Csomag: +36 30 448 2898
0 Kosár
Megbízható, gyors laptop alkatrész webáruház és szaküzletek kiemelkedő garanciákkal

Ugrás a termékekhez

Laptop SSD ár, méret és beszerelés

Az SSD (ang. Solid-state drive) meghajtó, más néven tartós állapotú meghajtó vagy szilárdtest meghajtó, egy speciális eszköz asztali számítógéphez vagy laptophoz, amely félvezetős memóriájának köszönhetően fájlok tárolójaként működik. Lényegében az SSD egy flash meghajtó, amely fájlok tartós rögzítésére képes, kapacitása pedig elérheti az 1 terabájtot.

Az SSD meghajtót sokan SSD lemeznek nevezik, azonban ez nem helyes, mivel a HDD-vel szemben nem tartalmaz forgó lemezt, csupán egy memóriapanelt. Megjegyzendő, hogy bár az SSD lemez kifejezés nem szakszerű, viszont jelentésátvitel formájában a hétköznapi szóhasználatban továbbra is sokan nevezik a HDD lemez felváltására megalkotott eszközt lemeznek. Természetesen nagyon sokban különbözik a két hardvertípus: az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért csendes és kevesebb energiát is fogyaszt HDD társához viszonyítva. A hagyományos merevlemezhez képest az SSD jelentősen gyorsabban működhet, hiszen nincs szükség arra, hogy fizikailag keresgéljen a lemezen az olvasófej. Az SSD meghajtó a hagyományos DDR RAM sebességéhez és működési elvéhez mérhető. A félvezető alapú meghajtók jelentős előnye, hogy kisebbek és könnyebbek HHD társaiknál, ezért laptopban és mobil eszközben kényelmesebben alkalmazható. >

A laptop tulajdonosok nemcsak az új eszköz vásárlásakor keresik ezt a hardvertípust, a régebbi, hagyományos merevlemezzel szerelt gépeket jelentős mértékben felgyorsíthatjuk az új típusú tárolóeszköz beszerelésével.

 

SSD beszerelése, csatlakoztatásaSata 2.5 SSD

Az SSD lemezek gyártói nem egységesítették meghajtóik szabványát, ezért jelenleg nagyon sokféle csatlakozótípussal szerelt hardvert találunk a piacon. A laptoptípus ismeretében választható ki a megfelelő meghajtótípus, mely az alábbi csatlakozóinterfészek valamelyikével rendelkezhet:

 • PCI Express 2.0 x4,
 • PCI Express 3.0 x4,
 • SATA III,
 • mSATA,
 • Micro SATA,
 • USB.

Mivel az egyes csatlakozótípusok előnyösek és hátrányosak is lehetnek a felhasználó számára, ezért vásárlás előtt érdemes érdeklődni a szaküzletben a konkrét hardver paraméterei iránt. Általánosságban elmondható, hogy a DVD meghajtóval rendelkező laptopokba, a lézerlemez olvasójának helyére egy beépítőkeret segítségével csatlakoztatható az SSD meghajtó.

Az SSD előnyei a merevlemezzel szemben

 • egy másodpercen belül készen áll a használatra, nincs felpörgési idő
 • nem tartalmaz mozgó alkatrészeket
 • alacsony a hőtermelése, energiatakarékos
 • teljesen zajmentesen működik
 • kisméretű és könnyű
 • a HDD-hez képest állandó az írási és olvasási teljesítménye
 • rendkívül alacsony írási és olvasási várakozási idő
 • 520 MB/s körüli olvasási és írási sebesség.

A laptop SSD hátrányai

Korábban az SSD hátrányának tartották, hogy elméletben véges az újraírások száma. A gyakorlati tapasztalatok és a tesztek eredményei szerint azonban ez a hétköznapi használatban nem tényező, az otthon vagy a munkahelyen használt laptop SSD meghajtójának meghibásodására nincs sokkal több esély, mint a hagyományos HDD-k meghibásodására.

Az SSD meghajtók alapvetően írási/olvasási sebességük és tárolókapacitásuk alapján kerülnek rangsorolásra, de a legegyszerűbb szilárdtest meghajtó is többszörösen felülmúlja HDD-s társait. A legegyszerűbb és legolcsóbb, 64GB körüli meghajtók az operációs rendszer telepítésére és gyors futtatására jelenthetnek megoldást, a 240-256 GB-os modellek a hagyományos, általános laptopok gazdáinak jelenthetnek nagy segítséget, de természetesen a multimédiás rendszerek tulajdonosai is találnak munkájukhoz optimális 512 GB-os, 1TB-os SSD meghajtókat.SSD és HDD összehasonlítás

Tervezésük szerint az SSD tárolók két kategóriába sorolhatók:

Belső SSD, hétköznapi használatra tervezett meghajtó – a hagyományosan elterjedt meghajtótípus. Mivel szabványméretben készülnek, ezért  asztali személyi számítógépek, notebookok vagy más mobil eszközök kiszolgálására alkalmasak. Az operációs rendszer gyors futtatását és az adattárolást is feladatát is elvégzik.

A külső, tárolásra gyártott SSD modellek - nem annyira népszerűek és keresettek, de ezeket is megtalálhatjuk a piacon. Laptophoz vagy asztali PC-hez csatlakoztathatjuk USB 2.0, USB 3.0, eSATA és egyéb csatlakozók használatával. Mivel a tárolás módja bonyolult, a lementett adatok sérülékeny helyen vannak, hiszen az SSD érzékeny a külső behatásokra, ezért nem optimális megoldás a modern rendszerek esetében, régi típusú szerverek, irányító számítógépek esetében azonban komoly segítséget jelenthet ez a hardvertípus.

Milyen SSD-t válasszak a laptopomba?

A megfelelő SSD meghajtó kiválasztása különösen nehéz lehet azok számára, akik nem járatosak a számítástechnikai trendek világában. A leghelyesebb megoldás, ha a szaküzletben szakember segítségét kéred a megfelelő típus és modell kiválasztásához. Az általad megjelölt igények és a laptoptípus ismeretében már kiválasztható az optimális eszköz. A tárolóeszközökről elmondható, hogy a megbízhatóság garanciája lehet a nagy presztízsű márka, az SSD-k piacán a Kingston az egyik legjobb név.

A szilárdtest meghajtókat az alábbiak szerint is rendszerezhetjük:

 • nagyméretű SSD meghajtók
 • gyors SSD meghajtók
 • olcsó SSD-k
 • számítógép SSD
 • laptop SSD
 • Szerver SSD
 • gamer SSD
 • legjobb SSD meghajtók.

Ha szeretne megismerkedni a konkrét meghajtótípusokkal és modellekkel, a laptophardware webshopjában megteheti ezt. Minden itt vásárolt hardvert ingyenesen szerelnek be szakembereink.

Olvass tovább

Legnépszerűbb alkatrészek

Rendezés
Állapot
Készlet
Gyártó
Csatoló
Írási sebesség
Olvasási sebesség
Tárolókapacitás
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.