Mit és mennyire befolyásol a kevés memória (RAM)?

Laptopunkban nem tűnik fontosnak, hogy mennyi memória van, egészen addig amíg meg nem telik, és minden iszonyatosan lelassul.

A gépünk okosan használja a rendelkezésére álló memóriát, igyekszik felszabadítani amit feleslegesnek ítél, és igyekszik előkészíteni amiről úgy gondolja, hogy használni fogjuk. Ez szép és jó, megszokjuk, hogy mi mennyi idő alatt nyílik meg / tölt be, egészen addig amíg meg nem telik memóriánk, és a rendszer elkezdi a merevlemezt használni memóriaként. Mondanom sem kell, hogy ez borzasztóan lassítja a dolgokat, a merevlemez véletlenszerű elérése (sok kis, nem egybefüggő adat) akár 100.000X lassabb mint a RAM-ból lekérdezni, egybefüggő adat esetén pedig átlagosan 6x gyorsabb a memória, ami még mindig sokat számíthat.

Elég nagy számokat említettünk, csupán ebből is látszik milyen szűk keresztmetszetté válhat a kevés memória ha valamit csinálni szeretnénk, de ezt általában könnyű orvosolni. Természetesen lehetőségünk van bezárni a nem használt programjainkat, ha bízunk magunkban és internetezési szokásainkban akkor kikapcsolni a vírusirtónkat, de sokkal ideálisabb megoldás bővíteni laptopunk memóriáját ha ez az eset gyakran fennáll.

laptop memóriák
laptop memóriák

A memória bővítést általában könnyű megoldani, a megfelelő memória modul beszerzése után csak be kell illesztenünk gépünk memória slotjába, és készen is vagyunk. Ezután érdemes ellenőrizünk BIOSban és az oprendszerünkben, hogy látja-e a gép a memóriamodult, főleg ha esetleg használtan vásárolnánk mert már nem beszerezhető gyárilag olyan ami nekünk kell. Amennyiben tőlünk vásárolsz memóriát, akkor nem kell ezzel bajlódnod, mivel kollégáink rögtön beszerelik a memóriát és előtted ellenőrzik is, hogy minden rendben van-e.

Ha máshonnan szeretnél magadnak memóriát venni, akkor fontos, hogy processzorod és alaplapod alapján válassz modult, hiszen azoknak is támogatniuk kell, ezért a legbiztonságosabb ugyan olyat vásárolni mint amiből már van a gépedben.

Tőlünk pedig üzleteinkben vagy webáruházunkban tudsz memóriát vásárolni, ügyfélszolgálatunk és értékesítőink szívesen segítenek a megfelelő kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.