USB-C laptop töltő

Egységesített notebook töltő szabvány

USB type-c csatlakozók
USB-C laptop töltő csatlakozóhelyek.

A mobil eszközök egyik legnagyobb problémája, hogy gyakran kell tölteni az akkumulátort. Még emlékszünk azokra az időkre, amikor ahány mobiltelefon típus volt a családban, annyi töltőt kellett tartani, ráadásként, ha az egyik mobiltöltő elromlott vagy elveszítettük, nem lehetett a egyszerűen pótolni egy másikkal. A laptopoknál hasonló a helyzet, bár itt nem volt annyira érzékelhető a probléma, hiszen korábban a 3-4 órás akkumulátor üzemidő miatt szinte folyton tölteni kellett a gépet. Viszont utazáskor, ha otthon hagytad a notebook töltőjét, szinte esélytelen volt megfelelő cserealkatrészt kölcsönkérni.

Az okostelefonok esetében a mini- és a micro-USB jelentette az áttörést. Manapság egyetlen töltő is elég a családban, esetleg egy másik, ha iPhonet is használ valaki. A laptopok töltésének uniformizálásában a USB-C port jelentette a mérföldkövet.

Laptop csatlakozók, portok

Univerzális USB-C töltő
USB-C univerzális laptop töltő.

Hosszú ideje a hagyományos USB portok uralják a számítógépek és laptopok oldalait. A USB 3.0 sebességbéli változást ugyan hozott, de a hardver formája és felépítése változatlan maradt. A modern ultrabookok vékony oldala egy új típusú csatlakozót kívánt, mely kevesebb helyet foglal, ez lett a USB-C.

A USB port 1994-es megjelenése óta rengeteg változáson ment keresztül, de a 2013-ban USB 3.1 vagy más néven Type-C néven megjelent csatlakozóig a téglalap forma változatlan maradt. A modern laptop oldalán már meglehetősen ormótlannak hat a régi típusú nyílás, ráadásul a „szinkron világban” érthetetlen, miért kell figyelni arra, hogy a jó oldalával csatlakoztassuk.

Univerzális USB-C töltő

A Type-C konnektor és szabvány rendkívüli teljesítménynövekedést hozott, az adatkommunikáció sebessége 10 Gbps is lehet, emellett lehetővé vált a kétirányú töltés is. Eddig az USB segítségével tölthettük a laptopra csatlakoztatott eszközöket, az új szabvány segítségével a notebook is tölthető, akár 100W is átadható a gépnek. A szinkron kivitelnek és az egységes szabványnak köszönhetően bármilyen laptop tölthető a megfelelő univerzális USB-C töltő segítségével.

Csatlakozó típusok USB
USB csatlakozótípusok

Miért szaküzletben vásárolj notebook töltőt?

A USB-C csatlakozóval rendelkező univerzális töltők 5/9/12/15/20 V-os feszültséget képesek átadni, mintegy 3 Amperes áramerősségig. Ilyen áram használata esetén megnő a kockázata annak, hogy a gyenge minőségű, utángyártott kábelek meghibásodnak, leégetik a laptop vagy az okostelefon alaplapját, csatlakozóját.

USB 0.8 1994. december
USB 0.9 1995. április
USB 0.99 1995. augusztus
USB 1.0-RC 1995. november
USB 1.0 1996. január Full Speed (12 Mbit/s)
USB 1.1 1998. augusztus Full Speed (12 Mbit/s)
USB 2.0 2000. április High Speed (480 Mbit/s)
USB 3.0 2008. november SuperSpeed (5 Gbit/s)
USB 3.1 2013. július SuperSpeed+ (10 Gbit/s)
USB 3.2 2017. szeptember SuperSpeed+ (20 Gbit/s)


USB-C csatlakozóval rendelkező laptop töltő vásárlása, cseréje. A USB-C laptop töltők segítségével a legtöbb modern notebook akkumulátora gyorsan és egyszerűen tölthető, ráadásul a szabvány csatlakozónak köszönhetően rengeteg új lehetőség is nyílik, az adatkommunikáció terén. Ha szeretnél további értékes információkkal gazdagodni, az alábbi témákat ajánljuk olvasásra: laptop töltő javítás, adatkábel, notebook töltő csatlakozó, akkumulátor csere, USB-C kábel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.