kedd, október 10, 2023
KezdőlapUncategorizedHogyan váltsak magyar billentyűzetkiosztásra?

Hogyan váltsak magyar billentyűzetkiosztásra?

A laptop beviteli nyelvének megváltoztatása

személyi számítógépek és laptopok egyik nagy előnye, hogy a világ szinte minden nyelvén gépelhetünk szövegeket a segítségükkel.

Felmerül a kérdés, hogyan lehet a billentyűzetet a megfelelő nyelvre átállítani, milyen kiegészítő beállításokra van szükség, ha a gépre telepített operációs rendszer nem magyar nyelvű.

Angol nyelvű klaviatúra

Az első lépés a laptop billentyűzetének feliratozása. Ha a billentyűkön nincs magyar nyelvű felirat, akkor a gyakorlatlan felhasználók számára nehézséget okoz az ékezetes betűk megtalálása, leütése. A keresgélés jelentősen rontja a munka produktivitását. Gyors megoldásként, abban az esetben, ha csak egy rövidebb szöveg beírásához kellenek az ékezetes betűk, vagy egyéb speciális karakterek, megoldást jelenthet a „Képernyő billentyűzet” vagy a “Karaktertábla“. Mindkét szolgáltatást a Start menüben találjuk meg, a „Karaktertáblát” a Windows Kellékek között, míg a “Képernyő billentyűzetet” a Windows Könnyű kezelés menüben kell keresni.

Billentyűzet levonó

Laptop café - Uncategorized
Hogyan váltsak magyar billentyűzetkiosztásra? 1

A betűk gyors eléréséhez kényelmesebb megoldás, ha az egyes billentyűkön jól látható azok „értéke”. A szükséges ékezetes betűket levonóval is megjelölheted, és egy kis kézügyességgel a felragasztás után már könnyedén megtalálod a szükséges karaktereket. A levonók segítségével a magyar nyelvű billentyűzetre is ragaszthatsz például cirill karaktereket, ha orosz, ukrán vagy más nyelveken kell gépelned.

Billentyűzet beállításai

Ha a billentyűkön jól láthatóan szerepelnek a hosszú magánhangzók, akkor már csak a laptop operációs rendszerét kell megfelelően beállítani. A Windows rendszer lehetőséget kínál a beviteli nyelvek megváltoztatására. Ha nem a Home verziót vásároltad meg, akkor a megjelenítési nyelvet is megváltoztathatod.

Az aktuális beviteli nyelv ikonját a jobb alsó sarokban találod meg, erre kattintva átválthatsz a telepített billentyűzetkiosztások között. Ha a magyar nyelv itt nem szerepel, akkor azt telepíteni kell. Az ikonra kattintva, vagy ha az nincs kint a tálcán, akkor a gépházban, az Idő és nyelv menüben a Régió és nyelv sorra kell rákattintani. Itt a Nyelvek-nél az Újabb nyelv beállítása parancsra kattintva választhatod ki a szükséges beviteli nyelvet.

Z és Y felcserélve?

A magyar nyelv telepítése során kétféle billentyűzetkiosztás közül lehet választani: QWERTY és QWERTZ. A laptopod billentyűzetének megfelelő kiosztást válaszd, hogy az Y/Z billentyűk folytonos félrenyomása ne akadályozza a munkádat.

A billentyűzet elsődleges nyelvének beállítása, megváltoztatása

Még itt, a Régió és nyelv beállítások jobb felső sarkában találod, a Kapcsolódó beállítások közt a További dátum-, idő- és területi beállítások menüt. Ezen belül a Nyelv – Beviteli módszer módosítása parancsra kattintva választhatod ki, hogy bekapcsolás után milyen nyelvű billentyűzetkiosztással induljon el a Windows a laptopon.

Billentyűkombinációk a beviteli nyelv megváltoztatásához

Az előbb leírt beállítások ablakában találod a Speciális beállításokat, Ezen belül a Nyelvi eszköztár billentyűparancsainak módosítása részre kattintva állíthatod be, hogy milyen billentyűkombinációk leütésének segítségével változtasd meg a beviteli nyelvet.

Az alapbeállítás az, hogy a Bal Alt+Shift gombok lenyomását követően vált át a listában soron következő nyelvre a billentyűzet. Ha a gépelés során több nyelv között is váltogatnod kell, érdemes az egyes nyelvekhez saját kombinációt társítani.

Klaviatúra vásárlása, javítása szervizünkben

Ha új billentyűzetre lenne szükséged notebookodhoz, vásárolj nálunk – és mi szervizeinkben ingyen kicseréljük! Ha márkák, típusok, modellek szerint keresel alkatrészt, nálunk van raktáron bármilyen laptophoz, azonnali cserével állunk a rendelkezésedre. Javítást, gomb pótlást vagy cserét is végzünk. Várunk budai  (Fehérvári út) és két pesti (Béke út, Teréz körút) szervizünkben. Webáruházunkban online rendeléssel  szerezhetsz be eszközöket. Tekintsd meg kínálatunkat:


Hogyan váltsak magyar billentyűzetkiosztásra, ha csak angol karaktereket találok a laptopon? Így kell angolról magyarra megváltoztatni a laptop billentyűzet nyelvét, kiosztását és beállításait a Windows operációs rendszerben, az Android vagy Apple gépein némileg különbözhet ez a beállítás. Ha szeretnél további érdekességekről olvasni az alábbiakat ajánljuk: billentyűzet, tanácsok-ötletek, nyelv, qwertz magyar billentyűzet, beállítások.

Következő cikk
TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások