kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop töltőLaptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Laptop töltő sokkal kevesebbet beszélünk, pedig ezek is szerves részét képezik a laptop egészét nézve. A töltő és az akkumulátor együttesen határozza meg a töltési sebességet, mely által újra tudjuk kalkulálni, hogy mennyi idő múlva használhatjuk a laptopot ismét töltés mentesen.

A töltők abból kiindulva, hogy a töltésen kívül nem csinálnak semmit, eléggé hányattatott sorsnak vannak kitéve. Sietve begyömöszöljük a laptoptáskába, hanyagul ledobjuk a földre, netán még át is gurulunk a székünkkel a töltőkábelen, amit észrevéve, megpróbáljuk azt kirángatni a kerék alól.

Kicsit olyan szükséges rosszként tekintenek rá sokan, hiszen a kábel csak korlátokat szab, mind használatban, mind pedig fizikálisan. Hiszen, ha egyik helyiségből a másikba megyünk és épp töltés közben van a laptop, akkor vinnünk kell az adaptert és a töltőkábelt is.

Lássuk tehát, hogy a töltőket hogyan csoportosíthatjuk, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk és mi a teendő, ha megsérülnek.

Laptop café - Laptop töltő

Laptop töltők csoportosítása

laptop töltőket első körben két csoportba sorolhatjuk. Az egyik csoportot a gyári töltők alkotják, míg a másikat az helyettesítő töltők. Első hallásra lehet sokakban az merül fel, hogy a helyettesítő verziók biztos, hogy rosszabbak, de mindjárt elmondjuk Nektek, hogy nincs mitől tartani az utóbbi verzió esetén se.

Gyári töltő

A gyári töltőről azt kell tudnunk, hogy az adott laptop gyártójának a hivatalos laptop töltőjéről beszélünk ilyenkor. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy az adapteren szerepel a gyártó logója, ezzel is hivatott jelezni, hogy egy gyári megoldás van éppen a kezünkben.

De miért is fontos ez? Mint, minden termékkategória esetén a laptop töltőknél is megfigyelhetjük a márkanév jelentőségét. Amikor ugyanis megveszünk egy gyári laptop töltőt, akkor nem csak a termékért, minőségért, hanem a brandért is fizetünk. Valószínűleg nem árulunk el senkinek se azzal új dolgot, hogy a gyári töltő árképzése magasabb, mint a helyettesítő töltők esetében.

Ez az árkülönbözet leginkább a márkanévből eredő felárból származik. Minden gyártó, a bevételek maximalizálására törekszik. Ezt pedig úgy lehet megvalósítani, ha a laptophoz tartozó lehető legtöbb eszközből kínálnak gyári megoldást.

A laptop töltő pontosan ilyen és a gyártók remélik, hogy a „gyári” jelző és az ehhez társított tudatalatti jellemzők elegendőek ahhoz, hogy a fogyasztó az ő termékükre tegye le voksát.

De mi van akkor, ha a fogyasztó elégedettségéhez (és persze a laptopja hibátlan töltéséhez), elegendő egy „nem gyári”, azaz helyettesítő töltő?

Vajon van oka a fogyasztóknak kételkedniük a helyettesítő laptop töltők minőségében?

Laptop café - Laptop töltő
Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez? 1

Helyettesítő laptop töltők

Annak érdekében, hogy ezt a kérdés minél gyorsabban megválaszoljuk, a válasz egyértelműen: Nem! A nálunk forgalomban lévő helyettesítő töltőkről elmondhatjuk, hogy ugyanolyan biztonsági követelményeknek felelnek meg, mint a gyári társaik.

De mik is ezek konkrétan?

A helyettesítő töltők ugyan úgy rendelkeznek túlfeszültség védelemmel, túltöltés védelemmel, túlmelegedés elleni védelemmel, illetve rövidzárlat elleni védelemmel is.

Tehát biztonságtechnikai szempontból nincs különbség a gyári és helyettesítő között.

Milyen különbségek vannak akkor?

A különbségek a külcsínben rejlenek csak. Egy utángyártott töltőn nem fogunk hivatalos márkanevet találni. Tehát ne keressünk rajtuk (Dell, HP, Lenovo, Acer, Asus, Apple, MSI és még sorolhatnánk a márkaneveket). Anyaghasználatban lehetnek még eltérések, másabb a műanyag tapintása, vagy színe.

De minden más képességében ugyanazt nyújtja, mint a gyári.

A helyettesítő ebből kifolyólag olcsóbb is és ugyan úgy rendelkezik a kívánt kritériumokkal, kivéve a külcsínt.

Laptop café - Laptop töltő

Hogyan sérülhet meg egy töltő?

A cikk elején már kitértünk a töltők lehetséges sérüléseire, de most kicsit bontsuk ki ezt a témát jobban. A legtöbb esetben egy töltő úgy tud megsérülni, hogy valamivel megroncsoljuk a kábelt.

Ez történhet a már említett görgős székkel történő átgurulással, háziállat megrágja, a rendszeres feltekerés miatt valahol megtörik a kábel. Leginkább a kábel az, ami meg szokott sérülni. Ritka az, amikor az adapter kap például akkora ütést, vagy erőhatást, hogy az adapter emiatt fog hibásan működni.

Nem feltétlenül jelentkezik hiba kábelsérülés esetén. Ez lehet egy hosszabb folyamat, amíg eljut a hibás működéshez. A megsérült kábelburkolat magában hordozza a potenciális hibás működés lehetőségét, illetve a gyulladásveszélyt is.

Nyilván sokan állnak úgy a dolgokhoz, hogy addig nem cserélnek le eszközöket, amíg az kiszolgálja őket. Mi azonban azt ajánljuk, hogy kábelburkolat sérülés esetén cseréljétek le azt, annak érdekében, hogy ne kelljen amiatt izgulni, hogy mikor fog problémát okozni. (Hibás működés, gyulladás, áramütés.)

A sérült töltőket nyugodtan hozzátok be hozzánk, hiszen általunk megvalósul azok biztonságos feldolgozása, így Nektek nem kell aggódni a tárolás, illetve a hulladékgazdálkodás miatt.

Laptop töltő csere

Amennyiben a töltő csereérett lett, arra kérnénk Benneteket, hogy hozzátok be a már nem működő töltőt (a fent említett okokból), illetve a laptopot is. Új töltő esetén mindig megnézik a kollégák – amennyiben a laptop rendelkezésre áll -, hogy a töltés valóban rendeltetésszerűen történik, illetve, hogy nincs-e probléma magában a laptopban áramfelvétel szempontjából.

Abban az esetben, ha a laptop nem tudja jól felvenni az áramot, akkor csatlakozó cserére lesz majd szükség, ami nyilván már egy teljesen új helyzetet jelent.

Laptop café - Laptop töltő
Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez? 2

Garancia

Sokan úgy gondolják, hogy csak a gyári töltőre van garancia. Nálunk a helyettesítő töltőkre is 1 év garanciát kaptok, hiszen megbízunk termékeink minőségében. A garancia által pedig Ti is nyugodtak lehettek azzal kapcsolatban, hogy egy minőségi komponensekből álló töltőt vihettek haza.

Érdemes a laptopot és a töltőt is egy laptop táskában tárolni és vinni, annak érdekében, hogy azok a lehető legkisebb eséllyel sérüljenek meg, egy esetleges leejtés esetén. Így attól se kell tartanotok, hogy a kézben vitt laptop töltő beakad egy kilincsben és például emiatt esik ki a kezetekből az összes eszköz.

Laptop café - Laptop töltő

Végszó

Láthatjátok tehát, hogy még egy viszonylag olyan egyszerű eszköz is, mint a töltő, azzal is lehet foglalkozni bőven, ha arról van szó, hogy cserélni kell valamilyen sérülés, vagy hibás működés miatt.

Térjetek be valamelyik üzletünkbe, ahol a kollégáink készséggel lesznek segítségetekre, bármilyen töltővel, vagy mással kapcsolatos kérdésetek esetén.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások