Videokártyák 2018-ban

Milyen grafikus megjelenítőket találunk a boltokban

Laptop videokártya hardver
A legjobb videokártya 2018-ban.

A személyi számítógép és a laptop egyik fontos alkatrésze a videokártya. Rendeltetése szerint a számítógép által feldolgozott adatokat, információkat alakítja át olyan digitális jelekké, melyeket a kijelző képes megjeleníteni.

Kétféle ‘videokártyával’ találkozhatunk:

 • integrált grafikus processzor, mely az alaplapra vagy a processzorba van beépítve,
 • videokártya (külön hardveregység, alaplapra csatlakozik).

A számítógép és a laptop teljesítményét jelentősen megnövelhetjük azzal, ha a képi megjelenítést különálló alkatrészre, tehát dedikált videomegjelenítőre bízzuk. A laptop esetében is van némi mozgásterük a vásárlóknak, vannak olyan modellek, melyben a videokártya cserélhető, fejleszthető, azonban a gép burkolatának (házának) és a csatlakozók egyedi kialakításának okán ez eléggé szűk határok között mozog.

Az asztali gépek esetében, a nagyméretű gépházban az extra hűtőbordákkal, egyedi hűtési megoldásokkal ellátott videokártyák beszerelése is megoldható, ezért ennek a hardvernek a kínálata a legszélesebb.

Csatlakozótípusok

A korábbi évek során változatos módokon lehetett a videokártyákat a személyi számítógépek alaplapjához csatlakoztatni. Ez mára teljesen letisztult és a jelenleg kapható valamennyi grafikus kártya PCIe (PCI express) csatlakozóval rendelkezik. Használt gépeknél találhatunk még régebbi, AGP foglalatba helyezhető videokártyákat.

A legjobb videokártyák

A jelenleg, 2018-ban kapható egyik legjobb videokártya az Nvidia GeForce GTX 1080 TI. A szakértők véleménye szerint a Titán ereje (GeForce GTX Titan X), annak magas ára nélkül. A 4K felbontáson való játszásra is ideális kártya ára jelenleg valamivel háromszázezer forint alatt mozog.

Geforce videokártya
GeForce GTX 1080-as videokártya

Az elmúlt évben a bitcoin láz nagy hatással volt a videokártyák árára. A hatalmas kereslet miatt akadozott az utánpótlás, a kereskedők pedig drágábban adták a meglévő készleteket is.

A bitcoin „bányászatához” egy vagy több videokártyás számítógépeket, illetve számítógépes rendszereket használnak. A grafikusprocesszor által elvégzett, a kriptovaluta létezéséhez szükséges számítási műveleteket honorálják a jelentősen túlértékelt online valutával.

A kriptovaluta jelentős értékcsökkenésének hatására a kalandvágyó kedv is csökkent, ezért az elemzők a videokártyák árának jelentős csökkenését jósolják a közeljövőben.

A GeForce GTX 1080 TI videokártya még 2017 márciusában jelent meg, mégis a mai napig kedvelt hardver. A 16 nanométeres technológiával gyártott kártya CUDA magjainak száma 3584, a processzor magórajele 1480/1584 Mhz, a 11 GB GDDR5X memória 1376 Mhz-es. A kártyán található csatlakozók: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0, DL-DVI.

Az Nvidia GeForce GTX 1080 TI a jelenleg kapható legerősebb fogyasztói kártya, melynek teljesítményét jelentősen megnövelte a CUDA magok száma és a kiemelkedően jó memóriasebesség.

AMD Radeon RX Vega 64

Az AMD Radeon RX Vega 64 jó választás a virtuális valóság kedvelői számára. A 4096 stream processzor segítségével a legbonyolultabb virtuális világ megjelenítése is gyerekjáték. A felhasználónak egy jó ideig nem lesz szüksége új hardverre. A 210 ezer forint körüli árért kapható hardver specifikációja a következő:

Megjelenés 2017.augusztus 7.
GPU kódneve  Vega 10 XT
Tranzisztorszám 12.5 milliárd
Gyártástechnológia 14 nm
Interfész PCIe 3.0 x16
DirectX verzió 12
Memória típus HBM2
Memóriabusz 2048 bit
Memória mérete 8192 MB
Magórajel 1247/1546 Mhz
Stream processzorok 4096
Olcsó videokártya.
A GeForce olcsó videokártyája.

NVIDIA Geforce GTX 1050

Ha olcsó megoldást keresünk, akkor az NVIDIA Geforce GTX 1050-es videokártya lehet ideális választás. Bár a legtöbb játék csak „közepes” grafikai beállítások mellett futhat, egyes konkrét modelljeit már 50 ezer forint alatt is megkaphatjuk. A videokártya specifikációja:

Megjelenés  2016. okt. 25
Gyártástechnológia 14 nm
CUDA magok 640
Memória típus GDDR5
Memóriabusz 128 bit
Memória mérete 2048 MB
Memória órajel 1752 (7008) Mhz
Magórajel 1354/1455 Mhz

A 2018-as ranglista, azaz az év első 10 legjobb videokártyájának ranglistája (egyes vélemények szerint) így néz ki:

 • Geforce GTX 1080 Ti
 • Geforce Titan X Pascal
 • AMD RX VEGA 64
 • Geforce GTX 1080
 • Geforce GTX 1070 Ti
 • AMD RX VEGA 56
 • Geforce GTX 1070
 • Geforce GTX Titan X
 • Geforce GTX 980 Ti
 • AMD Radeon R9 Fury X


Tekintse meg kínálatunkat és olvassa el általános összefoglalónkat: Videokártyák javítása, vásárlása és választása. 2018-ban is igaz, hogy a személyi számítógép és a laptop videokártyája a gép egyik legfontosabb hardvere, melyet a budapesti laptop szervizben szakszerűen cserélnek, fejlesztenek és diagnosztizálnak a szakemberek. Néhány további olvasnivaló téma: laptop ajánló Budapesten, alkatrész vásárlás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.