Csomag: +36 30 448 2898
0 Kosár
Megbízható, gyors laptop alkatrész webáruház és szaküzletek kiemelkedő garanciákkal

Compaq Laptop billentyűzet

Laptop billentyűzet ár, használata, beállítása

Laptop billentyűzet

Mi a klaviatúra?

laptop billentyűzet

A klaviatúra, tasztatúra - angolul keyboard - vagy magyar nevén a billentyűzet a számítógép, laptop (notebook) egyik fő beviteli hardver eszköze, írott szöveg és a gép működését befolyásoló utasítások bevitelére szolgál. Mind az asztali számítógép, mind a laptop klaviatúrája nagyon hasonlít a mechanikus írógépek billentyűzetére, néhány kiegészítő billentyűtől eltekintve. Feladata a betűk, számok, jelek és parancsok bevitele a logikai rendszerekbe.

A laptop billentyűzet billentyűcsoportjai:

 • alfanumerikus rész
 • numerikus klaviatúra
 • parancs és módosító billentyűk
 • kurzormozgató billentyűk.

A számítógépes billentyűzet története

A laptopokban ma is használt billentyűzet elődének az IBM PC-hez készített beviteli eszközöket tekintik:

 • IBM PC/XT – 83 vagy 84 billentyűs
 • IBM PC/At – 101 vagy 102 billentyűs.

A két billentyűzet utasításkészlete nem kompatibilis egymással, ezért sokáig a boltokban kapható billentyűzetek egyik legfontosabb kapcsolója az XT-AT módváltó volt. A ma is használatos AT billentyűzet kiosztása egyezik a korábbi írógépek betűkiosztásával és az angol nyelv szavainak kényelmes és gyors gépelésére tervezték.

Alfanumerikus billentyűk

A klaviatúra központi része az adatok és információk begépelésére, bevitelére szolgál. Ennek a billentyűzettömbnek az alapját a mechanikus írógépekről jól ismert billentyűzet alkotja. Egyes billentyűkhöz több karakter, betű, szám vagy szimbólum tartozhat. A billentyűk leütésekor megjelenő jel a számítógépes program regiszterétől függ, mely tartalmazza az egyes billentyűk kódját. Az univerzalitás és a könnyebb használhatóság érdekében az alapvető betűk minden regiszterben hasonló helyen szerepelnek. A betűket, számokat és központozási jeleket tartalmazó blokk általában 47 - 48 billentyűből áll.

Módosító billentyűk

A laptop billentyűzet fontos részét alkotják az úgynevezett módosító billentyűk. Ezek parancsok, egyéni karakterek és különleges utasítások végrehajtásához alkalmazhatóak önállóan vagy kombinálva más gombokkal. Ezek a következők: Esc, Tab, Ctrl, Alt, Backspace, Enter, PrtSc. Ins, Num Lock, Del, Scroll Lock, Break, Win, Shift, Caps Lock.

Funkció billentyűk

A funkcióbillentyűket a klaviatúra felső sorában találjuk, F1-től F12-ig vannak számozva. Ezek segítségével különböző utasításokat és beállításokat érhetünk el az egyes programokban és operációs rendszerekben. Az MS-Dos rendszerek bonyolult parancsbeviteli időszakában ezek rendkívül fontosak voltak, manapság inkább csak megkönnyítik a laptop használatát, de alkalmazásuk mellőzhető is.

Multimédiás billentyűzet

Multimédiás billentyűzet

A modern gépek klaviatúráján a hagyományos billentyűk mellett megjelentek a multimédiás tartalmak megjelenítését, lejátszását és irányítását megkönnyítő gombok is. Ezek a következők lehetnek:

 • hangerőszabályozó billentyű
 • CD/DVD meghajtó nyitása, zárása
 • file lejátszás indítása, megállítása
 • internetes böngészőt irányító billentyűk
 • népszerű programok indítása (számológép, intéző)
 • be- és kikapcsoló gombok.

A notebook billentyűzet gyártási technológiája

A laptop billentyűzet nyomógombjainak gyártási típusától függ a billentyűk mozgásának könnyedsége, hangja, élettartama és természetesen az ára is.

Membrános billentyűk

A membrános nyomógombok használata a fénymásolók gyártásánál terjedt el. Az egyszerű membrános rendszer lényege, hogy az egyes gombokat három réteg alkotja. A felső réteg áramvezető felületet kap és erre nyomtatják a billentyű „értékét”. A középső rétegben az egyes billentyűk helyén nyílás található. Az alsó rétegben érintkezők találhatóak. Amikor a felső réteget nyomás éri, a felület a nyíláson keresztül érintkezik az alsó érintkezőkkel. Mivel a membrános billentyűk nem adnak fizikai visszajelzést a felhasználók számára, ezért fény vagy hangjelzéssel kell kiegészíteni használatukat. A modern laptopokban a billentyűzet továbbfejlesztett változata gumi-membrános típusú.

Kupola billentyűk

A fém vagy műanyaglemezen az egyes billentyűk helyén az anyagot kupola-szerűen megnyújtják a gyártás során. Előnye, hogy az egész szerkezet hermetikusan zárható és kielégítő a fizikai visszacsatolás.

A régebbi típusú butatelefonok kupolabillentyűkkel voltak ellátva, melyek egy műanyag-gumi nyomórészt kaptak.

Gumi billentyűzet

Gumi billentyűzet

A klaviatúra billentyűit egyetlen gumilemezen öntik ki. A jobb és pontosabb eredmény érdekében műanyag betéteket kaphatnak az egyes billentyűk vagy billentyűrészek. A játék kontrollerek irányítópultjai és a televízió távirányítójában is ilyen tasztatúrát találunk.

A kis helyen elférő, összetekerhető laptop billentyűzet gumiból készül.

Gumi-membrán billentyűzet

A gumi billentyűk egyetlen hátránya, hogy lenyomásukkor nagy erőt kell kifejteni az eredményes működtetéshez. A tökéletes laptop billentyűzet gyártásához ötvözték a membrán és gumi billentyűk előnyös tulajdonságait. Minden jelenleg kapható billentyűzet, kivéve a legdrágább, prémium kategóriát, ezen az elven működik.

A laptop billentyűje három részből áll:

 1. műanyag fedőlap
 2. gumi nyomórész
 3. membrán érintkezők.

Laptop billentyűzet felépítése

A műanyag részt egy apró ollós szerkezet tartja a helyén. A gombok sérülése esetén azokat könnyen és gyorsan ki lehet cserélni. A műanyag és a gumi rész cserélhető, az alsó fóliaréteg sérülésekor a klaviatúra általában menthetetlen, csak a teljes billentyűzet csere lehet a megoldás.

Mechanikus billentyűzet

A mechanikus billentyűzet minden egyes nyomógombja alatt egy komplett kapcsolórendszert találunk, fém érintkezőkkel és rugóval. Manapság ezt a típust ritkán használják.

A billentyűk feliratai

A notebook billentyűkön a felhasználói igényeknek megfelelően a gyártók bármilyen nyelv karaktereit megjeleníthetik. A betűk többféle módon kerülhetnek a billentyűkre, de a gyártás során általában kétféle megoldást alkalmaznak. A drágább, de megbízhatóbb eljárás során a speciális festékanyagot ultraibolya sugarakkal égetik a gomfelületre, az olcsóbb megoldás során az egyes jeleket jó minőségű festékkel viszik fel, majd lakkréteggel fedik az alkatrészt.

H a laptopodon vagy asztali számítógépeden nincs néhány gombnak felirata, vásárolhatsz ragasztható billentyűmatricát is, ezt gyorsan és szakszerűen felhelyezhetik az üzletben is.

Billentyűzet Scan-kódja

Minden egyes fizikailag létező billentyűnek van egy saját kódja, mely segítségével a laptop drivere felismeri az adott billentyűt. Az adott gomb lenyomásakor a kontroller elküldi a laptop 60h portjára annak scan code-ját. A nyomógomb felengedésekor a scan-kód mellé az F0 értéket is hozzáadja a hardver.

A billentyűk scan-kódjai minden esetben „int 09h” megszakítást hoznak létre.

Vásárolj nálunk laptopodhoz billentyűzetet

Weboldalunkat olvasva megismerhetted a laptopbillentyűzet meghatározását, leírását és működését egyszerűen és röviden megfogalmazva. Ha nemcsak ismeretek szerzése céljából kattintottál ide, hanem alkatrészre lenne szükséged, akkor vásárolj nálunk a laptopodhoz új billentyűzetet és mi laptop billentyűzet szaküzleteinkben ingyen kicseréljük Neked gyorsan és szakszerűen! Ha márkák, típusok, modellek szerint keresel alkatrészt, nálunk van raktáron billentyűzet bármilyen laptophoz, azonnali cserével állunk a rendelkezésedre. Várunk budai  (Fehérvári út) és két pesti (Béke út, Teréz körút) szaküzleteinkben, ahol szakembereink diagnosztikával és sok egyéb szolgáltatással állnak rendelkezésedre! Webáruházunkban online rendeléssel  szerezhetsz be eszközöket. Gyorsan házhoz is szállítjuk. Tekintsd meg kínálatunkat:

Olvass tovább
Rendezés
Állapot
Készlet
Nyelv
Szín

Vásárolj nálunk a laptopodhoz új billentyűzetet és mi szaküzleteinkben ingyen kicseréljük Neked! Billentyűzet bármilyen laptophoz, azonnali cserével. Várunk Budai és Pesti szaküzleteinkben!

Kérlek, add meg a regisztráció alkalmával használt e-mail címedet, melyre hamarosan kapsz egy levelet. A levél egy olyan speciális URL-t tartalmaz, amelynek segítégével új jelszót állíthatsz be fiókodhoz.