kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop akkumulátorHogyan működik az akkumulátor?

Hogyan működik az akkumulátor?

Hogyan működik az akkumulátor?

A laptopok árammal működnek, ezt már az óvodások is tudják. Azt, hogy a konnektortól távol is megfelelő legyen az áramellátás, az akkumulátor biztosítja.

A korszerű laptopok lítium-ionos vagy lítium-polimeres technológiával működő akkumulátorokról működnek. Ezek viszonylag sokszor újratölthetők, tartósak, kisméretűek, és nem robbannak föl túltöltés esetén sem. A technológia szinte napról-napra fejlődik, így egyre kisebb akkumulátorok képesek egyre hosszabb üzemidőt biztosítani.

Hogy működik az akkumulátor?

Az az akku, amit kézbe veszel, több kisebb akkumulátorból, úgynevezett cellából áll. Ezek réteges felépítésűek.

A legelterjedtebb lítium ionos akkumulátort két fém vezető határolja, az egyik tipikusan alumíniumból, a másik oldali pedig rézből. Az egyik oldalon helyezkedik el a nagy tisztaságú fémoxidot tartalmazó (pozitív) katód, a másikon pedig a grafitból készült (negatív) anód. A töltés tárolásáról a negatív töltésű lítium-ionok gondoskodnak, töltéskor a szénből készült, kisütéskor pedig a fémoxid elektródához vándorolnak. A közvetítő közeget elektrolitnak nevezzük, ebben mozognak a töltések.

A lítium-polimer akkumulátorok esetében az elektrolit helyét egy speciális polimer veszi át, így ezek sokkal vékonyabbak lehetnek. Mivel nem tartalmaznak sok folyadékot, ezért nincs is szükség vastag burkolatokra a kifolyás elleni védelemhez.

Melyiket válasszam?

A lítium-ion technológiával működő akkumulátorok több újratöltést (átlagosan ezret) viselnek el.
A lítium-polimer technológiával működő akkumulátorok élettartama rövidebb, viszont mivel kisebb helyet foglalnak és könnyebbek, ezért ugyanakkora akkumulátor nagyobb kapacitású, hosszabb üzemidejű lehet. Főleg a szuper vékony ultrabookok-ban találkozhatunk velük.

Laptop café - Laptop akkumulátor
Felpúposodott akkumulátor

Mit tegyek, ha elromlik?

Sajnos az örök életű akkumulátor feltalálása még várat magára. Általában 3-4 évnél nem szoktak többet írni, ilyenkor vagy asztali gépként használjuk tovább a laptopot, vagy beszerzünk egy másikat.

Ilyenkor viszont nagyon fontos ügyelni a kompatibilitásra!

Ezt az akku feszültsége, kapacitása, a cellák száma és természetesen a fizikai méretei határozzák meg. Ha valami nem stimmel, akkor jó esetben csak nem fog működni vele a gép, rosszabb esetben viszont tönkre is teheti azt.

A megfelelő darab megtalálása akkor a legegyszerűbb, ha tudod az akkumulátor típusszámát. Ha csak a számítógép típusa van meg, az sem gond, a fenti adatok alapján meg lehet találni a belevalót.

Ha biztosra akarsz menni, akkor használd 4 lépéses alkatrész keresőnket, amit ide kattintva érhetsz el!  Ha megadtad a géped adatait, az összes hozzáillő gyári és helyettesítő akkumulátort felsoroljuk, amik közül rögtön meg is rendelheted a kiválasztott darabot.

Miért jó, ha jól bírja a laptop akkumulátor?

  • Mert egy hosszabb utazáson is elütheted az időt filmezéssel.
  • Mert nem kapcsol ki a gép magától (ami persze egyébként mindig a legrosszabbkor szokott megtörténni).
  • Függetlenebb vagy a körülményeidtől.
  • Mert nem kell azon aggódnod, hogy vajon mikor fog elromlani TELJESEN.
  • Nem kell mindig mindenhova magaddal cipelni a töltőt, ezért kényelmesebb is.
TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások