kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop kijelzőIPS technológiájú laptop kijelző

IPS technológiájú laptop kijelző

Mit jelent a népszerű notebook monitor jelölés?

Az IPS technológiával készített LCD panel a magas előállítási költség miatt sokáig csupán a prémium kategóriába tartozó drága laptopok tartozéka volt, így a kiváltságos kevesek által használt gépeken a megjelenített kép betekintési szöge és színmélysége nagyobb,  minősége valósághűbb lehetett, mint a konkurens technológiákkal előállított, olcsóbb kijelzőkkel felszerelt gépeken. Mára a helyzet megváltozott.

Az IPS (In Plane Switch) technológiát a Hitachi és a NEC fejlesztette ki még 1996-ban a TN technológia alternatívájaként. Jelenleg az IPS technológiával gyártott laptop kijelzők 24 bites RGB színmélységet produkálnak, és áruk ma már sokak számára hozzáférhető.

A TN-nel ellentétben az IPS panelben a kijelző képpontjainak elektródái síkban helyezkednek el, nem spirál alakban, így a betekintési szög 178°-ig növekedett meg. Mivel nyugalmi állapotban a kristályrétegszűrő merőlegesen áll, ezért teljesen elzárhatja a fény útját, így a fekete megjelenítése is közel van a valóságoshoz. Meghibásodáskor a merőlegesen „beakadó” kristály elzárja háttérvilágítás útját, ezért a TN LCD panelek fehér pixelhibái az IPS panelen feketeként jelenik meg.

Az IPS laptop kijelzők minden színspektrumban a valósággal közel megegyező képet tudnak adni. Természetesen ennek a technológiának is megvannak a hátrányai. Gamer laptopokban nem ideális, mert a kristályok reakcióideje elmarad a TN technológiával gyártott monitorok reakcióidejétől, ezért nem tudnak annyi képfrissítés / másodpercet elérni mint TN társaik. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb reakcióidőket érnek el.

Laptop IPS kijelzővel

A gyártók fokozatosan és folyamatosan készítenek IPS technológiájú kijelzővel szerelt notebookokat, ezért egyre gyakrabban találkozhatunk ilyenekkel a boltok polcain. Fontos megemlíteni, hogy a szervizben a panel típusától függetlenül javítják és cserélik a laptop kijelzőket, természetesen garanciát vállalva az elkészült munkára.

Laptop café - Laptop kijelző
Asus IPS laptop kijelző

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD

Az Asus egyik slágergépénél, a VivoBook Pro 15-nél is az IPS technológiát részesítette előnyben a gyártó. Bár a kínálatban még szerepel 15.6″ (16:9) LED-megvilágítású FHD (1920×1080) felbontású, 60 Hz tükröződésmentes panel is, mely „hagyományos” technológiájú, a vásárlók három IPS-sel készült kijelző típusból választhatnak:

  • 15.6″ (16:9) LED-megvilágítású FHD (1920×1080) felbontású, 60Hz tükröződésmentes panel 72% NTSC színtérrel (opcionális) IPS-el
  • 15.6″ (16:9) LED-megvilágítású UHD (3840×2160) felbontású, 60Hz tükröződésmentes panel 72% NTSC színtérrel (opcionális) IPS-el
  • 15.6″ (16:9) LED-megvilágítású FHD (1920×1080) felbontású, 60Hz tükröződésmentes panel 45% NTSC színtérrel (opcionális) IPS-el.

Az Asus ezt a gépet a prémium kategóriában üzleti és otthoni felhasználásra szánja, a leírás szerint azonban gamer szintű videokártyát építettek be. Az NVIDIA GeForce GTX 1050 2GB és 4 GB GDDR5 VRAM-mal szerezhető be. Ezek a paraméterek is azt mutatják, hogy a gyártó bízik az IPS panelek gamer szintű helytállásában.

Miért van szükség IPS kijelzőre?

A laptopok, tabletek és asztali számítógép kijelzők egyik legnagyobb problémája az alacsony betekintési szög volt. A multimédiás célokra használt eszközöket egyszerre több felhasználó is nézheti, értelemszerűen a helyiség különböző pontjairól, ami a TN panelek esetében kényelmetlen és bizonyos szempontból lehetetlen is. Az IPS kijelzőn egy nagyobb társaság is nyugodtan nézheti a futball VB streamjét, nem kell a betekintési szög miatt egy szűk sávba összehúzódni. A tökéletesebb színhűséget, a valóságot megközelítő képi élmény értékét pedig nem kell külön megmagyarázni.


IPS technológiájú, széles látószögű laptop kijelző cseréje és javítása. Az IPS technológiával gyártott laptop kijelzők kiváló színmélységet és magas betekintési szöget biztosítanak, melynek köszönhetően a multimédiás notebookok is szélesebb körben használhatók.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások