kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop töltőUniverzális laptop töltő? - Kukába vele!

Univerzális laptop töltő? – Kukába vele!

Sokan használják, ha az eredeti, gyári töltő meghibásodik, esetleg elveszik, de az univerzális laptop töltő nem a legjobb választás. Az új, gyári vagy után gyártott laptop töltő valóban drágának tűnhet, de ha nincs szerencséd, egy olcsónak tűnő univerzális töltő miatt lehet, hogy egy új gép árát is ki kell fizetned. Mi is a baj az univerzális laptop töltővel?

1. Nem biztos, hogy működni fog az univerzális laptop töltő

Ez a jobbik eset. Egy adott típusú számítógéphez adott típusú adapter ideális. Nem csak a csatlakozófejről van szó: gyakran megesik például olcsóbb univerzális töltőkkel, hogy egy bizonyos adapter nem képes elegendő feszültséget leadni, így a gép csak hálózatról fog működni, de az akkumulátor nem fog töltődni. Az univerzális töltők ugyanis általában egy kapcsoló segítségével, viszonylag széles tartományban képesek beállítani a feszültség és az áramerősség értékét – elméletben. Gyakorlatban viszont az olcsóbb típusoknál ez a szabályozás nem mindig kellőképpen pontos.

Egyes típusok (például sok Dell, HP és Lenovo modell) olyan érzékelővel vannak ellátva, amely jelzi, ha nem megfelelő töltőt csatlakoztattak a géphez, és az egyáltalán nem fog bekapcsolni. Előfordul az is, hogy hibaüzenettel indul a laptop és egyáltalán nem fogja tölteni a benne lévő laptop akkumulátort sem. Ilyen esetben tényleg pénzkidobás az univerzális töltő megvásárlása.

Az is megeshet, hogy a mellékelt, sokszor nagyszámú és ránézésre hasonló csatlakozófejeket véletlenül összekevered – ez meglepően könnyű. Ilyenkor is az a jobbik eset, ha nem működik a töltő, mert vagy egy sokkal rosszabb lehetőség is….

2. Nem biztos, hogy nem megy tönkre a gép az univerzális laptop töltő használata mellett

A cserélhető csatlakozófejek miatt az univerzális laptop töltő esetében kifejezetten könnyű felcserélni a polaritást. Ennek kevésbé súlyos következménye, ha csak a biztosíték olvad le némi füst kíséretében (ez egy szervizben hamar megoldható hiba), de ha nincs szerencséd, a laptop főbb alkatrészei is sérülni fognak, gyakorlatilag teljesen tönkremegy a gép.

Hasonló a helyzet akkor, ha túl magas a leadott feszültség – ezt ráadásul lehet, hogy nem is veszed észre rögtön, mert néha csak hosszabb idő elteltével károsítja a laptopod, csökkenti annak élettartamát.

A túl alacsony áramerősség az adaptert terheli meg szükségtelenül, így az vagy nem tölt rendesen, vagy maga az univerzális adapter fog túlmelegedni és idő előtt tönkremenni.

3. Nem biztos, hogy olcsóbb az univerzális laptop töltő

Vannak speciális esetek és helyzetek, amikor valóban praktikus egy univerzális laptop töltő beszerzése. (Például ha több, különböző típusú géphez is hiányzik a hálózati adapter.) Léteznek kifejezetten jó minőségű, megbízható univerzális töltők is. Ezek azonban rendszerint pont arról ismerhetők fel, hogy sokkal drágábbak, mint egy után gyártott, vagy akár gyári laptop töltő – ha csak egy géphez keresel töltőt, nem éri meg ezeket választani.

Azt javasoljuk tehát, hogy ha tönkrement, elveszett, hiányzik a laptop töltőd, azt inkább egy kifejezetten az adott típushoz gyártott töltővel pótold.

Nézz körül webáruházunkban, garantáltan meg fogod találni azt, amire szükséged van!

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások