kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopMekkora SSD-t célszerű választani?

Mekkora SSD-t célszerű választani?

SSD vásárláskor az egyik legfontosabb tényező, hogy elég nagy tárhelyűt vásároljunk, ugyanakkor ne költsünk feleslegesen rá, hisz elég drága mulatság sima adattárolónak használni őket.

Általában nem vagyunk rákényszerítve csupán egy darab adattároló használatára, még notebookok esetében sem, hiszen sok olyan modell van a piacon, amibe behelyezhető kettő háttértár, de az  optikai meghajtó helyére is betehetünk egyet. Ha így teszünk, akkor ideális párosítás az SSD-t a rendszer számára és fontos programjainknak fenntartani, és beszerezni egy nagyobb tárhelyű HDD-t, amin a kevésbé gyakran használt programokat és adatainkat (videók, képek, zenék, játékok..) tároljuk.

Laptop café - Laptop, SSD

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk mennyi helyre van szükségünk, számoljunk a rendszer számára szükséges ajánlott terület duplájával. Mivel ez az ajánlott terület nincs kőbe vésve, ezért szerintünk ezek a következőek:

Windows 7 – 8.1 – 10 esetén ez minimum 60GB csak a rendszer számára, így kényelmesen elfér rajta, frissítéseknél sincsenek gondok.

Korszerű linux rendszerek esetén ez jóval kevesebb, nagyjából a fele.

A fent említett tárhely csak a rendszernek elég, és még ott vannak a gyakori programok amiket érdemes az SSD-re telepíteni, hogy minél jobban érezhessük a gépünk sebességének javulását. Ilyenek például kedvenc webböngészőink, E-mail kliensünk*.

Ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy minek a sebességén szeretnénk gyorsítani, ha játékokat kezdünk el SSD-re telepíteni, azzal leginkább csak a töltési időt csökkentjük, nem fog jobban futni tőle egy játék, ahogy a videó lejátszás sem lesz zökkenőmentesebb, ha ezekkel van gond akkor ott másra kell pénzt áldozni, nem SSD-re.

Összességében, ha a rendszer számára szükséges hely duplájával számolunk, úgy a 120GB az ideális választás, ilyen területen minden fontos programunk elférhet a rendszer mellett, és ajánlott egy merevlemezt a gépünkben a kevésbé gyakori programoknak és egyéb adatoknak, mindenesetre 60GB-os SSD-ket ma már nem igazán gyártanak, túl kevés tárhelyük miatt sem érdemes olyat vásárolni, és a régi elavult gyártástechnológiák miatt sem.
Ha pedig túl nehéz a pénztárcánk, akkor nyugodtan vehetünk nagyobb méretű SSD-t, nem fogjuk megbánni, hogy a többi programunk is arról fut.

Laptop café - Laptop, SSD

*Az E-mail kliensek esetében csak akkor lesz érezhetőbb változás (pl: keresésnél), ha azt a gépünkre letöltve tárolja, ebben az esetben viszont sok területet elvehet előlünk, ezért érdemes megnéznünk mekkora helyet foglal a postaládánk.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások