kedd, október 10, 2023
Kezdőlaplaptop egérLaptop egerek – Milyet válassz?

Laptop egerek – Milyet válassz?

A laptopoknak számtalan előnyük van, a PC-s testvéreikkel szemben. Egyrészt sokkal kompaktabb méretűek és saját energiaellátással rendelkeznek, emiatt pedig bárhol használható és mobilis eszközökről beszélhetünk.

Azonban nem csak ezek teszik előnyösebbé a laptopokat. A touchpadnak köszönhetően kihagyhatunk egy külön periféria használatot is. Ez pedig nem más, mint az egér.

Noha laptopunk használata, navigálása és egyes programok alkalmazása megoldható touchpad segítségével is, azért nyugodtan bevallhatjuk, hogy amennyiben mindezt egy külön egérrel hajtjuk végre, sokkal kényelmesebben, gyorsabban és hatékonyabban tehetjük.

A kis rágcsáló után elnevezett eszköz (melynek egyébként első felbukkanásáig egészen 1963-ig kell visszanyúlnunk és első materiális megjelenési formája fából készült) a legtöbb esetben mindennapjaink szerves részét képzik.

Laptop egér vásárlás

Legyen az bármilyen egyszerű megoldás, egy külön egérrel sokkal hatékonyabbak és gyorsabbak vagyunk, mint az érintőpaddal. Képzeljük csak el, hogy bármilyen grafikai munkát kellene touchpaddal megoldanunk, vagy, hogy az ismerősökkel egy jó kis FPS partyba egér nélkül kezdünk bele. Mondjuk kellenek a free fragek is, de sokkal élvezetesebb a játék, ha nem mi vagyunk azok.

Laptop egerek főbb jellemzői – avagy rágcsáló osztályozás

Nagyon sok szempontból nézhetjük meg a rendelkezésre álló laptop egér kínálatot. Manapság a legtöbb felhasználó esetében az ár az egyik legmeghatározóbb szempont. Az ár azonban egy soktényezős egyenlet megoldásaként értelmezhető.

Brand

Nyilván egy márkanevet meg kell fizetni, amivel olyan előnyökben reménykedünk, mint, hogy tartósabb lesz az eszköz, jobb lesz az anyaghasználat, nem futunk bele klikkelési problémákba, szolgáltatások terén is bőséges lehetőségünk lesz. Vezetéknélküli megoldás esetén sokáig bírja egy töltéssel, a szenzor érzékenysége minél jobb legyen, illetve ergonómiája alánk dolgozzon. Ez utóbbihoz nagy mértékben kapcsolódik az egér súlya is.

Talán ezek a legfontosabb tényezők, amit a márkától, illetve az általuk megállapított rá függvényében elvárunk.

Milyen laptop egér márkák az ismertebbek?

Természetesen minden egeret csatlakoztathatunk a laptopunkhoz, mi mégis inkább laptop egérként hivatkozunk rájuk. Csak vezetéknélküli megoldásokat fogunk majd bemutatni, leginkább azért, hogy a vezetékes megoldások miatti kábelgubancolódást, kábeltörést, illetve a „mindent sikerült a kábellel kirántani a táskából” eseteket elkerüljük.

Ide sorolhatjuk a Logitechet, Razert, Microsoftot, Asust, Steel Series, MSI-t és még ezt a sort tudnánk folytatni.

Laptop egerek áramellátása

Mivel most csak a vezetéknélküli egerekről fogunk beszélni, így meg kell említenünk, hogy milyen módon fogja egerünk az áramellátást kapni.

Alapvetően kétféle megoldásról beszélhetünk. Az egyik az elemes verzió, míg a másik a beépített akkumulátoros. Mindkettőnek megvan a saját előnye.

Elemes megoldásnál bármikor vehetünk elemeket és használhatjuk azokat. Ha több elem van nálunk, abban az esetben azonnal cserélhetjük az elhasználtakat.

Nyilván nem csak egyszerhasználatos elemeket használhatunk ezekben az egerekbe, hanem újratölthetőeket is, ezzel is egy tudatosabb és környezetbarátabb megoldást választva.

Amennyiben nem elemes, abban az esetben beépített akkumulátorral ellátott laptop egérről beszélhetünk. Ezek töltése kábellel történik, melyet az egérhez mellékelnek. A Razer kínál már dokkolós megoldást is a töltésre.

Laptop café - laptop egér

Anyaghasználat

Egyik fontos tényező az egereknél az anyaghasználat. Látszólag ez egy elhanyagolható tényező is lehetne, de érdemes megjegyezni, hogy az egereket nagyon sokat fogjuk. Hiába mindnek műanyag a fő borítása (gumi is sokszor van használatban), de műanyag és műanyag közt is óriási különbség van.

Az pedig nem mindegy, hogy milyen felületű és tapintású műanyagot fogdosunk használat közben, hiszen ez már meghatározza, hogy milyen kedvvel nyúlunk a perifériához.

A drágább megoldásoknál lényegesen jobb az anyaghasználat, tapintásuk puha érzetet kelt, jó érzés az ilyen eszközt megfogni. Nyilván, ha olyan körülmények közt dolgozunk, ahol például sok por van a levegőben, oda egy olcsó megoldás is jó lehet, amit nem sajnálunk.

Nem csak műanyag kerülhet felhasználásra, elképzelhető, hogy gumírozott részt is találunk egy egéren. Ezek legtöbbször a még biztosabb és precízebb használatot hivatottak biztosítani.

Laptop egér – méret

Nagyon sok esetben fontos a méret is egy laptop egérnél. Pláne akkor, ha egy Ultrabookhoz választott vékony laptoptáskába pakolunk. Ilyen esetben egy alacsonyabb kialakítású egér jobban el fog férni a táskában. Mi első körben azonban azt ajánljuk, hogy egeret a szerint válasszatok, hogy milyen mértékben és mire fogjátok használni.

Ha egy nap sokszor kell az egér, de nem sokáig használjátok majd, abban az esetben elegendő egy kisebb egér is.

Ha huzamosabb ideig lesz majd használatban, főleg asztalnál, akkor egy nagyobb, kényelmes egér lehet a jó választás.

Amennyiben pedig munkaidőtök nagyját egérhasználattal is töltitek, érdemesebb minél inkább kényelmes és ergonomikus egeret választani.

A méret növekedésével a súly is megnőhet, érdemes arra is figyelni. Látszólag kis súlybéli különbség is, egy egésznapos használat esetén már jelentős terhelésbeli különbséget eredményezhet. Ezt azért is írom ilyen bátran, mert régebben a saját egeremet még extra súlyokkal láttam el, a pontosabb használat miatt. Azonban az extra terhelést nagyon hamar megérzi a csukló.

Méret esetén meg kell említeni az emberi kéz nagyságát is. Mert lehet egy laptop egér viszonylag nagy és kényelmes, ha kezünk kicsi hozzá és nem tudjuk megfelelően használni.

Laptop egér vásárlás

Laptop egér – ergonómia

A méret és súly által is behatárolható az ergonómia, de nyilván vannak, kifejezetten ergonomikus kialakítású laptop egerek is.

A legegyszerűbb kivitelezésű egerek általában szimmetrikus kialakításúak. Ez leginkább azért van, hogy jobb- és balkezes felhasználók is ugyan olyan könnyen tudják használni az egeret.

A kialakítás nagyon fontos, hisz az ergonómia által elért kényelmet élvezzük használat közben. A balkezeseknek szomorú tény, hogy a gyártók legtöbbször jobbkezes kialakítású egeret terveznek, utána a szimmetrikus jön és csak a legvégén a balkezeseknek szánt megoldások.

Minden megszokás kérdése, így például sok balkezes a számítástechnika világában jobb kézzel használja az egeret, akár csak a jobbkezesek.

Amennyiben a balkezes felhasználó bal kézzel egerezik, abban az esetben sajnos kevesebb alternatíva áll rendelkezésükre.

Mivel jobb kezes egerek vannak többségben – illetve, mivel a balkezes egerek a jobbosok inverz leképezéseik – így általánosságban a jobbkezes egereket fogjuk szemügyre venni.

Jobbkezes egér esetén az egerek többsége jobb irányba lejt a kényelmesebb kézpozíció érdekében.

Minél jobban meg van döntve az egér, annál inkább kényelmesebb és kevésbé megterhelő a csukló számára a használat.

A gyártóknak ezt kell jól belőniük, hogy mennyire döntsék meg az egeret, mivel a döntési szög nagyban kihat a külalakra és így az ergonómiára is.

Amennyiben nem félünk az újításoktól és a maximális kényelmet szeretnénk a csuklónknak, akkor kipróbálhatjuk a valóban ergonomikus egereket, melyek kialakítása merőben más, az általános egér-designoktól.

Ezen laptop egerek külsőben inkább úgy festenek, mintha egy általános egeret majdnem 90°-kal elfordítottunk volna és az élén állna.

Elsőre nagyon furcsán hatnak. A külső pedig a legtöbb fogyasztót elriasztja, mert úgy gondolják kényelmetlen az ilyen egerek használata és biztos sokáig tart az átszokás.

Azonban gyorsan végezzünk el egy tesztet. Rakjuk le a kezünket az asztalra. A csuklónkat pedig kezdjük el jobbra és balra mozgatni. Ha jobbra hajlítjuk egész jó a megtett hajlítási szög. Balra azonban (jobb kéz esetén), sokkal kevésbé tudjuk hajlítani a csuklónkat.

Most tegyük le ismét a kezünket az asztalra, de most úgy, hogy 90°-ban elforgatjuk és álljon úgy, mintha egy héliumos lufimadzagot fognánk. Ha ilyen pozícióban mozgatjuk jobbra és balra a csuklónkat, akkor érezhetjük, hogy nagyobb a bejárt szög, amit a mozgatással elérünk, illetve érezhetjük azt is, hogy kevésbé érezzük megterhelőnek az ilyesfajta mozgatást.

És így máris rájöhetünk, hogy a különös egér-ergonómia nem is biztos, hogy olyan rossz megoldás.

Persze sok esetben nem feltétlenül az egér kialakítása tántorítja el a fogyasztókat a vásárlástól, hanem az ilyen ergonomikus egerek ára. Amennyiben a fent említett nevesebb gyártók valamelyike kínál ilyen csuklókímélő egeret, abban az esetben jobban a zsebünkbe kell nyúlni.

Természetesen léteznek hasonló egerek kevésbé borsos árcédulával, de ott a már említett anyaghasználattal lehet probléma, illetve lehet, hogy szolgáltatásokban és érzékelőben nyújt kevesebbet.

Laptop egér – érzékenység

Manapság az egérmozgást valamilyen szenzor végzi. Annak letapogatása fogja az egerünket mozgatni a kijelzőn. Ma már nem beszélhetünk „golyós” egerekről, amikor az egér mozgatása egy golyót görgetett, az pedig két tengelyt és azok mozgása pozícionálta az egeret a kijelzőn.

A szenzor érzékenységét a DPI érték adja meg. Ez a „Dot Per Inch” szavakból áll. Ez azt jelenti, hogy egy inch mozgatással mennyi pontot érzékel a szenzor. Minél nagyobb érzékenységű a szenzor, annál nagyobb távot tudunk megtenni az egérrel a kijelzőn. Hasonlíthatjuk ezt a négyzetrácsos füzethez (alacsony DPI szám), illetve a milliméterpapírhoz (magas DPI szám). Mindkettő négyzetekből épül fel, de a milliméterpapír precízebb kivitelezést tesz lehetővé.

Azonban a magas DPI nem jelenti azt, hogy az lesz a legjobb megoldás. Egyes egerek külön rendelkeznek DPI beállítási felülettel, míg másokba előre elraktározhatunk DPI érzékeket, melyek közt használat közben váltogathatunk.

Ez azért is fontos, mert a felhasználó járhat úgy, hogy vesz egy nagyon drága és nagy DPI-s egeret, de annak használata nem ad többet egy alacsonyabb DPI-s cincogóhoz képest. A nagy DPI értékhez jobb kézkoordináció is kell, illetve leginkább játékok közben domborodhat ki a jelentősége. Ilyenkor a gyors esemény-lereagáláshoz kellhet a nagy DPI érték, hogy minél kisebb kézmozdulattal, minél nagyobb egérutat tudjunk megtenni a kijelzőn.

Bizonyos programokhoz azonban a nagy DPI érték sok lehet és így kényelmetlen a használat. Ezért is jó, ha olyan az egér, ami támogatja a DPI érzék változtatást használat közben.

Érdekességképpen a Razer Basilisk V3 Pro 30.000-es DPI-vel rendelkezik, az én első gamer egerem pedig anno 800 DPI-vel. Ami egyébként egy Logitech MX500 volt.

Ebből is látszik, hogy a fejlődés nem áll meg és ma már tényleg mindenki meg tudja találni a neki megfelelő érzékenységet.

Kapcsolódás

A vezetéknélküli egerek többsége egy kis USB-s adapteren keresztül kommunikálnak magával az egérrel. (Bluetooth is elképzelhető.) Egérkialakítástól függ, hogy amennyiben mozgatjuk a laptopot, abban az esetben ez a kis vevőegység elrakható-e az egérben, vagy sem. Szerencsés esetben magába az egérbe becsúsztathatjuk ezt a vevőegységet és így nem kell azon aggódnunk, hogy hova tegyük azt, amíg mozgásban vagyunk.

Extra funkciók

Már az elején megemlítettük, hogy az ár alakulásában rengeteg tényező közrejátszik. Az egyik ilyen az extra funkciók biztosítása.

Elmélkedhetnénk arról, hogy az extra gombok az ergonómiához kapcsolódnak, vagy az extra funkciókhoz, mi most ez utóbbi kategóriába soroljuk őket. Elvégre a standard egér 2 gombból és egy görgőből áll. Ezzel már ellátja funkcióját.

Plusz gombok. Nagyon sok esetben kapunk extra gombokat az egerünkre mellyel kényelmesebb és gyorsabb munkavégzés érhető el. Nagyon sokféle gombkiosztású egér van, mi most a Logitech MX Master első kiadását vesszük jobban górcső alá. A cincogó viszonylag nagy kialakítású, méretes hüvelykujj támasszal. Nem mondanánk egy könnyű egérnek. Anyaghasználatban a műanyag és a gumi dominál. Fogása kényelmes és kellemes érzetű.

Már maga a hüvelykujj támasz is egy gomb, mellyel a futó alkalmazások és megnyitott oldalak közt tudunk váltani. A bal oldalon találhatunk még két extra gombot, amivel navigálhatunk például az oldalakon előre és hátra. Továbbá van egy oldalsó görgő is, amivel akár a Premier Pro idővonalán tudunk előre/hátra mozogni. Nekem kis kezem van, így ennek az oldalsó görgőnek a használata nem minden esetben esik kézre.

Laptop egér vásárlás

Megtalálható továbbá a klasszikus bal és jobb oldali gomb az egér tetején, illetve a kettő között a görgő, ami klikkelhető, illetve a görgő mögött van egy gomb, amivel beállíthatjuk, hogy a görgő folyamatosan járjon körbe, vagy szakaszosan. Előbbi a nagyobb dokumentumok gyors végiggörgetéséhez jön jól, míg utóbbi a pontosabb görgetéshez. (Pontosabb görgetés egy szerkesztőben lehet fontos, hogy ne görgessünk túl a kívánt megoldáson.)

Található egy alsó gomb is, amivel 3 eszközhöz való csatlakozás között váltogathatunk.

Software

Extra funkciókat adhatnak az egerekhez biztosított software-ek. Ezekkel finom hangolhatjuk a DPI értékeket, vagy, hogy milyen gombokkal miket szeretnénk csinálni. (Macrozhatóság).

Egyes egerek világítanak is, ezzel is hangsúlyozva gamer mivoltukat. Ezek színét is állíthatjuk software-esen.

Milyen használatra milyen egeret érdemes venni?

Különféle feladatokra, különféle egeret érdemes választani.

Egy irodai munkához, amikor főleg gépelünk és keveset használjuk az egeret, érdemes egy kis súlyú, mindenféle cicoma nélküli egeret választanunk. A DPI értéknek sem kell magasnak lennie, hiszen sokat nem használjuk, illetve operációs rendszeren belül még tovább tudjuk finom hangolni az egér sebességét.

Amennyiben viszonylag sokat használjuk az egeret egy kényelmesebb és ergonomikusabb megoldásban érdemes gondolkoznunk. Ilyenkor már figyeljük az anyaghasználatra is, mivel már meglehetősen sokat lesz a kezünkben a rágcsáló.

Ha van extra gomb rajta, amit meg tudunk adni, hogy mire használjuk csak extra plusz pont.

Komolyabb grafikai munkákhoz, szerkesztésekhez, videóvágáshoz célszerűbb egy nagyobb és abszolút kényelmes és ergonomikus egeret választanunk, hisz munkák jelentős részéhez szükségünk lesz az egérre. Ilyen esetben, amennyiben van rá módunk tapogassuk is meg az egeret, ha találkozunk vele kiállítva. Jobb így is ismerkedni vele és megtapasztalni, hogy valóban kézbe simul-e és kényelmes használatot tesz majd lehetővé. Játék esetén válik igazán érdekesség a DPI érték nagysága. Nyilván játéktól és játékstílustól is függ, hogy milyen egérre lesz szükségünk. Elmondhatjuk azonban, hogy egy állítható DPI-s laptop egér alkalmas lesz minden tevékenység lefedésére.

Laptop café - laptop egér

Amennyiben nagyon sokat használjuk az egeret és hajlamosak vagyunk a csuklófájdalomra, abban az esetben mindenképpen vegyük számításba a már korábban megnevezett elforgatott ergonomikus egereket. Ezeket is jobb, ha ki tudjuk próbálni, másnem kézbe venni és ismerkedni az új fogáspozícióval. Ilyen esetben nem érdemes garasoskodnunk és csak a kényelmet és az egészségünket tartsuk szem előtt.

Az áramellátás kérdése is inkább egyéni preferencián múlik. Van, aki a tölthető elemekre esküszik. 4 elemes megoldás esetén 2 használatban van, 2 pedig feltöltve várja a cserét. Az elemcsere pedig felér majd egy duplacsövű sörétes újratöltésével játék közben.

A beépített akkumulátoros egereket használhatjuk akkor is, amikor töltjük őket. Ilyenkor maximum a lábatlankodó kábel okozhat kellemetlenséget, de amikor már közel vagyunk egy bizonyos alacsony töltöttségi szinthez, akkor rakjuk fel tölteni a laptop egerünket és addig menjünk el ebédelni egyet.

Ha sokat mozgunk a géppel, de keveset egerezünk akkor elég lehet egy kicsi változat, ami kényelmesen megbújhat a laptop táskában.

Ha ragaszkodunk a balkezes használathoz, akkor vagy a szimmetrikus egerek, vagy pedig a limitált választékú balkezes megoldások jöhetnek szóba.

Sokaknál az árak a döntőek, de ne felejtsük el, ha nagyon sokat használjuk a laptop egerünket, akkor érdemesebb egy jobb használhatósággal és ergonómiával ellátott cincogót választanunk.

Zárszó

Mint minden elektronikai eszköz esetében, úgy laptop egér kiválasztás se egy egyszerű feladat. Mindenképpen ajánljuk, hogy lehetőség szerint vegyétek kézbe a kiszemelt egeret. Tapogassátok meg, imitáljátok a használatot, hogy még a vásárlás előtt kiderüljön, ha valamiért mégsem tetszik a kialakítás.

Fontos, hogy a felhasználási és munkahasználati igényeiknek megfelelő laptop egeret válasszunk, hiszen az egy napra eső használatuk jelentős mértékű, ez pedig kihat a teljesítményünkre, leginkább akkor, ha nem megfelelő egeret használunk.

A választásban mi is tudunk Nektek segíteni, nézzetek szét egér kínálatunkban és hozzájuk kapcsolódó kiegészítőkben.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások