szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopLenovo ThinkPad T480 Bemutató

Lenovo ThinkPad T480 Bemutató

Lenovo ThinkPad T480 és minden, ami mögötte van. A Lenovo Group Limited kínai vállalat, melyet 1984-ben alapítottak. Tehát már egy régi motoros piaci szereplőről van beszélünk a Lenovo személyében. A kezdetekkor még Legend név alatt futott a cég. Első saját márkás gépük 1990-ben jelent meg. Ugyan a ThinkPad típusokat is a Lenovohoz kapcsoljuk, valójában a ThinkPad sorozatot még maga az IBM fejlesztette ki 1992-ben.

1997-re az egyik legnagyobb PC gyártóvá vált a Legend. 2003-ban történt meg a névváltozás, melynek értelmében az új nevük Lenovo lett. A Legend névből az első két betűt tartották meg, amihez a latin novo, vagyis „új” szót kapcsolták. Így lett Lenovo.

De hogy kapcsolódik a ThinkPad a Lenovohoz akkor? A válasz nagyon kézenfekvő. A Lenovo ugyanis megvette az IBM PC divízióját 2005-ben. Így kerül át hozzájuk minden, a ThinkPad típusnév is.

A felvásárlással és a névváltással is a cég azt a törekvését próbálta a leggyorsabban elérni, hogy világcéggé fejlődnek, illetve ezzel párhuzamosan szerettek volna kitörni a kínai = vacak sztereotípiából.

Lenovo laptop itt

Unboxing:

Lenovo T480 Külső

Egy ilyen múlttal joggal várhatjuk, hogy egy stabil és megbízható laptop kerül a kezeink közé. Kezdjük is a külsővel és járjunk utána valóban így van-e.

Laptop café - Laptop
Lenovo ThinkPad T480 Bemutató 1

A külső klasszikus ThinkPad stílusjegyeket vonultat fel. Visszafogott, matt fekete borítással rendelkezik a gépház, kívül és belül is. A szokásos vörös ThinkPad TrackPoint-tel, az „i” pöttyel, illetve a touchpad felett elhelyezkedő gombokkal. A készülék hátoldalán is a ThinkPad felirat található meg a bal felső sarokban. Egy puha érzést keltő műanyagról beszélünk, ami szerencsére nem gyűjti az ujjlenyomatot. Jó kézbe venni az eszközt, nem csúszós. Bizonyos szögből nézve apró „csillámpontok” láthatóak a felhasznált anyagban, ami szerintünk tovább növeli az egyediségét.

A design tehát letisztult, visszafogott, nyugodtan mondhatjuk, hogy abszolút üzleti megjelenésű.

A laptop egyébként 14 colos kijelzővel rendelkezik ezzel is erősítve a business irányvonalat. A 14 colos kijelzőméret a laptop egészére hatással van, ugyanis nem található meg rajta Numerikus billentyűzet rész. Ez sokaknak lehet fontos tényező abban az esetben, ha valaki nagyon sok számadatot visz be a munkája során.

Nem a világvége, de ez egy olyan tényező, amivel jobb előre tisztában lenni.

A laptop fizikai méretei: 337 mm széles / 233 mm mélységű / 20 mm vastag.

Körbejárva a laptopot rengeteg csatlakozóval és porttal találkozunk. Bal oldalánál találunk egy USB-C típusú csatlakozást, egy USB-C csatlakozást (Thunderbolt 3 kompatibilitással) és egy dokkoló csatlakozóval.

lenovo-thinkpad-t480-3
Lenovo ThinkPad T480 Bemutató 2

A laptop másik oldalán találunk: egy audio csatlakozót, egy USB 3.1 Gen1-es csatlakozást, egy HDMI csatlakozást, egy USB 3.1 Gen1-es csatlakozást, ami „mindig kész” állapotú, egy Ethernet csatlakozást, SD kártya olvasót, illetve egy biztonsági zár slotot.

Talán mindegyik funkciója magától értetődik, azonban a „mindig kész” USB csatlakozás érdekessége, hogy akkor is tölt amikor a gép be van kapcsolva, vagy alvó módban van, illetve akkor is, amikor ki van kapcsolva a laptop, vagy hibernált állapotban van, amennyiben a töltőre van dugva a laptop.

Lenovo laptop itt

A webkamera egyébként 720p felbontású (1280×720), illetve rendelkezik beépített eltakaró megoldással is. Ezt mechanikusan tudjuk a webkamera elé húzni az ujjunkkal. Apróság, de mi mindenképpen szeretjük az ilyen részletekre történő odafigyelést, amikor ugyanis eltakarjuk a webkamerát, akkor a zárt állásban az üveg/áttetsző műanyag mögött ilyenkor egy ThinkPad szériára utaló piros pötty látható. Apróság, de erre is figyeltek.

Az eltakarásnak hála mindenki biztonságban tudhatja a privát szféráját, nem kell attól senkinek se tartania, hogy bárki bekukucskálhat az életébe.

Burkolat rejtette komponensek

Amint már említettük, ez egy 14 colos kijelzővel ellátott laptop, ami szerencsére matt felületet kapott, továbbá IPS panelt találhatunk benne. Mindez egy FullHD (1920×1080) felbontáson jelenik meg a felhasználó számára. 250 nits fényerővel rendelkezik.

lenovo-thinkpad-t480-4
Lenovo ThinkPad T480 Bemutató 3

Egyébként 59%-os RGB, illetve 37%-os Adobe RGB lefedésre képes a panel. Kontrasztja 700:1-hez.

Az IPS kijelzőnek hála, illetve a matt kialakításnak is köszönhetően minden szögből jól látható. Nem kell tartanunk a lámpák becsillanásától, vagy, hogy mi, vagy mások is nem színhelyesen látják a megjelenítőn látható vizuális anyagot. TN panelek esetén fordul elő, hogy nem megfelelő szögből nézve invertálódnak a színek. De az IPS-nek hála ennél a laptopnál nem kell ettől tartanunk, köszönhető a 170°-os betekintési szögének.

A kontrasztban ugyan gyengébb egy OLED paneltől, de valamit-valamiért. Nem professzionális grafikus munkára, kép- és videószerkesztésre alkalmas.

lenovo thinkpad t480 5
Lenovo ThinkPad T480 Bemutató 4

Mint minden laptop, így ez is a kijelzőjénél a leginkább sérülékeny. Probléma esetén természetesen ezt a modellt is be tudjátok hozni hozzánk és segítünk a megsérült panel kicserélésében. Szerviz üzleteinket itt találjátok meg.

Ami az eszközből kihajtható erőforrást illeti, erről egy 8. generációs i5-ös processzor gondoskodik. Egészen pontosan egy i5 8350U, ami Kaby Lake R családba tartozik, 14 nm gyártástechnológiával készült. Ez egy 4 magos megoldás, 6 MB Cache-sel.

A grafikus meghajtásról egy integrált Intel UHD 620 gondoskodik. Mindemellett pedig 16 GB DDR4-es memória teszi a dolgát, mégpedig 2400 MHz-en.

Teljesítmény

Általános irodai software-ek használatára, illetve egyszerűbb képszerkesztésre alkalmas ez a teljesítmény. 4K videót viszont ezzel a megoldással már csak nehezen tudunk szerkeszteni, jó eséllyel akadozva fogja megjeleníteni a felhasznált videókat, ami jelentősen megnehezíti a vágást.

Játékra csak visszafogottan alkalmas a gép. Amennyiben FPS-eket szeretnénk játszani, minden esetben 720p felbontásban és low, azaz alacsony beállításokkal kell számolnunk. (Apex Legends, Valorant). Ez azt jelenti, hogy ilyen felbontással és beállítással a 30+ FPS megvan, de a vizuális élmény annyira lehangoló lesz, hogy nem biztos, hogy szeretnénk majd továbbra is játszani a játékkal.

A Warzone-t felejtsük el. De egy LoL, illetve Dota 2 egészen játszhatóak.

Láthatjátok tehát, hogy ez a gép nem egy gamer megoldás, de nem is erre szánták a Lenovonál. Ez egy klasszikus üzleti laptop.

Memória

RAM-ból 16 GB áll rendelkezésre, amik DDR4-esek és 2400 MHz-en ketyegnek. Ezzel már rendesen belecsaphatunk a multitaskingba. Valamivel jobban is futnak a játékok 16 GB memórián, mintha csak 8 állna rendelkezésre. Maximum egyébként 32 GB RAM-ra bővíthetjük.

Videokártya

A grafikus meghajtásról egy integrált Intel UHD 620 gondoskodik, amit fentebb már boncolgattunk, hogy játékra csak visszafogottan alkalmas. Általános irodai munkára, egyszerűbb képszerkesztésre alkalmas leginkább ez az összeállítás. Amennyiben játszani is szeretnénk alacsony felbontás és alacsony beállítások mellett lesz rá módunk, illetve jobban vissza kell nyúlnunk régebbi címekhez.

Háttértár

Az adattárolásról egy SSD gondoskodik, amin 256 GB adat tárolható. Ennek köszönhetően nem kell majd attól tartanunk, hogy lassú bootolással indulna a laptopunk, illetve, hogy a programjaink elindítása és betöltése lassú lenne és hátráltatna minket a produktivitásban.

Laptop café - Laptop
Lenovo ThinkPad T480 Bemutató 5

256 GB háttértáron már kényelmesen elférünk. Mind a rendszer, mind pedig a programjaink. Emellett pedig marad hely kedvenc zeneszámainknak, filmjeinknek is.

Működése csendes lesz, így a klasszikus HDD-s kerregésre nem kell számítanunk.

SSD lévén esetleges koccanásnál, vagy leejtésnél se kell attól tartanunk, hogy adataink megsérülnek, vagy mechanikai meghibásodás keletkezne.

Összeszerelés

Mivel egy üzleti laptopról beszélünk, így a felépítése is ehhez igazodik. Masszív gépházról beszélünk, gépeléskor nem hajlik meg a gépház, stabil, gyors gépelést tesz lehetővé. A billentyűzet magyar kiosztású, azonban nem rendelkezik háttérvilágítással.

A 720p webkamerának köszönhetően részt vehetünk meetingeken, illetve távoktatásra is alkalmas a laptop. A már említett webkamera eltakaró megoldásnak köszönhetően pedig a privát szféránkba senki se tud majd betekinteni.

Laptop café - Laptop
Lenovo ThinkPad T480 Bemutató 6

Ahogy a portoknál és csatlakozásoknál elmondtuk, egy SD kártya olvasó is található az laptopon. Mi ennek a megoldásnak jobban örülünk, mert a fényképezőkben SD kártyák kerülnek felhasználásra a legtöbbször. Kalandkamerák és drónok esetén ugyanakkor általánosabb a microSD kártya, azonban a microSD kártyához legtöbbször adnak adaptert, azaz az SD és microSD kártyákat is tudjuk a laptopban használni. A microSD-s megoldásokat limitáltabb használhatóságúnak gondoljuk.

Lenovo laptop itt

Akkumulátor

Az akkumulátor egyébként könnyen kiszedhető, így egy második akkumulátort is magunkkal vihetünk, arra az esetre, ha tudjuk, hogy 1 nem lenne elég és hálózati töltő nem áll majd a rendelkezésünkre. A könnyű cserélhetőség miatt, pillanatok alatt betehetjük a feltöltött másik akkumulátort.

Laptop café - Laptop
Lenovo ThinkPad T480 Bemutató 7

Az akkumulátor 4100 mAh kapacitással rendelkezik. A töltője 65 W-os. Az akkumulátor nem simul bele a laptopba, hanem kicsit kiáll abból. Ezzel kényelmesebb gépelést is biztosít számunkra, valamint, így meg is emeli a laptopot. Ezáltal jobb szellőzést és levegő áramlást biztosít a hűtésnek. Azért is fontos ez a megemelés, mert a 2 hangszóró a laptop alsó részén található meg. Így, hogy kicsit meg van emelve a laptop, jobb lesz a hangzása, mert nem akadályozza a hangszórókat semmi, amikor letesszük a gépet egy asztalra. Az extra tulajdonsága itt mutatkozik meg egyébként a laptopnak. Ugyanis rendelkezik egy kivehető akkumulátorral, illetve egy beépítettel is. A beépített kapacitása 2040 mAh. A kettő együtt 6140 mAh-t ad ki, ezzel pedig egy munkanapot is kibírhatunk csak akkumulátorról. A beépített akkumulátornak hála pedig megvalósíthatjuk azt, hogy a bekapcsolt laptopon hajtjuk végre a cserélhető akkumulátor cseréjét, miközben a másik biztosítja az áramellátást. Így még kikapcsolnunk se kell a gépet.

Adatkommunikáció

A laptop rendelkezik Ethernet csatlakozással is, azaz UTP kábelen is internetre tudunk csatlakozni. Mi ezt is abszolút pozitívumnak értékeljük. Hisz lehet olyan helyzet, amikor a Wifi gyengébb, de van lehetőségünk vezetékes internetelérésre.

Wifi is található természetesen a gépben (802.11ac). Bluetoothból 4.1-es teljesít benne szolgálatot.

Összegzés

A Lenovo T480 személyében egy nagyon szimpatikus üzleti laptopot ismertünk meg. Megjelenése visszafogott és elegáns. A finom tapintású burkolat nem csúszós és az ujjlenyomatokat se gyűjti. SSD-s háttértára, 4 magos processzora és 16 GB memóriája abszolút alkalmassá teszi multitaskingra is. Egyedül a komolyabb videószerkesztésről, illetve a legújabb játékokról kell lemondanunk. De ez a gép nem is erre lett tervezve.

Az IPS kijelzőnek hála a betekintési szögekkel nem lehet gond, ahogy a FullHD felbontás is megfelelő munkaterületet biztosít a számunkra a megjelenítőn.

Méretét és tömegét nézve (2 kg alatt), egy igazi rohangálós laptop.

Ezzel a géppel egy megbízható, mindennapi munkaeszközt tudhatunk magunkénak, amennyiben e mellett döntünk.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások