kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopMi a különbség a fényes és a matt laptop kijelző között?

Mi a különbség a fényes és a matt laptop kijelző között?

Fényes vagy matt laptop kijelzőt szeretnél? Sokan a kérdésre kérdéssel felelnek: Mi a különbség? A kérdés jogos, beszéljünk róla kicsit!

Amikor új laptopot vásárolunk vagy esetleg régi, szeretett laptopunknak eltörik a kijelzője és ki kell cserélni, felmerülhet a kérdés, hogy matt vagy fényes legyen az adott kijelző? A felhasználók többsége a megnevezésből el tudja képzelni a különbséget általában, de vannak olyanok is, akiket összezavarnak ezek a kifejezések és van aki tudja, hogy miről van szó, csak azt nem, hogy melyiket érdemes választania.

– Mi a különbség?

Technológiai különbség: a laptop kijelző első üvege alapvetően fényes, tehát mint minden üveg, csillog, tükröződik, visszaveri a fényt. A matt kijelzők esetében egy tükröződésmentes réteget alkalmaznak az üveg felületén, ezzel csökkentik a kijelző csillogó, fényvisszaverő tulajdonságait.

Használat során tapasztalható különbség: a fényes kijelzőn gazdagabbak a színek és magasabb a kontraszt, míg a matt kijelzőn fakóbbak a színek és alacsonyabb a kontraszt, tehát alapvetően a fényes kijelzőnek szebb a képe. A fényes kijelzőnek is megvan a hátulütője, mégpedig a tükröződés. Ha olyan helyiségben vagyunk, ahol mögöttünk található ablak, a hátunk mögül érkező fény megcsillan a kijelzőn, amitől jelentősen romlik a felhasználói élmény. Ha netán kimerészkedünk a laptopunkkal a szabadba, ahol hét ágra süt a nap, na ebben az esetben konkrétan semmit nem fogunk látni a kijelzőn. Ezzel szemben a matt kijelző sokkal jobban használható ilyen fényviszonyok mellett.

– Melyiket válasszam?

Új laptop vásárlása esetén a gyártók segítenek a felhasználókat ilyen ügyben a megfelelő irányba terelni – az általános felhasználású, filmnézésre, játékra szánt gépek általában fényes, míg az üzleti célra szánt laptopok legtöbbszőr matt kijelzővel vannak értékesítve. Tehát, ha főképp otthon használjuk a gépet és nem kifejezetten munkára, akkor jó választás lehet a fényes kijelző, mivel szebb a képe kicsit, viszont ha munkára szeretnénk használni és nem kifejezetten mindig ugyanazon a helyen, akkor célszerű matt kijelzőt választani, azzal veszítünk egy kicsit a képminőségből, viszont ugyanolyan jól láthatjuk a kijelző tartalmát szinte bárhol, bármikor.

– Matt kijelzőt szeretnék inkább, de csak ezért kicserélni drága. Mit tegyek?

Jó hírem van! Lehet kapni kijelző védő fóliát, ami matt felületű, így bármelyik fényes kijelző „mattosítható” ráadásul még a karcoktól is megvédjük kijelzőnket, és ha újra fényes, csillogó-villogó kijelzőt szeretnénk, csak lehúzzuk róla a fóliát.

Szeretnél ilyen fóliát a kijelződre? Mi sem egyszerűbb ennél! Ezen az oldalon tudod kiválasztani a kijelző méretednek megfelelőt.

Ezeknek tudatában mindenki el tudja dönteni, hogy a matt vagy a fényes laptop kijelzőt preferálja inkább. Ha pedig kijelző cserére kerül a sor, nincs más teendőd, mint kiválasztani a megfelelőt ezen az oldalon, ha nem vagy benne biztos, hogy melyik való a laptopodba, kérj segítséget elérhetőségeink egyikén!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások