szerda, október 11, 2023
KezdőlapLaptopLaptop kijelző karbantartása

Laptop kijelző karbantartása

A laptop kijelző is igényel némi karbantartás, ha nem is túlságosan sokat. Amellett, hogy vigyázol rá (itt a teljesen alapvető dolgokra gondolunk csak: nem ejted le, nem feszegeted…), fontos az is, hogy időnként külön odafigyelést is kapjon.

A laptop kijelző felbontásáról itt, a lehetséges hibáiról itt, a szétszedéséről pedig itt írtunk korábban!

Laptop kijelző tisztítása

A modern LCD képernyők bár strapabírónak látszanak, valójában elég érzékenyek. A tisztítás során használt eszközök, vegyszerek kiválasztásánál is ezt kell figyelembe venned.

A tisztítószerek: kaphatóak speciális, kifejezetten LCD kijelzőkhöz való tisztítófolyadékok, ezekkel biztosan nem tudsz ártani. Ha nem durva a helyzet, akkor viszont akár a közönséges ablak tisztító is megfelelő megoldás lehet.

Amit viszont semmilyen körülmények között nem szabad használni: ammóniát és más erős oldószereket, továbbá a csapvízzel való laptop kijelző tisztítás is kerülendő. A szappan szintén könnyen karcolásokat okozhat.
Az eszközök: legjobb egy mikro szálas kendő, az biztosan nem fogja összekarcolni a kijelzőt. Ha az nincs otthon, a képernyő viszont lassan alig látszik ki a kosz mögül, akkor egy nagyon-nagyon puha rongy, például egy póló is megteszi. Végső esetben használhatsz papír zsebkendőt vagy papírtörlőt is.

Soha ne fújj semmit közvetlenül a képernyőre, mindig először a rongyra fújd a tisztítófolyadékot.

A laptop kijelző megóvása

A karcok, apróbb pixelhibák még csak kisebb gondot jelentenek, ezek bár zavaróak, de a kijelző továbbra is használható marad tőlük. Egy idő után viszont még a legjobban óvott kijelzőkön is meg szokott jelenni egy-két mikro karcolás, hacsak nem használ a tulajdonos laptop kijelző védő fóliát. Ezekkel a fóliákkal lehetséges a fényes kijelzőt mattá alakítani is, és viszonylag könnyen cserélhetők, ha elhasználódtak. Másrészt viszont gyakran rontanak a kép minőségén.

Komolyabb, de gyakori sérülésnek számít, ha a laptop kijelző betörik, megreped. Ilyenkor csak a kijelző csere segít, vagy a laptophoz csatlakoztatott külső monitor. Ha néhány apróságra odafigyelünk, máris sokkal kisebb esélye van annak, hogy sérülni fog a laptop kijelzője.

Laptop kijelző karbantartása

Mire érdemes figyelni a laptop kijelző kapcsán?

A billentyűzeten felejtett tárgyak

Egy toll, egy egér vagy egyéb tárgy, amit a felnyitott laptopra tesznek, könnyen kijelző sérülést okozhat, ha valaki figyelmetlenségből hirtelen lecsukja a képernyőt.

Leeső laptop

Ez a leggyakoribb sérülésforrás: a laptop az asztalon van, vagy az ágyon (ez túlmelegedés szempontjából is veszélyes helyzet), és valaki, akár egy háziállat a töltőzsinóron átesve lerántja a gépet a padlóra. A csúnya sérülések közé tartozik a laptop kijelző berepedése, letörése. Megesik, hogy bár azonnal látszólag nem történik nagyobb baj, de mivel a képernyőt rögzítő és mozgató pántok sérülnek, az újabb nyitások és lecsukások után a kijelző előbb-utóbb nem fog érintkezni és használhatatlanná válik.

Beázás

Ez a laptop minden alkatrészének ellensége, így a képernyőnek is. A tisztításhoz használt rongy nem baj, ha enyhén nyirkos, de semmiképpen sem legyen vizes.

Nyomódás

Az ilyen jellegű sérülések leggyakoribb forrásai, sokak számára talán meglepő módon a laptop saját kiegészítői. Ha csak beszórod a táskába a laptopot, rá a tartozékokat, mint amilyen a töltő, az egér vagy az USB kütyük, a laptop táskát ért bármilyen kisebb-nagyobb erőhatás a laptop kijelző nyomódását okozhatja. Elkerülheted a balesetet, ha a tartozékok mindig szigorúan külön zsebbe kerülnek, vagy legalábbis nem a kijelző felőli oldala kerül a gépnek kívülre.

Ha a fentieket betartod, sokáig sérülésmentesen és tisztán láthatod majd a kijelződet. Ha viszont már megtörtént a baj, és szükséges a csere, nálunk találni fogsz a laptopodhoz illő kijelzőt, keresd meg a megfelelőt webáruházunkban.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások