kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopA laptop rövid története – I. Dynabook, Grid Compass

A laptop rövid története – I. Dynabook, Grid Compass

Kétrészes sorozatunkban vázlatosan áttekintjük  a hordozható számítógépek megalkotásának rövid történetét. Nem törekedtünk teljességre, inkább csak érintjük a fontosabb momentumokat. Örömünkre szolgálna, ha olvasóink hozzászólásaikban kiegészítenék ismertetésünket.

I. Mikor kezdődött a noteszgépek története? Milyen főbb szakaszai voltak a laptopok fejlődésének?

Dynabook. Az első terv: tablet-szerű tanulógép diákoknak

A hordozható számítógép története 1968-ban kezdődött.

dynabook-tervezet

Alan Kay-nek hívták azt az embert, aki elhatározta: megalkotja a notebookot. Kay a Colorado egyetemen végzett molekuláris biológusként. Mivel az elektronikához nem sokat értett, ezért nem a mérnökök fejével gondolkodott, hanem a számítógépet egy szerves egésznek tekintette. Ma már mindnyájan így gondolunk a komputerre, de abban az időben ez egy fantasztikus ötlet, forradalmi felfedezés volt.

Hogyan képzelte el a hordozható számítógépet? Először is nem notebooknak, hanem Dynabook-nak nevezte el. A4-es lap méretűre, lapos kijelzővel és alatta billentyűzettel tervezte, amelyet nem lehetett volna összehajtani.  Tehát inkább egy mai tabletre hasonlított volna. Elképzelése szerint mind hálózatról, mind akkumulátorról működött volna. Az volt a szándéka, hogy a mai Wi-Fi-hez hasonlóan vezeték nélkül csatlakozzon a hálózathoz.  Diákoknak szánta a modellt, ezért alacsony árral kalkulált.

1968-as ötletét 1972-ben publikálta egy rövid cikkben ezzel a címmel: A personal computer for children of all ages. Ebben nemcsak a tervezett személyi számítógép felhasználásának módjairól, hanem sok minden másról is írt, így például a Dynabook-ba kerülő hardverről, a billentyűzetről, a tárhelyről. Koncepciója igencsak előremutató volt.

A szakember által elképzelt masina a maga idején gyakorlatilag megvalósíthatatlan volt, mivel akkoriban még asztali számítógép sem létezett. Nem sokkal később a mérnök a Xerox kutató-laboratóriumában találta magát, amelynek rövidesen a vezetőjévé vált. Munkatársaival együtt itt készítették el a világ első lézernyomtatóját, és Robert Metcalfevel együtt dolgozták ki  az Ethernet technológiát megalapozó TCP/IP protokollt. A dédelgetett álmát, a notebookot végül nem váltotta valóra.

A Dynabook utóélete. A Toshiba megvásárolta a márkanevet és 1989-ben először készített Dynabook néven laptopot, majd 1994-ban ultrabook-sorozatot dobott a piacra Dynabook SS néven. Amikor 2002-ben a Microsoft  táblagéppel jelentkezett, Alan Kay azt nyilatkozta, hogy a Microsoft  Tablet PC-je az első olyan Dynabook-szerű számítógép, amely véleményezésre érdemes.

A megvalósult notebook: Grid Compass

Laptop café - Laptop, Laptop ajánló

Nem sokkal az első koncepció megjelenése után, 1979-ben Bill Moggridge megalkotta a Grid Compass nevű hordozható komputert. Ez a gép már a mai notebookokra hasonlított, mostani szemmel kissé ormótlan, nevetséges, de abban az időben előremutató technikának tartották. A számítógépet a NASA-ban éppen akkor futó Discovery űrsikló program  részére készítették.

A laptopban egy 8 MHz-es Intel 8086-os processzor működött, a memória kapacitása 0,25 MB volt, a képernyő pedig 320×240 képpontból (pixelből) állt. Tömege jóval kisebb volt a korabeli számítógépek tömegénél. Amikor ezeket a számokat olvassuk, el sem tudjuk képzelni, hogy tudott működni ilyen paraméterekkel az eszköz, miközben ebben az időben ez egy óriási előrelépésnek, műszaki csodának, korszakos, forradalmi innovációnak számított.

Azonban ennek a műszaki csodának is voltak hiányosságai. Az egyik, hogy csak hálózatról üzemelt. A másik szépséghibája pedig az ára. Abban az időben több mint 8000 dollárba került, ami mai értéken mintegy 20 ezer dollárnak felel meg. Természetesen az átlagos felhasználók  számára ez abban az időben megfizethetetlen volt, kifejlesztése után mégis még kilenc évig gyártották.


Laptoptörténet. Dynabook 1968 – a hordozható számítógép papíron maradt első koncepciója, Grid Compass 1979 – az első valódi notebook. A laptop rövid története, 1. Alan Kay és Bill Moggridge – első laptop, Dynabook, ajánló, Grid Compass, a számítógép-történet kezdte, első notebook, első tablet

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások