Megbízható, gyors laptop alkatrész webáruház és szaküzletek kiemelkedő garanciákkal. SIGNAL Computer 1989 óta.

Válaszd ki a laptopod gyártóját!

Laptop töltő, notebook adapter

Mi az a laptop töltő?
A laptop töltő vagy más néven adapter egyrészt a nevéből következve tölti a laptopot, vagyis a benne lévő akkumulátort, illetve teljesen feltöltött akku vagy akku nélküli használati mód esetén üzemelteti a laptopot. A töltő a konnektorban található hálózati 230 voltos (V)-os feszültséget alakítja át kis feszültséggé, ami lehet 15 és 20 volt.

Fontos tudni, hogy minden töltő rendelkezik egy maximális áramerősség mértékkel is amit amperben (A) szoktak megadni. Maximális áramerősség azt jelent, hogy számszerűen mi az az az érték, amit a töltő ki tud adni magából. Ez az érték általában 1,2 és 9,5 amper között szokott lenni. A kisfeszültségű volt érték és a maximálisan elérhető áram érték szorzata adja ki a töltő teljesítmény értékét, amit wattban (W) adnak meg.

Mekkora egy laptop töltő teljesítménye?
A leggyakoribb teljesítményű töltő típusok a netbookok és ultrabookok esetében a 19V 1,58A 30W és a 19V 2,1A 40W. Hétköznapi felhasználásra szánt notebookok esetén a 19V 3,42A 65W és a 19V 4,7A 90W a legelterjedtebb. Játékra, képfeldolgozásra, videó vágáshoz és tervezéshez kellenek a legnagyobb teljesítményű és méretű adapterek melyek legtöbbször a 19V 6,3A 120W vagy a 19V 7,9A 150W, de extrém nagy teljesítmény igény esetén ritkán előfordulhat a 19V 9,5A 180W is.

Miért van annyi féle töltő csatlakozó?
Szinte minden laptop gyártó cég a másiktól különböző töltő csatlakozóval látja el a laptop adapterét. Ennek okát nem tudjuk, hogy miért, de sajnos a legtöbb esetben nem kompatibilisek egymással a töltő végek. Előfordul, hogy még azonos gyártmányon belül is, mint például a Lenovo más töltő fejű adapter tartozik az IdeaPad és más a ThinkPad modellekhez.

Léteznek teljesen kerek, nyolcszög alakú és négyszögletes töltő csatlakozók is. Néhány gyártó, név szerint a HP, a Dell és a Lenovo gyakran még egy kis belső tüskét (center pin) is elhelyezett a töltő fej belsejében, amin keresztül kommunikál a töltő a laptoppal és ezáltal érzékeli a laptop, hogy megfelelő töltőt dugtak-e bele.

A hagyományos kerek végű töltő csatlakozó esetén a gyártók előszeretettel változtatják a töltő csatlakozó külső illetve belső méretét is, így ha teljesítményben meg is egyeznek egymással nem helyettesíthető az egyik a másikkal. Vagy fizikailag nem lehet bedugni a tápaljzatba, vagy ha be is lehet dugni, akkor sem csatlakozik pontosan így nem tudja tölteni a laptopot.

A töltő csatlakozónak tökéletesen illeszkednie kell a laptopban lévő aljzatba, amibe bedugjuk. Például egy általános Asus vagy Acer töltő csatlakozó esetén a külső átmérő egységesen 5,5mm, a belső átmérő viszont különböző, az Asus esetében 2,5mm, míg az Acer esetében csak 1,7mm.
Tehát az Acer töltő fizikai méreténél fogva vékonyabb belül (1,7mm) így nem dugható be az Asus laptopba (2,5mm), illetve az Asus töltő az bedugható az Acer laptopba, de nem fogja tölteni azt, mert vastagabb a töltő belseje (2,5mm), mint a laptopban lévő csatlakozó tüske (1,7mm).

Eredeti gyári vagy helyettesítő töltőt válasszunk?
Ha ragaszkodsz az eredeti gyári alkatrészekhez és tartozékokhoz, akkor mindenképpen a gyári töltőt javasoljuk Neked. Ha költséghatékonyabb megoldást keresel, akkor jó választás egy kedvezőbb áru gyárival megegyező minőségű helyettesítő laptop töltő beszerzése. Van olyan adapter, amiből csak gyárit lehet kapni, mert még annyira új, hogy nem kezdték el az után gyártását a független gyártó cégek. De fordított esetben is van olyan töltő is, amiből csak helyettesítőt lehet kapni, mert már a hivatalos gyártó nem forgalmazza vagy éppen átmeneti készlet hiány van belőle. összességében teljesen megbízható mindkét megoldás, hiszen a gyári töltőkre 1 év csere garanciát a helyettesítő töltőkre pedig 2 év csere garanciát vállalunk.

Töltő

6 ok amiért nálunk érdemes laptop töltőt venned

  1. Biztos (100%), hogy nálunk találsz a laptopodhoz töltőt.
  2. 2 év csere garanciát kapsz minden helyettesítő új laptop töltőre!
  3. Azonnal készletről átveheted. Nem kell várnod.
  4. Kötelezettség nélkül kipróbálhatod személyes vásárlás esetén.
  5. 33 nap elállási jogot kasz tőlünk akár online akár személyesen vásárolsz nálunk!
Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.