kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopLaptop akkumulátor típusai

Laptop akkumulátor típusai

Laptop akkumulátor típusai

Miért merül hamar a laptop?

A laptop tulajdonosok többsége tisztában van azzal a ténnyel, hogy számítógépük mobil használhatóságát az akkumulátor határozza meg. A jelenleg forgalomban levő akkumulátor típusok közül nem mindegy, hogy milyen egység van a gépünkben. A gyárilag szerelt akkumulátorok idővel tönkremennek, ekkor jön el az idő, hogy felkeressük a laptop szervizt egy új akkumulátorértAz akkumulátor csere a szervizben néhány perc alatt elkészül és mivel a szakember választja ki a megfelelő típust, a tulajdonos részéről semmilyen tudást nem igényel a szolgáltatás. Függetlenül attól, hogy a laptop szervizben garanciálisan elvégzik a cserét, érdemes alapvető szinten megismerkedni a laptop akkumulátorának felépítésével és típusaival.

Laptop akkumulátor feszültség és teljesítmény értékei

A laptop akkumulátor vásárlásánál a megfelelő típusú akkumulátor kiválasztása két okból fontos: egyrészt ha az akkumulátor formája és csatlakozójának típusa nem megfelelő, be sem tudjuk szerelni a laptopba, másrészt a teljesítmény és feszültség paramétereknek is egyezniük kell a laptop igényeivel a megfelelő működéshez.

laptop akkumulátor feszültségét a benne található cellák száma határozza meg. A lítium-ion akkumulátorcella névleges feszültsége 3.6 V, a cellák soros kapcsolásával érhető el a laptop működtetéséhez szüksége feszültségérték.

Az akkumulátor teljesítményét amperórában (Ah) tünteti fel a gyártó, ebből a számból derül ki, hogy mennyi ideig tudjuk használni a laptopot töltés nélkül. Értelemszerűen a laptop fogyasztása függ attól is, hogy milyen intenzitással használjuk ki a memória, a merevlemez, a processzor és a videokártya teljesítményét.

Laptop akkumulátor cellatípusok

A kereskedelemben is kapható laptop akkumulátorok celláinak típusai: lítium-ion és lítium-polimer.

A lítium-ion cellák jelenleg elterjedtek és olcsóságuk miatt közkedveltek, a korábban használt akkumulátorcellákhoz képest teljesítménycsökkenésük, a memória effektus elhanyagolható. A lítium-polimer akkumulátorok a lítium-ion akkumulátorokhoz képest lényegesen vékonyabbak és könnyebbek, de áruk magasabb, a megnövekedett kereslet miatt. Ezt az akkumulátortípust kis mérete és súlya miatt bármilyen eszközben használhatjuk, ezért rendkívül népszerű.

Cellaelrendezési típusok

Laptop akkumulátor 4 cellásAlacsony teljesítményű laptop akkumulátor típus2-4 cella – a laptop akkumulátorok legelterjedtebb típusában a cellák száma 2-4 lehet. Ennek a típusnak az előnye, hogy relatíve könnyű és olcsó. Olyan laptopokban használatos, melyek üzemidejük nagy részében elektromos tápellátást kapnak. Az akkumulátor típusa nem befolyásolja a laptop formáját tervezéskor, használhatjuk internetezésre, elektronikus levelezésre és szövegszerkesztésre, a laptop energiagazdálkodását takarékos üzemmódra állítva.
Laptop akkumulátor közepes típus6 cellás laptop akkumulátor5-6 cella – kiegyensúlyozott méret és teljesítmény konstrukció, megfizethető áron. Olyankor alkalmazzák ezt a laptop akkumulátor típust, ha a számítógépet hosszabb ideig kell autonóm üzemmódban, az elektromos hálózattól távol használni. Ez a modell lehetővé teszi az internetezés és szövegszerkesztés mellett a zenehallgatást, fényképek letöltését és megjelenítését.
9 cellás akkumulátor laptopNagy teljesítményű laptop akkumulátor típus7-9 cella – a laptop akkumulátorok ez a típusa hosszú ideig képes üzemben tartani a számítógépet töltés nélkül is. Olyankor használják, ha a laptop teljesítményének maximális kihasználására van szükség hosszabb ideig olyan helyen, ahol nincs lehetőség hálózati áram vételezésére. Az előző akkumulátorokhoz képest ez a konstrukció alkalmas hosszabb üzleti prezentációk, multimédiás bemutatók lejátszására, filmnézésre és videojáték futtatására is. Ez az akkumulátor jelentősen befolyásolja a laptop formáját és súlyát is megnöveli.
TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások