Laptop kijelző szétszedése

Laptop kijelző törés
Cserére váró laptop kijelző.

Csak szervizben cserélik garanciálisan a kijelzőt

A kijelző súlyos hibájának esetén, amikor a szervizben végzett diagnosztika alapján a szakemberek a cseréről döntenek, sor kerül a laptop szétszedésére, mely munkára garanciát vállal a szolgáltató. A laptop kijelző hibája esetén a hordozható számítógép használata lehetetlenné válik. A meghibásodásnak oka a laptop gondatlan használatából erednek leggyakrabban. A kijelző szétszedése és cseréjének leggyakoribb okai:

 • A kijelző törése
 • Laptop törése
 • A laptop erőszakos összezárása (a fedél és a kijelző sérül)
 • Laptop összezárása, miközben oda nem való tárgy van a laptop billentyűzetén
 • Folyadék ömlik a kijelzőre
 • Fém vagy mágnes érintkezése a laptop kijelzőjével
 • Pixelhiba
 • Nagyon ritka az, hogy a laptop kijelzőjének cseréjére elektronikus hiba vagy csatlakozó hibája miatt kerül sor.

Néhány esetben mi magunk is megállapíthatjuk mindenféle segédeszköz nélkül, hogy a laptop kijelző cserére szorul, a kijelző szétszedése szükséges:

Repedezett és törött a kijelző üvege, csak részben jelenik meg a kép, több helyen foltok és megfolyások láthatóak. Egyértelműen a laptop kijelző töréséről van szó, fizikai behatások következtében, tehát a cserét érdemes teljes körű diagnosztikával egybekötni, hiszen a laptop egyéb egységei is megsérülhettek.

A laptop kijelzőjén megjelenik és eltűnik a kép, esetleg csak bizonyos területeken látható. A kijelző szerkezetének rétegei láthatóvá válnak. Ilyen esetben folyadék került a kijelzőre, mindenképpen cserélni kell, a laptop szétszedése és tisztítása is javallott.

A laptop kijelzőjén fehér csík vagy csíkok jelennek meg, változó szélességében – pixelhibás a laptop kijelzője. Ez gyári selejt, mely a normál, rendeltetésszerű használat közben jelenik meg. Mindenképpen a laptop kijelző szétszedésére, cseréjére van szükség.

Törött laptop kijelző
Laptop kijelzők törése

Hogyan kell a laptop kijelzőt szétszedni?

A kérdés az, hogy érdemes-e. Természetesen sokan gondolják úgy, hogy olcsóbban járnak, ha otthon szerelik szét a laptop kijelzőjét és vásárolnak újat, amit saját kezűleg szerelnek a laptopjukba. A laptop hardware boltban szakember állapítja meg, hogy pontosan milyen kijelző modellre van szükség, és a tulajdonos szeme láttára, alig 20 perc alatt beszereli. Szinte minden kijelző típust ingyen szednek szét és szerelik be az újat. A szerelésre 24 hónap garanciát vállal a szerviz. Ezek után nem valószínű, hogy megéri a laptop kijelzőt otthon szétszedni, de ha mégis ezt szeretnénk tenni, lássuk hogyan kell.

A laptop kijelző javítása házilag

A kijelző szétszedésének megkezdése előtt biztosíts egy tiszta munkaasztalt és egy jó erős lámpát is érdemes beszerezni. A csavarok és műanyag alkatrészek számára készíts elő egy kisebb tálkát vagy dobozkát. Szükséges szerszámok: mágnesezett fejű csavarhúzókészlet, csipesz, speciális műanyag eszköz a laptop kijelző műanyag részeinek bontásához (ha nincs ilyened, egy régi telefonkártya vagy bankkártya is megteszi). A laptop kijelző szétszerelése hasonlóan zajlik a legtöbb típusnál, például az Acer, Asus, HP, Lenovo, Sony, Samsung, Dell esetében is.

Első lépés. Húzd ki a laptop töltőjét, távolítsd el az akkumulátorát. Pattintsd le a kijelző műanyag paneljében található csavarok műanyag kupakjait, majd a megfelelő csavarhúzóval csavarozd ki a csavarokat. Érdemes méret szerint szortírozni őket, hogy a kijelző összeszerelésénél ne kelljen keresgélni.

A legtöbb laptop esetében a csavarozás elég arra, hogy a kijelzőt szét tudjuk szedni, de egyes modellek esetében a belső elemek további szerelésére is szükség lehet. A laptop szétszerelésénél semmiképpen nem indokolt a sietség. Érdemes megjegyezni az összes csatlakozó és csavar helyét, nem árthat, ha lefényképezzük vagy feljegyezzük, hiszen összeszerelésnél mindent a helyére kell illeszteni.

Laptop kijelző szétszerelése javítása
Így kell a laptop kijelzőt szétszedni

Ezek után a kijelző paneljét csavarozzuk le a ház belsejéről. A kijelző szétszerelésének utolsó mozzanata bizonyos modelleknél lehet nagyon bonyolult is. Előfordul, hogy egyes elemek ragasztását kell megbontanunk, más esetekben a bepattintott műanyag kapcsok oldását kell óvatosan elvégezni. Az adott modell szétszedéséről általában találunk Youtube videót, amely sokat segíthet.

A kijelző eltávolításának utolsó mozzanata a web-kamera drótjának eltávolítása. Ez gyakran a kijelző hátsó oldalához van ragasztva, ezért óvatosan és lassan kell lehúzni a ragasztásról.

Ha saját kezűleg, a szerviz segítsége nélkül szeretnénk cserélni a laptop kijelzőjét, akkor csak a szétszerelés után vásároljunk újat, hiszen a konkrét kijelző típust csak a hardver eltávolításakor láthatjuk. A következő lépés az új kijelző beszerelése és a laptop összeszerelése. Ne felejtsük el, hogy a saját kezűleg beszerelt alkatrészre senki sem vállal garanciát, míg a szervizben 20 perc alatt elvégzik ezt a munkát és akár 2 év garanciát is adnak.

Budapesten szakszerűen és gyorsan itt szedik szét a laptop kijelzőjét és cserélik újra, garanciával.


A laptop kijelző szétszedése csak akkor éri meg, ha hozzáértő szakember végzi el. Hogyan kell a laptop kijelző szétszedését elvégezni, és milyen előnyökkel jár, ha szakember javítja szervizben a hordozható számítógépünket Budapesten, de más városokban is ajánlatosabb óvakodni a házi barkácsolástól és a kocamesterektől. Témák, melyek mindenki számára érdekesek lehetnek: laptop kijelző szétszedés és csere ára, képernyő törés, kijelző hiba javítás, monitor laptopszerviz.

2 hozzászólás ehhez: “Laptop kijelző szétszedése

 • 2016.12.28 at 17:23
  Permalink

  T. Cím!
  Köszönöm tájékoztatásukat, figyelmességüket, ha gondom lesz a Lap-topommal megkeresem Önöket!
  Üdvözlettel: Gellén Csaba Ádám

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük