kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop billentyűzetMit tehetsz, ha a laptopodon nem ír a billentyűzet?

Mit tehetsz, ha a laptopodon nem ír a billentyűzet?

A laptopodon egyszer csak nem akar írni a billentyűzet, holott nagy szükséged lenne épp a készülékre? Naná, hogy egy ilyen jelenség bárkit kellemetlenül érint, úgyhogy megértjük, ha mielőbbi megoldásra van szükséged.

Ebben a cikkben össze is szedtünk néhány lényeges tudnivalót a témával kapcsolatban. Megnézzük, hogy milyen okokra vezethető egyáltalán vissza a laptopbillentyűzet problémája, illetve milyen lehetőségeid vannak akkor, ha minél gyorsabban megoldást szeretnél, hogy újfent használhasd a készüléket.

Milyen okai lehetnek annak, hogyha a laptopon egyszer csak nem ír a billentyűzet?

Szaknyelven fogalmazva a billentyűzettel kapcsolatos rendellenesség eredhet hardveres vagy pedig szoftveres forrásból is. Ha tehát a laptopon nem ír a billentyűzet, annak vagy mechanikai oka van, vagy pedig a laptopon futó programoknál akadt valamilyen gubanc.

Természetesen lehet mérlegelni, hogy melyik a jobb vagy rosszabb eshetőség. Felhasználói oldalról persze sokkal inkább a megoldás a lényeg. Vagyis kideríteni azt, hogy pontosan miért nem akar a szokásosnak megfelelően funkcionálni a klaviatúra.

Troubleshooting, avagy a hiba tényleges okának a feltárása

Egyébiránt többféle hibalehetőség is elképzelhető. Van, hogy csak egyes billentyűk vagy billentyűcsoportok nem működnek, máskor pedig a teljes billentyűzet mondja be az unalmast. A probléma feltérképezéséhez remek módszer lehet például belépni a BIOS-ba és tesztelni a billentyűk lenyomását.

Hasonlóan kedvező ötletnek bizonyulhat a keyboardtester.com használata. Ez egy internetes felület, aminek a segítségével a laptopkijelzőn láthatod majd a billentyűzeted. Vagyis pontosan fel tudod térképezni, hogy milyen gombok lenyomását érzékeli a készülék, illetve melyikeket nem.

Milyen lépéseket tehetsz a laptop billentyűzetének a helyreállítása végett?

Átmeneti jelleggel megoldást jelenthet a külső billentyűzet használata. Amikor épp nincs időd a problémával foglalkozni, a laptopra pedig égető szükséged van, akkor a külsőleg csatlakoztatott klaviatúra használata bizony komoly segítséget jelenthet.

Más a helyzet, ha például folyadék került a billentyűzetre, és ezért nem működik rendeltetésszerűen. Ilyenkor kis idő elteltével kiszáradhatnak egyes gombok, ami szintén elmozdulást jelenthet a megoldás irányába.

Szoftveres úton is próbálkozhatsz megoldani a problémát, a kisebb horderejű hibák kiiktatása pedig akár sikerülhet is. Viszont az esetek döntő többségében egyfelé tudsz csak elindulni. Ha nem vagy túl járatos a témakörben, és nincsenek meg a szükséges célszerszámaid, akkor előbb vagy utóbb érdemes lesz felkeresned egy megbízható laptopszervizt.

Sokszor az a legjobb döntés, ha a laptopot hozzáértő szakembereknek mutatod meg

Elhiheted, egy megbízható laptopszerviz sokat tapasztalt munkatársainak minden bizonnyal nem lesz ismeretlen a laptopod billentyűzete kapcsán tapasztalt jelenség. Mindössze annyi lesz a dolgod, hogy elviszed hozzájuk a készüléket, és elmondod, mit is tapasztaltál pontosan.

Ezután ők rövidesen feltárják a hiba tényleges okát, majd elmondják a megoldás lehetséges alternatíváit. Hogyha részedről megvan a jóváhagyás, akkor el is végzik a szükséges javításokat. Hogyha tehát a billentyűzet még menthető, vagyis a sérülés mértéke nem indokolja magát a cserét, akkor ők megtesznek minden tőlük telhetőt.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások