kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop hűtőventilátorMitől megy tönkre a leggyakrabban a laptopban a hűtő ventilátor?

Mitől megy tönkre a leggyakrabban a laptopban a hűtő ventilátor?

Ha nem megfelelően működik a hűtő ventilátor a laptopodban, komoly gondokat okozhat. Lássuk miért!

A laptopokban vannak alkatrészek, amik hűtés nélkül úgy fel tudnak forrósodni, hogy az már a laptop működésének illetve állapotának rovására menne. Ezért nagyon fontos, hogy a laptopodban a hűtés mindig megfelelően működjön. Ha erre odafigyelsz, sok bosszúságtól és költséges javításoktól mentheted meg magad. Olyasmi dolog ez, mint az autóknál az olajcsere, időnként meg kell ejteni a laptop ventilátor tisztítását, mert ha eldugul, vagy tönkremegy, az károsíthatja a gépet is. A tisztítást meg lehet otthoni körülmények között is csinálni, ha valaki ért hozzá, de mivel a megfelelő tisztaság eléréséhez teljesen szét kell szedni a gépet, célszerű szakember segítségét kérni.

A legtöbb esetben, amikor a ventilátor megáll, és nem hűti tovább a gépet, a felhasználók azt gondolják, hogy egyszerűen tönkrement és ki kell cserélni (ha egyáltalán észreveszik, hogy nem működik). Ezen esetek nagyon nagy százalékában viszont az időszakos tisztítás elmaradása miatt összegyűlt kosz egyszerűen összeáll a ventilátorban és fizikailag gátolja azt a forgásban. Ebben az esetben legtöbbször egy tisztítás megoldja a problémát, de vannak esetek, amikor tanácsos a ventilátort is cserélni. Továbbá, minél tovább volt hűtés nélkül használva a gép, annál több esély van rá, hogy az alaplapja meghibásodik, ami egy sokkal költségesebb javítást igénylő hiba.

Tanács:

Célszerű évente legalább egyszer, vagy akár kétszer is kitisztítani a laptopot, attól függően, hogy mennyire van poros környezetben. Minél gyakrabban van kitisztítva, annál tovább fog működni a ventilátor, annál hatékonyabb lesz a hűtés és annál később következik be az alaplap meghibásodása.

Laptop café - Laptop hűtőventilátor
Felgyülemlett portól eldugult laptop hűtő ventilátor

Persze vannak más esetek is amitől tönkre tud menni egy laptop hűtő ventilátor, pl. egyszerűen elöregszik és elkezd zörögni, majd egyszerűen megáll, vagy valami külső hatás miatt eltörik néhány lapátja, de előfordulhat elektronikai hiba is, ami miatt nem forog többé. Ezek ritkábban fordulnak elő, a legtöbb esetben a tisztítás elmaradása okozza a legnagyobb gondokat. Ezért erre célszerű erre odafigyelni, hogy szeretett laptopunk minél hosszabb ideig segítse munkánkat és tegye boldogabbá hétköznapjainkat.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások