kedd, október 10, 2023
Kezdőlaplaptop használatA laptop helyes használatának 9 parancsolata

A laptop helyes használatának 9 parancsolata

Laptop vásárlásakor többnyire nem pár hónapra tervezünk, hanem szeretnénk sokáig épségben tudni vásárlás után. Viszont hiába csak egy tárgy, a rideg-tartást semmilyen gép nem szereti. Ha viszont az alábbi egyszerű szabályokat betartod, máris sokat tettél a laptopodért.

1. Vidd arrébb a chipset és a kakaót!

A laptopok szigorú diétát folytatnak: árammal táplálkoznak, és még a fokhagymás-tejfölös chipset sem szeretik annyira, mint te. Azaz kínálgatni sem érdemes őket ilyesmikkel.

A végzetes balesetek és a fél zsömlét a gombok között rejtő billentyűzet jelensége egyaránt megelőzhetőek, ha meghozol egy egyszerű, ám nehezen betartható szabályt (és ténylegesen ragaszkodsz is hozzá): a laptop másfél méteres körzetén belülre nem kerülhet sem étel, sem ital, forró leves pedig végképp nem.

2. Ügyelj a tisztaságra!

Egy tiszta, pormentes szobában a laptop tisztítására is sokkal ritkábban van szükség, mint ha poros levegőjű helyiségben használnád. Ennek ellenére érdemes időről-időre, de legalább évente alaposan kitisztítani, kitisztíttatni. Ha nem vagy benne 100% biztos, hogy mit csinálsz, akkor az utóbbival jobban jársz: bízd szakemberre a piszkos munkát! A kívülről látható szellőzőnyílások, alkatrészek tisztítását pedig bármikor elvégezheted, amikor koszosnak látod azokat.

3. Kerüld a hirtelen hőmérséklet változásokat!

Ha például a téli hidegben végre hazaérsz, hagyj egy kis időt a laptopnak felmelegedni, ne kapcsold be rögtön.

4. Óvd a sérülésektől!

Ez a klasszikus „ne ejtsd le!” szabály kibővítése: ne emelgesd a kijelzőjénél fogva a laptopod, ne a drótot rángatva, hanem a csatlakozófejnél fogva húzd ki a konnektorból a laptopkábelt, ne tekeredjen rá a görgős irodai szék a kábelre, továbbá ne hordj a laptoptáskádban éles és hegyes tárgyakat.

A fokozott rázkódás – például ha a Magyarországon szokásos útviszonyok között a buszon ülve számítógépezel – fokozott kockázatot jelent a merevlemez épsége szempontjából. A laptop kijelzőjét mikroszálas ronggyal ajánlott tisztítani, az biztosan nem karcol.

5. A gépet sima, kemény és tiszta felületeken használd!

Ha például az ágyra vagy más puha felületre teszed, a nyári melegben könnyen túlmelegedhet a laptop.

6. A rendszeres újrapasztázás évekkel meghosszabbíthatja a gép élettartamát!

A hűtőpaszta egy speciális hővezető anyag, ami a processzor és a processzor hűtő közé kerül. Feladata, hogy óvja a CPU-t a túlmelegedéstől. A rossz tulajdonsága, hogy egy idő után hajlamos beszáradni. Ilyenkor pár hét leforgása alatt a CPU átlagos hőmérséklete akár 10-15 °C-kal is megnövekedhet. Az nagyjából évenkénti újrapasztázás (praktikusan a belső takarítással egy időben) segíthet megelőzni a melegedéssel kapcsolatos problémákat.

7. Legyél óvatos a neten!

Laptop café - laptop használat

Ha te nem is vagy ijedős, de hidd el, a laptopod fél, amikor az internet sötét zugaiban jársz, ahol bármilyen rossz dolog megtörténhet (vagy letöltődhet). Ha az internetre csatlakozik a géped, mindig használj tűzfalat és naprakész vírusirtót, különösen, ha Windowsos géped van. A teljesítmény nem ezen fog múlni, viszont a fájljaid megmaradása múlhat rajta! A fontos adatokról készített biztonsági mentés vagy a felhő alapú adattároló rendszerek használata szintén növelheti a biztonságot. A kártevők elleni védelem legfontosabb bástyája azonban a felhasználó, azaz te magad vagy: mindig használd a józan eszed!

8. Vigyázz az akkumulátorra is!

A legjobb, ha nincs folyamatosan az elektromos hálózatra csatlakoztatva a gép. A legjobb az lenne, ha folyamatosan a 40-80%-os töltöttségi szintek között ingázhatna de legyünk kicsit realistábbak: az akkumulátort legalább hetente hagyd lemerülni nagyjából 30-40%-ra. Emellett érdemes figyelnünk rá, hogy akkumulátorunk ne merüljön le teljesen, ugyanis a lítiumos akkuknak ez a legnagyobb ellensége, csak a nikkel bázisú akkuknak tesz jót a teljes lemerítés majd feltöltés (formázás), azokat pedig már nagyon régóta nem használnak laptopokban, telefonokban.

9. Ne tartsd sokáig az öledben!

Bár a laptop neve angol jelentése alapján kifejezetten ölben való használatra lett kitalálva, inkább az asztalt ajánljuk a laptopozáshoz. Ha sokáig az öledben van a gép, szinte észrevétlenül égési sérüléseket szerezhetsz, ha férfi vagy, kutatások szerint a nemzőképességednek sem tesz jót a dolog, és a gépet érő sérülések kockázata is nagyobb, ha az öledben tartod azt.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások