Mi az a laptop töltő, miért van ennyi féle és melyiket válasszam?

A laptop töltők gyakran elromlanak, elvesznek, eltörik a kábelük, vagy épp megrágja a kutya vagy a macska.

Mivel anélkül nem működik tartósan egy laptop se, pótlása nagyon fontos, sokszor “életbe vágó”. Ha laptop töltőt vásárolsz, a zökkenőmentes ügyintézéshez a következő adatokra lesz szükség:

  1. Milyen márkájú és típusú a laptopod? Ez szinte minden esetben a laptop alján van feltüntetve.
  2. Hány voltos (V) és amperes (A) töltő kell hozzá? Ha megvan, olvasd le a régi töltőről, vagy a gép aljára is rá van írva!
  3. Nézd meg a töltő csatlakozóját, ha tudod, mérd is meg, hogy össze tudd hasonlítani kínálatban szereplő töltőknél megadott adatokkal és képpel!

Ha egy kicsit is bizonytalan vagy a megfelelő töltő kiválasztásában, mindenképpen kérd szakemberek segítségét!


Mi az a laptop töltő?

 

A számítógépek működéséhez valamilyen energiaforrás, tápellátás szükséges. Ez igaz a hordozható számítógépekre is (laptop/notebook, netbook, tablet). Egy asztali PC-nél a tápegység általában a gépházon belül található és csak egy tápkábellel kell az elektromos hálózatba csatlakoztatni (konnektor). A korai laptopok idejében még voltak olyan típusok, amik követték az asztali PC-k felépítését és belső tápegységük volt, de a legtöbb esetben külső, különálló adapterrel / laptop töltővel működnek.

Balra: HP 650 laptop tápcsatlakozó aljzata, melybe külső töltőt lehet csatlakoztatni. Jobbra: Compaq Armada 1590DMT amiben még belső tápegység van.
Balra: HP 650 laptop tápcsatlakozó aljzata, melybe külső töltőt lehet csatlakoztatni. Jobbra: Compaq Armada 1590DMT amiben még belső tápegység van.

A laptop töltő elengedhetetlen a laptop használatához, hiszen az átlagos gépek teljesen feltöltött akkumulátorral is csupán 1-2-3 órát üzemelnek (a nem annyira átlagos gépek képesek többre is, de olyan is van, hogy az akkumulátor már egyáltalán nem jó, vagy nincs is a gépben, na ilyenkor pláne használhatatlan a gép töltő nélkül).

Ha egy jó töltő van bedugva, ezt az üzenetet nem láthatjuk
Ha egy jó töltő van bedugva, ezt az üzenetet nem láthatjuk

Mit is csinál egy ilyen laptop töltő? Nagyon leegyszerűsítve átalakítja a konnektorban lévő áramot olyanra, ami a laptopnak a működéséhez szükséges (kicsit bővebben: az adott eszköznek megfelelő kisfeszültségű egyenáramot, hálózati váltakozó áramból előállító kapcsolóüzemű AC-DC átalakító, egyenirányító áramkör). A legtöbb esetben egy műanyag „dobozkáról” beszélünk, amiből egy 80-100 cm-es kábel van kivezetve, a végén a laptopnak megfelelő csatlakozó dugóval, valamint található rajta egy általában 2 vagy 3 eres csatlakozó aljzat, ahova a hálózati váltakozó áramú kábelt lehet csatlakoztatni (magyarul be lehet dugni a konnektorba). Ez azért különálló alkatrész, mivel különböző országokban eltérő fali aljzatot (konnektort) használnak, és így nem kell annyi fajta töltőt gyártani, elég csak a megfelelő hálózati kábelt mellékelni.

Konnektorok a világ különböző részein a teljesség igénye nélkül
Konnektorok a világ különböző részein a teljesség igénye nélkül

Aki egy kicsit ért az elektronikához, annak felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet az országonként eltérő hálózati feszültséggel és frekvenciával? A laptop töltő tervező mérnökök erre is gondoltak, hiszen a legtöbb eszköz képes működni 100-240V közötti feszültségtartományban, 50- és 60Hz-es frekvenciájú hálózatokban is.

Miért van ennyi féle töltő?

A kérdés jó és jogos. Amikor az első laptopok megjelentek, amik külső tápegységgel működtek, még nagyon eltérő tápfeszültségű adapterek léteztek (általában 11V-tól 20V-ig bezárólag) a laptopban lévő tápcsatlakozó pedig éppen olyan volt, amit a laptop tervező mérnökök abban az időben jónak találtak. Idővel a tápfeszültség a legtöbb laptopnál 19-20V körüli lett, viszont a tápcsatlakozók sokfélesége megmaradt. Ennek napjainkban inkább üzleti oka van. Természetesen mindenki tudja, hogy sokkal egyszerűbb lenne a felhasználóknak, ha minden laptop egységes tápcsatlakozóval rendelkezne, viszont mivel az olcsóbb laptopok esetében a gyártók az igazi hasznot az utólag eladott alkatrészeken keresik meg, így egy ilyen egységes megoldás jelentősen rontaná az after-sales bevételüket. Lehet, hogy idővel a laptopok esetében is megérjük azt, amit korábban a mobiltelefonok kapcsán megtapasztalhattunk (microUSB) és ezen a téren is átállnak egy egységes csatlakozási rendszerre. Amíg ez nem következik be, addig viszont érdemes tisztában lenni, hogy milyen töltővel tudjuk helyettesíteni az elromlott, elveszett adapterünket.

Sok fajta adapter létezik, ha nem vagyunk biztosak a választásban célszerű szakember segítségét kérni
Sok fajta adapter létezik, ha nem vagyunk biztosak a választásban, célszerű szakember segítségét kérni

 

Akkor milyen töltőt is kellene vennem?

Helyettesítő laptop töltő vásárlása esetén célszerű tisztában lenni vele, hogy milyen adapterre van szükségünk ahhoz, hogy a laptop biztonságosan és tartósan üzemeljen tovább. A három legfontosabb tulajdonsága egy laptop töltőnek a kimeneti feszültség mértéke (pl. 19V), a legnagyobb kimeneti áram mennyisége (pl. 3.42A), amire képes az áramkör, valamint a tápcsatlakozó dugó típusa. Abban az esetben, ha nincs meg a régi töltő, a laptop aljáról minden esetben le lehet olvasni ezeket az információkat, mindig fel van tűntente, hogy hány voltos (V) és amperes (A) töltő kell hozzá. Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen kell, érdemes szakember segítségét kérni.

A kimeneti feszültség a legtöbb esetben 19-20V körül van (persze vannak kivételek pl. 10.5V, 12V, 15V, stb). Ezen a téren a laptop töltő áramköre rendelkezik egy kb. 5-10%-os toleranciával, ami azt jelenti, hogy ha 19V helyett 20V-os töltőt dugunk be a gépbe (és a legnagyobb kimeneti áram legalább akkora, mint az eredetinek, valamint a csatlakozója is ugyanolyan), akkor azzal is tökéletesen fog működni a laptop.

Még a helyettesítő töltőkön is szerepel a feszültség és áramerősség.
Még a helyettesítő töltőkön is szerepel a feszültség és áramerősség.

A legnagyobb kimeneti áram mennyisége már egy sokkal fontosabb érték, amire mindenképp érdemes odafigyelni. Itt az az alapszabály van érvényben, hogy ha helyettesíteni akarunk egy töltőt, akkor (kimeneti feszültség és csatlakozó egyezés esetén) a helyettesítő töltőnek legalább akkora vagy nagyobb kimeneti áramot kell bírnia, mint amit a laptop fel tud venni. Ezen a téren szeretnék egy nagyon gyakori tévhitet eloszlatni. Sok felhasználó nem mer nagyobb kimeneti áramú töltőt használni a laptopjához, mert fél, hogy az majd leég tőle, mert nem bírja azt a nagy áramot. Ettől persze teljesen felesleges tartani, hiszen elektromos áram nem jön csak úgy létre, nincs „benne a töltőben”, nem tudja a töltő csak úgy „ráerőltetni” az eszközre. Egyszerűen megfogalmazva elektromos áram csak annyi tud létre jönni, amennyit az áramforrásra kapcsolt fogyasztók összesége „fel tud venni”, tehát ha egy laptop legnagyobb terhelésen pl. 2.6A-t vesz fel, akkor gyárilag valószínűleg egy 3.42A-es töltőt adtak hozzá, de használhatjuk akár 4.74A-es töltővel is, mivel a gép attól nem fog tudni több áramot felvenni.

A tápcsatlakozó dugó típusa ismét egy nagyon fontos szempont, hiszen, ha nem tökéletes a csatlakozás a töltő és a laptop között, az rengeteg problémához vezethet. Például nem tudjuk bedugni a csatlakozót, vagy be tudjuk dugni de nem tölti a gépet, de olyan is van, hogy be tudjuk dugni, érintkezik is néha, viszont ez szikrázáshoz, majd a tápcsatlakozó elégéséhez vezethet. A legtöbb esetben egyszerű henger alakú csatlakozóval találkozhatunk, de sok esetben van még egy plusz tüske is a csatlakozó közepén, a hengeren belül. Számít a csatlakozó külső és belső átmérője, hiszen mindkét felületnek tökéletesen kell érintkeznie a laptop tápcsatlakozójának 2 pólusával.

Sok fajta tápcsatlakozó típus létezik, ha nem boldogulunk vele, érdemes szakember segítségét kérni az azonosításhoz.
Sok fajta tápcsatlakozó típus létezik, ha nem boldogulunk vele, érdemes szakember segítségét kérni az azonosításhoz.

Ha sikerült megtalálni, hogy pontosan milyen adapterre van szükség, már könnyen meg lehet rendelni a megfelelőt: ITT: Laptop töltő rendelés. Remélem sikerült egy átfogó képet adni a laptop töltők működéséről, az adapterek közötti különbségekről, valamint a megfelelő töltő kiválasztásának fontosságáról. Minden felmerülő kérdésre válaszolok kommentben. A következő cikkben a laptop töltő helyes használatáról, tárolásáról és szállításáról fogok írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.