Akkumulátor helyes töltése

laptop akkumulátor szerviz
Segítünk kiválasztani a megfelelő akkumulátor típust.

A laptop elemeinek helyes használatáról

Te tudod, hogyan kell helyesen használni a laptopod akkumulátorát? A legtöbb gondolt vagy hallott praktika, ötlet és módszer valójában ártalmas az akkumulátorra és lényegesen csökkenti nemcsak a telepek üzemidejét, de élettartamát is. A laptophardware szervizben vásárolhatsz laptopba való akkumulátorokat és töltőket, emellett a szakemberek elmondják, hogyan kell használni az új akkumulátorokat.

A legtöbb szakember a következőt ajánlja:

 • Nem szabad a laptop akkumulátorát maximálisan feltölteni
 • Nem szabad hagyni a telepek teljes lemerülését
 • A laptop akkumulátor üzemeltetése a töltöttségi szint 40%-a és 80%-a között optimális.

Ha így töltöd a laptopod akkumulátorát, az megsokszorozza az élettartamát: akár négyszeresen is. A töltési módszer használatának oka a lítium-polimer akkumulátor cellák működésében rejlik. A maximumhoz közeli töltöttségi szinten a feszültségnövekedés a cellák gyors elhasználódásához és öregedéséhez vezet, mely kapacitáscsökkenéssel jár együtt, lényegesen lecsökken a töltési ciklusok száma.

A vizsgálatok és tesztek szerint a rendszeresen 100%-ra töltött laptop akkumulátor már 300-500 töltési ciklus után meghibásodott, a 70%-ra töltött akkumulátorokat csak 1200-2000 ciklus után kellett szervizbe vinni.

A laptop akkumulátorának helyes töltésére rendkívül nehéz odafigyelni, és nem is igazán praktikus az ilyen művelet, hiszen nem lehet folyamatosan figyelemmel kísérni a töltöttség jelző indikátort. Szerencsére találunk szép számmal olyan alkalmazásokat, Windows és Mac operációs rendszerre is, melyek elvégzik helyettünk ezt a munkát. Ha nem szeretnél speciális programokat letölteni és telepíteni a laptopra, akkor marad az időmérés, melyhez akár az okostelefon ébresztője is megfelel.

Mivel munka közben, vagy ha játszol a laptopon, nem tudsz odafigyelni arra, hogy mikor kell ki- és bekapcsolni a laptop töltőjét, ezért óhatatlanul is elérkezik az idő, amikor javítani vagy cserélni kell a telepet. A laptophardware szervizben Budapesten bármikor gyorsan és szakszerűen kicserélik, megjavítják a laptopod akkumulátorát. Ha nem akarsz a megfelelő akkumulátortípus után szaladgálni, a nagy választékból itt vásárolhatsz is megfelelő alkatrészt, melyre hosszú távú garanciát is kapsz.

Ne felejtsd el, hogy asztali gépként használva a laptop akkumulátorára nincs szükség (ilyenkor a laptoptöltő csak sima tápegységként, AC/DC-adapterként működik), ezért az ilyen típusú hosszabb használat idejére érdemes az akkut eltávolítani a hordozható számítógépből, és a megfelelő töltöttségi szint mellett külön tárolni.

Az akkumulátor élettartamára a töltés optimális kondícióinak betartásán kívül a hőmérséklet, illetve a túlmelegedés lehet nagy hatással, ezért mindig gondoskodj a laptop megfelelő hűtéséről, akadálytalan szellőzéséről. A szervizbe ügyfeleink gyakran hoznak be olyan készülékeket, amelyek aksija a túlmelegedés miatt vesztette el üzemképességét.


Akkumulátor helyes töltése a laptop hosszú életének titka. Az akkumulátor helyes használata és megfelelő töltése megnöveli a hardver élettartamát, ezért ritkában kell szervizbe vinni vagy újat vásárolni, ezzel sok kellemetlenségtől és kiadástól óvhatod meg magad. Még néhány érdekes olvasni való téma: laptop akkumulátor, akkumulátor, használat, megelőzés, szerviz, töltöttség.

8 hozzászólás ehhez: “Akkumulátor helyes töltése

 • 2017.03.04 at 22:40
  Permalink

  Az én acer aspire 15 E5-522G-625U tipusomnak beépített akkuja van.Kivenni ninsen lehetőségem,hol tudom beállítani hogy 80%-nál többet netöltsön.

  Válasz
 • 2017.03.05 at 09:43
  Permalink

  Üdv!

  Hasznosnak éreztem volna, ha nem csak megemlítik, hogy vannak ilyen programok, hanem a tapasztalat alapján ajánlanak is párat.

  Válasz
  • 2017.05.25 at 09:14
   Permalink

   Tisztelt Szilárd!

   A Google keresővel könnyen rátalálsz az ilyen jellegű alkalmazásokra, pl. : Laptop Battery Optimizer, BatteryCare, Laptop Battery Saver, Battery doctor Pro, Battery Booster, stb.

   Válasz
 • 2017.03.07 at 21:31
  Permalink

  Köszönöm a tippeket. Tudtok ajánlani olyan alkalmazást Windows 10-re, amely tud ebben segíteni?
  Az rendben van, hogy “szép számmal található”, de hogy melyik biztonságos és hasznos, az elsőre nem nyilvánvaló.

  Válasz
  • 2017.05.25 at 09:10
   Permalink

   Tisztelt Zoltán!

   Windows 10-es támogatással a Battery Saver és a Battery Doctor Pro az amit ajánlanék.

   Válasz
 • 2017.03.08 at 18:05
  Permalink

  Szervusztok!
  A cikkben ezt írtátok: “Szerencsére találunk szép számmal olyan alkalmazásokat, Windows és Mac operációs rendszerre is, melyek elvégzik helyettünk ezt a munkát. “. Mármint hogy figyelik az akku töltöttségi szintjét és blokkolják a túltöltődést.
  Nagyon jó lenne, ha konkrétan meg is neveznétek néhány ilyen általatok is ajánlott szoftvert, illetve megadnátok, hogy milyen keresőszavakkal lehet ilyenekre rákeresni a neten.
  Köszönettel,
  Merkva Péter

  Válasz
  • 2017.05.25 at 09:05
   Permalink

   Tisztelt Péter!

   A Google keresővel könnyen rátalálsz az ilyen jellegű alkalmazásokra, pl. : Laptop Battery Optimizer, BatteryCare, Laptop Battery Saver, Battery doctor Pro, Battery Booster, stb.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.