak, csak egy kicsit zúgott, most meg kerepel, vagy egyszerűen lekapcsol a gép a túlmelegedés miatt. Természetesen már akkor baj volt, amikor zúgott. Ha egy ventilátor nem tud szépen csendesen forogni, akkor mindenképp meg kell nézni vagy megnézetni szakemberrel. Mi lehet a probléma ilyenkor?

Kosz: vannak esetek, amikor annyi kosz összegyűlik a ventilátornál, hogy még forogni ugyan tud, de megfeszül, vagy megakad néha. Ilyenkor lehet némi hangja és biztosan sokkal rosszabb a hűtés hatásfoka.

Törött lapát: előfordul, hogy a ventilátor 1-2 lapátja letörik és nem lesz többé kiegyenlített a forgása. Ettől zajos lesz és rövid idő alatt tönkremegy.

Kopott tengely: öreg laptopokban a ventilátor is öreg, melynek tengelye idővel kikopik és ettől egyre jobban “ütni” kezd a ventilátor.

Laptop café - Laptop hűtőventilátor
Koszos ventilátor törött lapáttal

Ha azt tapasztaljuk, hogy nyugalmi állapotban is egyfolytában nagy sebességgel megy a ventilátor, attól függetlenül is, hogy még nem zörög, zavaró lehet a magas fordulatszám miatt keltett zaj. Ez általában könnyen orvosolható. Két oka lehet a folyamatosan maximum fordulatszámon forgó ventilátornak:

Kosz: igen, ismét a kosz. Ha a ventilátor és/vagy a hőelvezető cső végén található “radiátor” el van tömődve a kosztól, hiába forog szerencsétlen ventilátor, nem tudja kifújni a meleg levegőt a gépből. Egy gyors tisztítás csodákat tud tenni a géppel: újra áramlik a levegő, a ventilátor is fellélegezhet és foroghat szépen csendben.

Laptop café - Laptop hűtőventilátor
2 hőcsővel rendelkező laptop hűtő modul működés közben

Hőelvezető cső meghibásodása: Előfordulhat, hogy a hőelvezető cső elveszti a hővezető képességét (általában fizikai behatás hatására) és a ventilátor hiába forog a hőelvezető cső végén lévő radiátoron átfújva a levegőt, a radiátor nem is meleg, hiszen a cső nem vezette el a hőt a chipektől. Ezt is könnyen észrevehetjük, ha maga a gép forró, a ventilátor is gyorsan forog de mégse fúj ki a gép oldalán forró levegőt, valószínű, hogy ezzel lesz a gond. Ezt javítani nem lehet, csak cserélni.

Mindent összefoglalva célszerű félévente elhozni hozzánk tisztításra a laptopot, mely után mindig teszteljük és kiderül, ha bármely hűtéshez tartozó alkatrésszel probléma van.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások