szerda, október 11, 2023
Kezdőlaplaptop bővítésMemória bővítést akarsz, vagy tárhely bővítést?

Memória bővítést akarsz, vagy tárhely bővítést?

Avagy: Mi a különbség a memória (RAM) és a merevlemez között?

„Kevés a memóriám” – halljuk gyakran a panaszt, és a hatvan alatti korosztály ilyenkor általában egyértelműen nem a szenilitásra, hanem a számítógépük gyenge hardvereire utal. Okoz viszont némi kavarodást, hogy memóriaként több alkatrészre is szokás hivatkozni, melyek funkciói között pedig óriási különbség van.

„Szabadíts fel egy kis memóriát” – talán ezt a kétértelmű, kissé meggondolatlan tanácsot is sokan hallották már, amikor a gép valamelyik problémájára nem szakértőtől kértek hibaelhárítási tanácsot. Ilyenkor az emberek lehet, hogy a RAM, de az is lehet, hogy a merevlemezünk bővítésére céloznak. Tulajdonképpen mind a kettő méretét GigaByte-okban (GB) adjuk meg (legalábbis a korszerű gépeknél), nem csoda tehát, hogy sokak fejében keveredik a két fogalom.

Tipikus kérdés a témában: „tudom, hogy a problémám a memóriával kapcsolatos (2 GB-om van), milyen fájlokat töröljek, hogy több szabad memóriám legyen?”

Ha tudni szeretnéd, hogy a te rendszered pontosan miért lassú, és milyen fajta erőforrásból kellene még több, akkor fontos, hogy először megértsd a kétféle memória közti különbséget, és azt, hogy mivel járulnak hozzá a géped gyors és gördülékeny működéséhez.

A RAM (memória)

Bár a gép lassúságában szerepe lehet, a RAM nem egy végleges tárolóegység, ezért nem is lehet kézzel törölni róla semmit azért, hogy területet szabadíthass fel. A RAM egy átmeneti tárolásra szolgáló terület, mint amilyen például az íróasztalod lapja. Ha az asztalodat telepakolod papírokkal, tollakkal, kütyükkel (vagy a számítógéped RAM-ját túl sok megnyitott alkalmazással, rendszerbővítménnyel terheled), egyre nehezebb lesz az asztalon rendet tartani és egyre kényelmetlenebb, majd végül lehetetlen lesz a rendeltetésszerű használata.

Laptop café - laptop bővítés

Csak képzeld el a képen látható asztalt egy lámpával, egy monitorral, pár növénnyel, családi fényképekkel, írószertartóval megpakolva: külön-külön mindegyik kevés helyet foglal, de együtt rengeteg szabad felületet eltakarnak. Ha elég nagy az asztallap, nem fognak problémát okozni, továbbra is tudsz dolgozni tőlük, de egy aprócska íróasztalon ennyi cucc már könnyen zsúfoltságot okozhat.

Ha tehát kevés a memóriád, a gyors megoldás, hogy bezárod a megnyitott, de éppen nem használt alkalmazásokat, fájlokat (különösen a nagyméretűeket), vagy ha minden kötél szakad, egy újraindítás biztosan segíteni fog. A másik, tartósabb megoldás, ha bővíted a rendelkezésre álló memóriát (vagy odatolsz az íróasztalod mellé egy másik asztalkát). Ezt még a legtöbb laptop esetében is könnyen és viszonylag olcsón meg lehet tenni.

A merevlemez (tárhely)

memoria-ram

A merevlemez az irodai irattartó szekrénynek felel meg leginkább. Az épp nem használt dokumentumokat, eszközöket tarthatod itt, és szükség esetén könnyen előveheted őket. Ha egy irattartó szekrény kezd betelni, először egyre nehezebb lesz rendet tartani benne, majd végül teljesen megtelik, és egyáltalán nem fogsz tudni újabb dolgokat belepakolni.

Laptop café - laptop bővítés
Memória bővítést akarsz, vagy tárhely bővítést? 1

A géped tárhelyével is ez a helyzet: ha túl sok film, program, egyéb fájl gyűlik össze rajta, megtelik. Ilyenkor törölhetsz valamit, vagy vehetsz újabb merevlemezt, esetleg SSD-t. Ha a törlést választod, érdemes biztosra menni: csak olyat törölj, amiről biztosan tudod, hogy micsoda, és azt is tudod, hogy soha többet nem lesz már szükséged rá (vagy könnyen pótolható, esetleg van róla biztonsági mentés).

Virtuális memória

A virtuális memória leginkább a már említett asztal kihúzható fiókjához hasonlít. Ide mindent beszórhatsz, ami épp útban van, de ettől függetlenül a kezed ügyében maradnak. A számítógép is hasonlóan kezeli a virtuális memóriát: arra szolgál, hogy a RAM betöltött, de épp nem használt tartalmát ideiglenesen tárolja a merevlemezen.

Ha a memória is kevés, és a virtuális memóriának fenntartott hely is kevés, az fennakadásokat okozhat. Ezért nem érdemes teletömni azt a merevlemezt, ahol a memória rendszerezése történik, azaz ahol a virtuális memória található.

Ökölszabály: mindig legyen nagyjából 10%-nyi tartalék hely a merevlemezeden.

Laptop café - laptop bővítés
Laptop SSD bármilyen laptophoz 120GB-2TB tárhellyel

Bővítenél?

Reméljük, most már biztosan tudod, hogy több memóriára vagy több tárhelyre lenne inkább szükséged. Bármelyikből is szenvedsz hiányt, nálunk találsz a laptopodba illőt.

Plusz memóriáért kattints ide!

Mit szólnál, ha ezentúl minden szupergyorsan töltődne be? Plusz SSD tárhelyért pedig klikkelj ide!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások