szerda, április 10, 2024
KezdőlapLaptop akkumulátorMit tegyünk hogy ha nem töltődik a laptopunk akkumulátora?

Mit tegyünk hogy ha nem töltődik a laptopunk akkumulátora?

Mit tegyünk, ha bedugjuk a töltőt a laptopba, de az nem töltődik fel?

Amikor a laptop akkumulátor nem töltődik fel, az ritkán történik éppenséggel megfelelő időpontban. Hogyha szükségünk van a készülékre, akkor értelemszerűen minél előbb orvosolni kell a problémát.

A bejegyzésben ennek kapcsán igyekszünk segítséget nyújtani. Szó lesz tehát a laptoptöltő működésképtelenségének lehetséges okairól, majd pedig rátérünk a megoldás rendelkezésre álló opcióira is.

Így remélhetőleg nem érhet majd minket felkészületlenül, ha véletlenül egyik napról a másikra nem tölt a laptop.

Első körben próbáljuk meg felmérni a rendellenesség tényleges okát

Amennyiben az akkumulátor nem tölt, az előbb vagy utóbb a laptop teljes lemerüléséhez vezet. Természetesen ez roppant kellemetlen lehet, akár munkához használt gépről vagy egy szimpla otthoni készülékről van szó.

Mindettől függetlenül fontos, hogy egy ilyen váratlan helyzetben is képesek legyünk megoldásorientáltan gondolkodni. A helyes hozzáállás tehát az, ha először megpróbáljuk kideríteni a hiba okát, majd pedig lépéseket teszünk a megoldás érdekében.

Természetesen bevonhatunk másokat is ebbe, különösen akkor, ha járatosnak számítanak a témakörben.

Mi okozhatja azt, hogy a laptop akkumulátor nem töltődik fel?

Nézzük meg, hogy milyen tényezők okozhatják a nem megszokott jelenséget. Először is érdemes lesz megnézni, hogy a megfelelő töltő van-e egyáltalán csatlakoztatva a laptophoz. Arról is bizonyosodjunk meg, hogy a töltőkábelt megfelelően csatlakoztattuk-e a készülékhez, illetve a hálózathoz.

Ezenfelül okozhatja a sikertelen töltést a tápvezérlő áramkör meghibásodása, a laptop akkumulátor egyik cellájának hibája vagy akár a töltő csatlakozó törése, sérülése vagy deformálódása. Azt is célszerű megnézni, hogy a töltőkábel nincs-e megtörve.

Lehet továbbá túlságosan koszos az akkumulátor érintkezője vagy elektronikája, de az akkumulátor celláinak az elhasználódását sem lehet kizárni.

Mit lehet tenni a kellemetlenség megszüntetése végett?

Amikor az akkumulátortöltő nem működik, akkor a probléma feltárásának a keretei között a fentebb sorolt tényezőket javasolt egyesével ellenőrizni. Amennyiben van affinitásunk a terület iránt, mindezt önállóan is megtehetjük.

Ha viszont idő, energia vagy megfelelő hozzáértés hiányával kell szembenéznünk, akkor jobban járhatunk a professzionális segítséggel. Egy hozzáértő szakszervizben ugyanis másodpercek alatt fejthetik meg a rendellenesség okát.

Ha pedig tudjuk, mivel állunk szemben, gondolkodhatunk a megoldáson. Amennyiben a töltő, vagy a kábel javítható, akkor a legtöbb szerviz ezt könnyedén meg is tudja tenni. A másik opció egy-egy alkatrész cseréje, amivel kapcsolatban szintén érdemes lehet profi segítséget igénybe venni.

Laptop café - Laptop akkumulátor
Laptophardware laptop szervizek Budán (Fehérvári út 55.) és Pesten (Béke u. 9.)

Erre érdemes figyelni a laptop akkumulátor kímélése végett

Amikor nem működik a laptop akkumulátor töltője, az sosem történik jó pillanatban. Ennek szellemében érdemes megtenni minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy ez a jelenség lehetőség szerint minél később következzen be.

Vigyázzunk tehát magára a készülékre, a töltőre és a kábelre is. Ne törjük meg például magát a kábelt, emellett pedig a csatlakozóra is igyekezzünk vigyázni. Ezenfelül ne merítsük az akkumulátort 10% alá, a készüléket pedig ne hagyjuk kint a tűző napon.

Ezenkívül legfeljebb két évente érdemes lehet elvinni egy alapos tisztításra a laptopot, aminek a keretei között az akkumulátor is áteshet egyfajta jótékony karbantartáson.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások