Mikor kell csatlakoztatni a laptop töltőt?

Akkumulátorkímélő tanácsok

Laptop töltő
A laptop töltő csatlakoztatása.

Első hallásra buta kérdésnek tűnik, hogy „Mikor csatlakoztassam a laptoptöltőt?”, de érdemes megismerni a töltés működését. Az elektromos hálózatra csatlakoztatott adapter kettős feladatot lát el: tölti a laptop akkumulátorát és működteti a notebookot. Mivel az akkumulátor élettartama a töltési ciklusok számától is függ, ezért a laptop töltő csatlakoztatásának gyakorisága is befolyásolja azt.

A laptoptöltő típusa befolyásolja az akkumulátor élettartamát?

Sokan vélekednek úgy, hogy a gyári töltőt veszélyes gyorstöltőre cserélni, mert az megrövidíti a notebook akkumulátorának élettartamát. Ez nem igaz. A töltőadapter típusa nem befolyásolja a gép hardverének élettartamát, csak a feszültségértéknek van ilyen jelentősége.

Ha gyengébb áramerősségű töltőt csatlakoztatsz, akkor lehet, hogy be sem kapcsol a gép, ha valamivel erősebbet, akkor viszont nem történik semmi probléma.

Mi befolyásolja a laptop akkumulátor élettartamát?

A notebook belső áramforrásának élettartamát a töltési ciklusok száma, és a merítés és töltés foka határozza meg, ezért végső soron az, hogy mikor csatlakoztatod a géphez a töltőt.

Korábban azt tanácsolták a szakemberek, hogy az akkumulátorok élettartama akkor a leghosszabb, ha teljesen lemerítjük és maximálisan feltöltjük őket, manapság, a lítiumion- és lítiumplolimer-akkumulátorok másképpen működnek.

Laptop töltő kiegészítője
Laptop töltő kiegészítő

Az akkumulátor lemerítési foka és élettartama közötti összefüggést az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A merítés mértéke

Élettartam, ciklusok száma

(Li/LiPo)

100% 300/600
80% 400/900
60% 600/1500
40% 1000/3000
20% 2000/9000
10% 6000/15000

A töltés mennyisége mellett a működő hőmérséklet is befolyásolja az élettartamot, ezt az alábbi táblázatban láthatod: egy év tárolás elteltével mennyire csökken az akkumulátor kapacitása különböző hőmérsékleteken:

Hőmérséklet 40% töltés 100% töltés
0°C 98% 94%
25°C 96% 80%
40°C  85% 65%
60°C 75%

60%

három hónapon belül

Az akkuk élettartama, valamint a töltés kezdeti és befejező adatai közti összefüggéseket elemezve a szakemberek arra jutottak, hogy

a laptophasználó akkor jár el helyesen, ha 75-80%-ra tölti fel a gépét, és 20-25%-nál kezdi el újra tölteni.

Ez a gyakorlatban nem igazán működhet, hiszen például egy játékos nem figyelhet a csatlakozóra és az órára is.

Töltési figyelmeztetés beállítása a Windows rendszerben

A Windows jelezheti a felhasználó számára, hogy mikor kell csatlakoztatni a laptop töltőjét. Ez alapesetben 10%, ezt átállíthatjuk más értékre is.

A töltési figyelmeztetés beállításához be kell lépni a Gépház – Rendszer menüjébe. Itt az Energiagazdálkodást kell választani, és a jobb oldalt a Kapcsolódó beállításoknál a További energiabeállítások sorra kell kattintani. A megnyíló ablakban a Séma beállításának módosítása sorra kattintva kinyíló ablakban Speciális energiaellátási beállítások módosítása sorra kattintva léphetünk tovább. Ekkor megnyílik az Energiagazdálkodási lehetőségek ablak. Itt az Akkumulátor sor melletti „plusz” jelre kattintva elérhetjük az Alacsony töltöttségi szint beállításokat. Az alapesetben 10%-os értékre kattintva választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

Laptop beállítás
A laptop Speciális energiaellátási beállításai

Sajnos a töltés közben a Windows nem küld értesítést a felhasználó számára, ezért erre egyénileg kell figyelni, vagy pedig a megfelelő alkalmazást kell telepíteni.


Mikor kell csatlakoztatni mobil számítógépedhez a töltőt? A laptop töltő csatlakoztatásának pillanatát az akkumulátor töltöttségi szintje határozza meg. A szabályok betartásával meghosszabbítható a hardver élettartama, így később kell felkeresni a budapesti notebook szervizt. Néhány további téma, melyet érdemes lehet elolvasni: akkumulátor csere, laptop töltő javítás, töltöttség kijelző, töltő kábel, notebook szerviz, akkumulátor vásárlás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.