kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptop billentyűzetHogyan keltsd életre a billentyűzetet?

Hogyan keltsd életre a billentyűzetet?

A zombik csak kúsznak-másznak és vergődnek, hiányzik belőlük az élet. Hasonló a helyzet a billentyűzettel is, ha lelkesen nyomogatod a gombokat, miközben semmi sem történik!

Muszáj egyből szervizbe menni, vagy megkeresni a garancialevelet és visszavinni a gépet? Nem feltétlenül!

A PCMag.com összegyűjtött néhány egyszerű és könnyen megvalósítható ötletet, amivel percek alatt formába hozhatod a passzív billentyűzetet!

Ezeket érdemes kipróbálni, és ha még mindig nem reagál a gép, bármikor felhívhatsz minket.

Hogyan tudod új életre kelteni a billentyűzetet? Olvasd el cikkünkben a leghatékonyabb tippeket!

Mikor a billentyűzeted sztrájkolni kezd

notebook billentyűzet használata

Nagyon kellemetlen helyzet: sürgősen szeretnél megírni valamit, és a laptop valamelyik gyakran használt betűje (mondjuk az A vagy az E billentyű) váratlan sztrájkba kezd.

A baj nem jár egyedül. Gyakran az egész billentyűzet lebénul, és hiába nyomogatjuk egyre elszántabban, semmilyen betű nem jelenik meg a Word dokumentumban. Ez különösen akkor bosszantó, mikor sürgős, határidős munkán dolgozol, és folyamatosan ketyeg a leadási időponthoz közeledő óramutató…

Ám ilyenkor sem kell egyből kétségbeesni. Van néhány remek trükk, ami felébreszti álmából a passzív billentyűzetet!

Laptop café - Laptop billentyűzet
Hogyan keltsd életre a billentyűzetet? 1

A morzsa-teszt

Rohanó világunkban arra törekszünk, hogy mindent azonnal oldjunk meg. Gyakran a billentyűzet előtt reggelizünk, ebédelünk (és ami még problémásabb, sokan a laptop előtt vacsoráznak).

Ezzel csak egy nagy gond van. Lehet, hogy néhány makacs morzsadarab és apró ételmaradék tehet a billentyűzet használhatatlanságáról!

Fordítsuk fejjel lefelé a laptopot. Rázzuk meg egy kicsit, hogy megszabadítsuk a váratlan vendégektől, a billentyűzetet blokkoló apró morzsaszemektől. Tartsuk a gépet merőlegesen, 45 fokos szögben és finoman mozgassuk meg.

Szerencsések vagyunk, ha a reggeli zsömle vagy a délutáni chips darabjai távoznak a billentyűzetből, és máris folytathatjuk rajta a munkát.

Ha mégsem, egy hagyományos porszívó is sokat segíthet. (De ne a legmagasabb fokozaton használjuk, mert könnyen felszippantja a kondenzátorok forrasztásait és az apró érintkezőket, melyek a beállításokhoz kellenek.)

A másik opció: sűrített levegőspray, ami egy jóval finomabb megoldás. Nemcsak a morzsát, a finoman lerakódott port is eltávolítja a billentyűzetből.

Indítsd újra a gépet!

Régi trükk, de nagyon sokszor beválik. Az újraindítás a laptop ezernyi apró betegségét gyógyítja. Lehet, hogy a billentyűzet „rosszalkodása” is ezek közé tartozik.

De ha ez a módszer sem válik be, még mindig van pár ötletünk.

Laptop café - Laptop billentyűzet
Hogyan keltsd életre a billentyűzetet? 2

Kapcsolódási gondok

Könnyen lehet, hogy a billentyűzet és a laptop rosszul kommunikálnak egymással, és akadozik köztük a „beszélgetés”.

A szerelésben jártasabbak megpróbálhatják újracsatlakoztatni a gépet és a billentyűzetet összekapcsoló kábelt. A kevésbé merészek azonban jobban járnak, ha egy ilyen esetben felkeresnek minket.

Jobb, ha egy IT-szakértő veszi kézbe a dolgokat, mert a laikus szerelés gyakran több kárt okoz, mint amennyit megold.

Gyártási hibával van dolgod?

Nézd meg a gép garancialevelét!

Ha még benne vagy a garanciaszakaszban, ki kell cserélniük a géped.

Alternatív megoldásként lehet, hogy elkérik a laptopod és a márkaszerviz vizsgálja ki a felmerülő technikai anomáliát (az a lényeg, hogy mielőbb megcsinálják).

Mielőtt azonban visszavinnéd a gépet, ajánlott minden fontos adatot lementeni róla, mert egy szervizes kirándulás akár 2 hetet (vagy még hosszabb periódust) vehet igénybe, azalatt pedig nem tudsz dolgozni a laptopon lévő adatokkal.

De mit csinálj, ha még ilyenkor sem tudod folytatni a gépen félbehagyott dokumentumot? Mi a teendő, ha ezek a remek tippek sem működnek, és a billentyűzet továbbra sem reagál semmire?

A laptopod valószínűleg komolyabb technikai betegségben szenved, amit érdemes profi szakértőre bíznod (nehogy a jelenleginél is komolyabb kár keletkezzen a gépben).

Keress minket bizalommal, meggyógyítjuk a billentyűzetet!  E-mail címünk: info@laptophardware.hu. De telefonon is elérhetsz minket: +36 30 773 4155 és +36 1 205 3140.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások