Csomag: +36 30 448 2898
0 Kosár
Megbízható, gyors laptop alkatrész webáruház és szaküzletek kiemelkedő garanciákkal

Amennyiben lassúnak érzi laptopját, vagy csak bővíteni szeretné a memória kapacitását, az itt látható termékek között megtalálhatja a notebookjának megfelelő típusú (SD, DDR, DDR2 vagy DDR3) és méretű (64MB - 4GB) laptop memória modulokat.

Laptop Memória

Laptop memória területéről külön ritkábban szoktunk beszélni, így ezen cikk keretein belül, igyekszünk most kicsit jobb kitérni rájuk, illetve arra, hogy a kínálatunkban jelenleg mit találhattok meg.

Többféle laptop memória is helyet kapott gazdag kínálatunkban a népszerű márkák közül. Dell, Hp, Acer, Lenovo ,Asus laptop memória és sok más márka is helyet kapott nálunk. Bármilyen laptopod is van, nálunk garantáltan találsz megfelelő RAM-ot hozzá.

Vessük is bele magunkat a típusok, működési megahertz-ek és gigabyte-ok sűrűjébe.

Napjaink leginkább jellemző laptop memória típusa egyértelműen a DDR4. A végén található szám jelenti a memória generációs számát. Tehát manapság a legtöbb laptop memóriája 4. generációs DDR típusú. Azonban ne feledkezzünk meg a régebben legyártásra került gépekről sem. Szép számmal találhatunk még DDR3-as típusú memóriákkal ellátott laptopokat.

De vajon ezen memóriatípusok mire alkalmasak?

DDR3 laptop memória

A DDR3-as memóriák, mint nevük is mutatja a 3. generációhoz tartoznak. Nyilván, aki abszolút nem tud semmit a memóriákról, az maximum annyit von le, hogy az egy régebbi technológia, így biztos lassabb, ebből eredően pedig már nem jó semmire.

Szerencsére ez nem így van, hiszen a DDR3-as memóriákkal ellátott laptopok is alkalmasak általános használatra. Nyilvánvalóan nem fogják sebességben felvenni a versenyt a DDR4-es társaikkal, de aki manapság DDR3-as laptop memóriákat használ, az valószínűleg nem azzal a céllal tartotta meg azt a gépet, hogy a legizzasztóbb munkafolyamatokat lássa el vele.

Egy ilyen géppel még nyugodtan tudtok böngészni, videókat és filmeket nézni. Tökéletes „retro” gépek, amik a régebbi játékokat gond nélkül tudják futtatni. Hisz vannak olyan játékok, amik sokkal jobban futnak a régi konfigurációkon. Ha nem hiszitek el, nézzetek meg egy eredeti Red Alert-et egy mai gépen futtatva. A játékmenet kb. olyan, mintha valahányszoros gyorsasággal csinálnánk mindent.

Egyszerű képszerkesztéseket is meg tudunk ilyen gépeken oldani, amennyiben régebbi verziójú képszerkesztővel dolgozunk. A példa kedvéért, egy 2022-es Photoshop már sokkal lassabban fog a laptopon futni, mint egy sokkal korábbi. (Ha egyáltalán elindul.)

Tehát ha csak általános használatra használtok egy régi laptopot, amiben még DDR3-as memória van, az még tökéletes lesz azokra a feladatokra. Amennyiben extra sebességre szeretnétek szert tenni, abban az esetben egy laptop memória bővítéssel tudtok ezen segíteni. A több memóriával több alkalmazást tudtok párhuzamosan használni, illetve több honlapot megnyit és ezek között váltani.

Ami minden laptop memória esetén elmondható, hogy általános használathoz a legoptimálisabb 8 GB RAM. Ha ettől kevesebb lenne, akkor érdemes 8-ra felbővíteni.

Ezt meg tudjátok otthon is csinálni, illetve valamelyik üzletünkben is szívesen állnak kollégáink a segítségetekre. Az otthoni memória cseréhez a cikkünket itt találjátok meg, illetve azt is megtaláljátok benne, hogy hogyan tudjátok megnézni, hogy milyen típusú memória kell a laptopba, mennyi memóriafoglalattal rendelkezik és milyen működési MHz-en kell működniük.

DDR3-as laptop memóriák nálunk 1066 MHz – től 1600 MHz-ig találhatóak meg.

Azt érdemes még megjegyezni, hogy nincs átjárás a memória típusok között. Azaz, ha a laptop memóriájának típusa DDR3-as, abba nem tudtok DDR4-est rakni. Ez igaz visszafelé is, azaz a DDR4-es foglalatba nem mehet DDR3-as.

DDR4 laptop memória

A 3. generáció után – nem árulunk el nagy meglepetést – a 4. generáció következett. Napjainkban a leginkább elterjedt laptop memória generáció a DDR4. Nyilván, mint minden generációváltásnál a DDR4-nél is volt az elvárás, hogy hasonló energia igény mellett nagyobb teljesítményt érjen el.

A DDR4 is már egy jól bejáratott generáció, melyeknek működési frekvenciái 2133 MHz-től 3200 MHz-ig terjednek, a nálunk megtalálható típusok esetén. A DDR4-nek megvan az az előnye, hogy már bejáratott és a végletekig tökéletesített generációról beszélünk. Mint, minden generáció, így ez is elérte már a maximális teljesítményét, ezért is volt szükség az újabb – 5. generáció – kifejlesztésére.

De maradva a jelenleg legelterjedtebbnél. A DDR4 már sokkal inkább alkalmasabb a komoly munkavégzésre és játékra, mint a DDR3. Mivel mind a két generáció már elérte a maximumát, így a különbség is szembeötlő. Ez persze nem csak a RAM-oknak köszönhető, hiszen az új memóriákhoz újabb processzorok társulnak, illetve videokártyák és adattárolók. A minden tekintetben modernebb megoldásnak köszönhetően, napjaink programjait és játékait gond nélkül ki tudják szolgálni ezen laptop memóriák. Nem kell kompromisszumokat kötnötök. A különbségek persze a leginkább erőforrásigényes dolgoknál domborodnak ki igazán. Egy kép és videó renderelés, illetve játékok esetén érződik a sebességbeli eltérés. Simább futtatás, gyorsabb betöltés, egyszerű váltás a programok között.

Persze nem csak ilyen alkalmazások használata közben lehet észrevenni a különbséget. Egyértelmű gyorsulást fogtok észrevenni a Windows betöltésében is, illetve az olyan mindennapi tevékenységeknél is, mint egy egyszerű böngészés.

A DDR4-es laptop memória esetében is, ugyan úgy, mint a DDR3-asnál, érdemes minimum 8 GB-ot használni általános felhasználás esetén. Ha komolyabb alkalmazásokat használunk, ráadásul már a játékok is felkerültek a listára, akkor egyértelműen a 16 GB legyen majd az a memória mennyiség, ami megtalálható lesz a laptopban.

Generációkról, működési frekvenciákról, memóriaméretről már esett szó, de márkákról még nem. A klasszikus márkák mellett (Samsung; Kingston, Crucial; Corsair; G.Skill; HyperX stb.) folyamatosan jelennek meg új szereplők is a laptop memóriák piacán is. Ilyen a nemrég hazánkban is forgalomba helyezett Full Volt memóriák is, melyekből találhattok termékeket a DDR3-as és DDR4-es kategóriában is. Különböző méretben és működési frekvenciában is. Sebességük és a 3 év garancia mellett az is mellettük szól, hogy minden egyes memóriamodul külön van tesztelve, annak érdekében, hogy hozzátok csak hibátlan memória kerüljön. Ezekről az új memóriákról és verhetetlen árképzésükről az alábbi oldalon találtok még több információt.

Egy apró megjegyzést tennénk még, hogy miért emeljük ki, hogy ’laptop memória’. Azért hangsúlyozzuk, mert, ami a laptopba jó memória, az egy asztali PC-be nem fog passzolni.

Eddig beszéltünk a DDR3-as és DDR4-es memóriákról, de már megjelent a legújabb generáció, a DDR5. Mivel egy friss termékkategóriáról van szó, így még a top DDR4-es RAM-októl nem húztak el, általános használatban legalábbis, nem számottevő a különbség. A gyorsulás leginkább jelenleg csak a nagy számítási kapacitást igénylő feladatoknál érzékelhető, leginkább a grafikus munkák renderelésénél, illetve különféle tömörítések esetén.

Általános használatra, illetve munkára is így még hosszú ideig elég lesz, ha laptop memóriánk típusa csak DDR4-es. Nem kell azon izgulnotok, hogy mivel még nincs DDR5-ös rendszeretek, így biztos kevésbé lesztek hatékonyak.

Egyrészt a DDR5 még csak nemrég jelent meg, idő kell ennek a generációnak is, amíg ki tudja minden program aknázni a benne rejlő potenciált. Ezzel párhuzamosan pedig nyilván az egyre újabb DDR5 RAM-ok is gyorsulni fognak idővel, így pedig egyre markánsabb lesz a különbség a régebbi generációkhoz képest.

Mint minden újdonság, ennek is magasabb az ára jelenleg. A folyamatos átállás, illetve a termelés hatékonyságának növekedésével fog az új generáció ára is majd beállni, egy a mostanitól kedvezőbb árképzésre.

Nálunk jelenleg a két legjobban keresett generációból találjátok a legnagyobb kínálatot. A DDR3-as és DDR4-es laptop memóriákból. A fejlődés megállíthatatlan, így már a mi kínálatunkba is bekerült az első DDR5-ös megoldás.

laptop memória

Fentebb utaltunk egy korábbi cikkünkre, az otthon történő memória bővítésre. Abban lépésről-lépésre végig vezetünk benneteket, hogy hogyan tudjátok kivitelezni a memóriacserét / memóriabővítést.

Amennyiben azonban úgy érzitek, hogy a laptop memória cseréléséhez és bővítéséhez nincs meg a kellő önbizalmatok, abban az esetben boltjaink állnak rendelkezésetekre, ahol kollégáink segítenek megoldani azt. Üzleteink elérhetőségeit itt találjátok.

Reméljük ismét tudtunk új és hasznos információkat megosztani Veletek. Igyekszünk a következő cikkel is hasznos dolgokat megosztani veletek a laptopok világából.

Olvass tovább

Legnépszerűbb alkatrészek

Rendezés
Állapot
Készlet
Csatlakozó
Frekvencia
Tárolókapacitás
8GB DDR4 2666MHz laptop memória
eredeti, gyári
8GB DDR4 2666MHz laptop memória
raktáron
9.999 Ft
8.999 Ft
16GB DDR4 2666MHz új laptop memória
eredeti, gyári
16GB DDR4 2666MHz új laptop memória
raktáron
17.555 Ft
13.999 Ft
8GB DDR4 2400MHz laptop memória
eredeti, gyári
8GB DDR4 2400MHz laptop memória
raktáron
9.999 Ft
8.999 Ft
16GB DDR4 3200MHz új laptop memória
eredeti, gyári
16GB DDR4 3200MHz új laptop memória
raktáron
17.990 Ft
15.990 Ft

Amennyiben lassúnak érzi laptopját, vagy csak bővíteni szeretné a memória kapacitását, az itt látható termékek között megtalálhatja a notebookjának megfelelő típusú (SD, DDR, DDR2 vagy DDR3) és méretű (64MB - 4GB) laptop memória modulokat.

Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.