szerda, október 11, 2023
KezdőlapIT biztonságMikor kell elkezdeni az IT tanulását, hogy profi legyen a gyerek?

Mikor kell elkezdeni az IT tanulását, hogy profi legyen a gyerek?

Úgy gondolod, a mai gyerekek már az anyatejjel szívják magukba a számítógépes tudást? Nem jársz messze a valóságtól, ennek ellenére továbbra is igaz: továbbra sem születik senki számítógépes zseninek. Mikor érdemes megismertetni a gyerekkel a számítógépet? Vajon hogyan születik az “IT gyerek”?

Korai számítógépes érdeklődés

Vannak, akiknek az első szava „mama” helyett „nyomtató”, első magabiztos lépéseik a számítógép reset gombja felé vezetnek, de alapvetően elmondhatjuk, hogy az igazán kis gyerekeket még nem maga a számítógép, csak a gombok nyomkodásának lehetősége, esetleg a szülők utánzása motiválja.

Mennyit üljön a gyerek a gép előtt?

A koncentrációs készség az életkorral növekszik. Már egészen kis korban is jó családi program lehet a szülővel közös számítógépes játék, de ilyenkor a nevelési szakemberek tanácsa szerint semmiképpen sem ajánlott fél óránál tovább a képernyő előtt tartani a gyereket.

Később egyre nehezebb kontrollálni a gyerek gép előtti tevékenységét, ennek ellenére még 12 éves korban sem ajánlott megengedni, hogy egyszerre két óránál hosszabban használja a számítógépet. Másrészt viszont tiltani sem érdemes. A magabiztos számítógép használat ma már alapvető követelmény, és minél korábban ismerkedik meg vele a gyerek, annál könnyebben fog menni a dolog. A legtöbb iskolában ma már a házi feladatok elkészítésénél sincs megtiltva a számítógép használata, sőt sok helyen kifejezetten támogatják.

Mikor, hogyan érdemes elkezdeni a programozás tanulását?

Röviden: akkor, ha a gyerek érdeklődni kezd iránta. Erőltetni semmit sem szabad, finoman irányítani, megmutatni neki dolgokat viszont lehet, sőt kell is.

Már egészen fiatalon, az olvasás tanulásával egy időben képesek megérteni a gyerekek a programozás alapjait.

Évtizedek óta léteznek a gyerekek oktatásában sikerrel használt programnyelvek, alkalmazások. Ilyen például az évtizedek óta ismert, és a magyar oktatásban is használt LOGO teknőcgrafika, ahol egy teknőcöt programozva készíthetünk grafikákat. A mai 20-30 éves korosztály alighanem legalább néhányszor találkozott általános iskolás korában tintacsíkot húzó teknőssel.

Persze mára már hatalmas a választék a gyerekeknek (vagy a gyereklelkű felnőtteknek) játékos módon programozást oktató alkalmazásokból.

Bár akár egy későbbi sikeres karrier megalapozása is lehet, mi azt javasoljuk, hogy fiatal korban csak lazán, játékosan ismerkedjen a gyerek a programozással. Így megszeretve azt valószínűleg később magától is szívesen foglalkozik majd programozási feladatok megoldásával. Erőltetni pedig tényleg felesleges: egyrészt nem lehet mindenki IT szakember, másrészt azok közül is kerültek már ki sikeres programozók, akik csak tinédzser vagy felnőtt korban ismerkedtek meg az alapokkal. A természetes nyelvektől eltérően a programnyelvek bármelyik életszakaszban megtanulhatók „akcentus nélkül”.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások